Wevers turnt, lacht - en duikt dan in haar boekje

Als Sanne Wevers, haar oefening heeft volbracht en de mooiste lach aan jury en publiek heeft getoond, sprint de vicewereldkampioen op balk naar haar sporttas. De turnster graait dan tussen haar pakjes, handdoeken, make-up, schoentjes en windsels, op zoek naar haar boekje.

Sanne Wevers. Beeld getty
Sanne Wevers.Beeld getty

Een meisjesschrift van een bladzijde of 150 dik is het. A5-formaat, met bloemetjes op de cover en een zwart elastiekje om de eerstvolgende lege bladzijde te kunnen grijpen. Daarin schrijft Wevers meteen na de oefening haar elementen, die ze heeft afgewerkt.

Die elementen, minimaal zeven stuks, plus verbindingen en samenstellingen, zitten als gebeiteld in het hoofd van de Twentse turnster. Ze heeft een fotografisch geheugen en durft zichzelf een rekenwonder te noemen. Zondag, bij de eerste ronde van het olympische turntoernooi, was ze ook weer met haar boekje in de weer.

Wevers had nauwelijks tijd na te genieten van haar geslaagde oefening, waarmee ze zich plaatste voor de olympische finale van volgende week maandag. 'Het moet nu eenmaal snel. Want je hebt vier minuten om het uit te rekenen en protest aan te tekenen tegen een jurybeslissing', aldus de kleinste van turntweeling Sanne en Lieke.

'Niets te verliezen'

'Ik ging voor eentiende', verklaarde ze het protest dat ze zondag indiende. 'Was mijn moeilijkheidswaarde nu 6,3 of 6,4 punten? Ik reken dat zelf uit. Als de jury anders beslist, kunnen we dat protest indienen. Ik spreek dat af met Gerben (bondscoach Wiersma, red.). Kost dat geld? O, dat weet ik niet. Houd ik me niet mee bezig. Maar ik had toestemming. Eentiende kan nu eenmaal een groot verschil maken.'

Het maakte geen groot verschil. Wevers kwalificeerde zich als vierde, in een Nederlands puntenrecord (15,066). Dat was ruim een half punt meer dan de nummer acht die entree had tot de finale, de Canadese Onysko.

Wevers claimde 6,4; het bleef 6,3. Het is niet de moeilijkheidswaarde (D-score) van haar oefening voor de finale. Die moet 7,0 worden. 'Want ik heb niets te verliezen', vertelde de jonge vrouw die een poging zal doen om de Amerikaanse Simone Biles te belagen. Die lijkt onverslaanbaar. Zij scoorde in de kwalificatie 15,633.

Sanne Wevers Beeld anp
Sanne WeversBeeld anp

Wevers turnde bij de NK in juni 15,650. Het werd even een wereldrecord genoemd. 'Maar die telde niet', zo onderschreef ze de ongeschreven regel in turnen dat jury's bij thuiswedstrijden altijd royaal punten uitdelen.

Haar ideale oefening draaide ze zondag niet. Die begint met een risicovolle arabier flikflak met hele schroef, van de springplank op de balk van 10 cm breed, gevolgd door nog eens twee flikflaks.

Een plus van 0,4 is het gevolg. Dan volgt haar drievoudige pirouette, nog zo'n kostbaarheid. Wevers: 'Die kan niemand in de wereld.'

Sanne Wevers Beeld anp
Sanne WeversBeeld anp
Meer over