Wie houdt er niet nu al van Miki Ando

Kunstrijdster Miki Ando kent elk treetje van het erepodium bij de WK junioren. Zaterdag mag ze op het hoogste klimmen....

Bij de vrouwen spelen de schaatsstertjes uit zijn land een ondergeschikte rol. Hij weet maar al te goed dat Japan en de VS de dienst uitmaken. Klagen doet Pissejev daarover niet. De andere gouden medailles, in het paarrijden, ijsdansen en bij de mannen, zitten immers al in de knip.

Den Haag vormt een week het voorportaal van de grote ijswereld vol glamour en glitter. Zoals later deze maand bij de WK senioren in Dortmund. Daar zal ook Ando weer verschijnen, en de zestienjarige studente uit Aichi, nu al Japans seniorenkampioene, kan nog een rol van betekenis spelen ook. Misschien reikt ze wel tot het erepodium.

Dan mag ze zich echter niet de schoonheidsfoutjes veroorloven die ze zaterdag bij de vrije kür maakt. De jury vergeeft haar veel, het is het voordeel van de al gearriveerde vedette. Twee jaar geleden werd ze derde, vorig jaar tweede. De stap naar het bovenste treetje is dus logisch.

Bovendien zijn de cijferende mannen en vrouwen achter de laptops niet vergeten dat zij de eerste vrouw is die met succes een viervoudige sprong (Salchow) afleverde. Dat gebeurde in 2002, bij de Grand Prix-finale eveneens in de Uithof. Zulk krediet verspeel je niet. Hoe de Amerikaantjes Kimmie Meissner en Katy Taylor ook hun best doen. Ando, die zaterdag in een wijnrood pakje op Strawinsky's Vuurvogel de temperatuur in de redelijk gevulde hal een paar graden opvoert, is en blijft nummer één.

Aan het niveau van de topdrie kan de enige Nederlandse deelneemster Kyra Vancrayelynghe niet tippen. Maar wat leert de jongste van het hele stel weer veel. Kicken vindt ze het. Net als Ruben Reus bij de mannen wordt ze 25ste en laatste.

Vancrayelynghe ligt er geen moment wakker van. De nummer vijf van Nederland is op het laatste moment opgeroepen omdat Joëlle Bastiaans haar enkel blesseerde. En bovendien heeft Vancrayelynghe last van buikgriep. Het belemmert haar niet honderduit te praten na haar laatste optreden. De pr heeft dit meisje van net veertien al aardig onder de knie.

De show is haar uiteindelijke doel. Daar kan ze later geld mee verdienen, weet ze, maar daarvoor moet ze natuurlijk wel presteren in toernooien. Eerst wil ze snel sponsors vinden. De tweedeklas havo-scholiere droomt van het internaat in het Duitse Oberstdorf. Zestienhonderd euro per maand kost dat. Voor rekenen scoort ze met gemak een 6.0.

De Spelen in Turijn, over twee jaar, komen nog veel te vroeg voor de in Zoetermeer trainende Vancrayelynghe. Het grote gezin (nog vier meisjes en een jongen; Kyra is de jongste) verhuisde speciaal voor haar van Den Bosch naar de Randstad. Mogelijk is ze er in 2010 in Vancouver wél bij. Of anders in 2014. Dan is ze 24.

Als het aan de schaatsbond ligt, is Nederland tegen die tijd al lang niet meer dat onooglijke stipje op de kunstrijkaart. Luister maar naar Dirk. J. Brauckmann, secretaris van de KNSB. Groots zijn de plannen om na veertig jaar de gouden tijden van Sjoukje Dijkstra en Joan Haanappel, te doen herleven. Bondscoach Chris Howard is volgens hem goed bezig, er zijn nu drie nationale centra, waar zeventig jongens en meisjes van 12 tot 15 jaar trainen.

Het probleem binnen het Nederlandse schaatsen is dat alles om de langebaan draait. Voor de secties kunstrijden en shorttrack is nauwelijks geld. Dat gaat veranderen, zegt Brauckmann.

De preses van de Russische kunstrijbond - want daar hebben ze gewoon een eigen federatie - moet er om lachen. Pissejev is al sinds 1989 de baas, hij zou niet weten wie zijn Nederlandse collega is. Nou ja, die bestaat dus ook eigenlijk niet. Ja, Joan Haanappel, díe kent hij. De oud-topper en tv-commentator is manusje-van alles in Den Haag.

Haanappel rent weer weg. Ze moet Sjoukje Dijkstra opvangen. Pissejev heeft andere zorgen. Hij dient de uittocht van talentvolle rijders en trainers te stoppen. Maar het arsenaal is nog enorm: telt Nederland zeventig beloften, in Rusland drieduizend, op speciale sportscholen.

Dan stapt de wel heel uitgebreide Russische delegatie in de bus naar het hotel. Even verderop staat Kyra Vancrayelynghe. Met een nieuwe mascotte. Die knuffel heeft ze net gekregen. Van Joan.

Meer over