Wevers schrijft geschiedenis met gouden turnmedaille

Het is het jaar van de zussen Wevers. Twee maanden na het EK-brons van Sanne Wevers kwam tweelingzus Lieke in Bakoe, bij de eerste editie van de Europese Spelen, met liefst vier medailles aanzetten: drie bronzen en één gouden, die laatste op de balk. De twee durven uit bescheidenheid niets te voorspellen voor de WK van oktober in Glasgow, maar als het nu toch 'hun jaar' is, kan er nog meer moois in het verschiet liggen.

null Beeld anp
Beeld anp

De verrichting van Lieke Wevers aan de boorden van de Kaspische Zee, kwam min of meer uit het niets. De Twentse, met haar 23 jaar oud voor een turnster, heeft een loopbaan vol obstakels achter de rug. Telkens als er een oogstperiode aankwam, werd ze geveld door blessures. De achterste kruisband en de polsen werden door chirurgen hersteld.

Gezien de wetenschap dat turnsters tussen de 16 en 18 jaar hun bloeiperiode kennen, had ieder normaal mens er allang een punt achter gezet. Maar die van Wevers geven niet op. Sterker: tegenslag maakt ze krachtiger.

Mentaal kapot

Na haar gouden verrichting op de balk van zaterdagavond in Bakoe werd Lieke Wevers nog maar eens herinnerd aan die pijnlijke dagen. Ze wilde het er op het hoogtepunt uit haar turnleven niet over hebben.

Ze gaf toe dat ze in het seizoen 2012-2013 bijna was gestopt. 'Ik was na een operatie mentaal kapot. Ik was echt opgebrand en kon niks meer. Maar echt, daar heb ik het liever niet over.'

De balkoverwinning in Bakoe en de bronzen successen met het team, in de meerkamp en op vloer, droeg ze op aan haar familie: aan moeder Gemma Tenniglo, aan vader en coach Vincent Wevers en aan zus Sanne. Ooit verliet de familie, na de geboorte van de tweeling in Leeuwarden, huis en werk in Friesland. Vader en moeder, turncoaches van het CIOS te Heerenveen, wilden voor hun tweeling een Twentse opvoeding en daar bleek turnen, uiteraard, bij te horen.

Dat Lieke Wevers in de dagelijks tot de rand gevulde Azerbeidzjaanse turntempel zo op dreef was geweest, had veel te maken met die familieband. Vader, moeder en zus waren er niet bij, vrij ongebruikelijk, maar de kersverse turnkampioene had op zes uur vliegen afstand hun steun toch gevoeld.

Lieke Wevers, gouden medaille om haar nek, doet zaterdag per telefoon opgetogen haar verhaal. Beeld   Ad Nuis
Lieke Wevers, gouden medaille om haar nek, doet zaterdag per telefoon opgetogen haar verhaal.Beeld Ad Nuis

Succes in Bakoe

'We hebben elkaar altijd goed geholpen. Mentaal en fysiek. Wij zitten op deze leeftijd boordevol ervaring. Dat heeft gemaakt dat ik hier ook zonder hen kon presteren', was een van Wevers verklaringen voor het succes in Bakoe, waar ze grootheden als Europees kampioen Giulia Steingruber en olympisch kampioene Alia Moestafina voorbleef.

'Dit is niet het resultaat van de twaalf weken voorbereiding die we normaal gesproken altijd doen. Dit is de verdienste van jaren werk en van doorzettingsvermogen', zo complimenteerde zij zichzelf en haar trainingsomgeving, waartoe ook krachttrainer Ton Leenders behoort. Dankzij hem kan ze zo hard trainen, liet Wevers weten.

Wat ook opvalt aan Lieke Wevers, is haar verschijning. Ze is waarschijnlijk de langste turnster ter wereld. 'Ik de langste. Nee toch?', riep ze bijna ontzet. Ze is 1.67 meter, 9 centimeter langer dan zus Sanne. Wie de 1.70 nadert als turnster, is van een ongewoon formaat. Internationaal geldt 1.50 meter als een handige afmeting.

Haar relatief lange benen dragen bij aan haar elegante stijl, die op vloer en balk zeer tot zijn recht komt. Bondscoach Gerben Wiersma zette er een uitroepteken bij. 'Ze had van mij de prijs voor de elegantste turnster gekregen, als die zou bestaan.'

Zilver voor Schmidt, brons voor Top
Casimir Schmidt won zaterdag zilver op sprong. Hij liet een gemiddelde score noteren van 15,166punten en eindigde net achter de Oekraïense winnaar Oleg Verniajev (15,266). 'Ik stond eerste totdat Verniajev kwam, dus ik dacht aan goud. Zijn sprongen waren gewoon geweldig. Ik ben erg blij met zilver', aldus Schmidt.
De 18-jarige turnster Lisa Top pakte brons op het onderdeel sprong. Ook zij maakte deel uit van het landenteam dat maandag derde werd.
Minder tevredenheid in de Nederlandse ploeg was er over het brons van wielrenster Anna van der Breggen. De Nederlandse ploeg domineerde de wegwedstrijd, kwam met twee vrouwen in een groep van vier voorop te zitten, maar niemand pakte goud.
Ellen van Dijk werd vierde, na een tactische fout in de kopgroep. Van der Breggen en Van Dijk vielen per ongeluk tegelijk aan in de slotfase. Van der Breggen verloor de sprint van de Wit-Russische Amijalijoesik en de Poolse Niewiadoma.
Bij de mannen won de Spaanse renner Luis Leon Sánchez, voor Grivko uit Oekraïne. De Tsjech Vakoc werd derde.

Stijl

Lieke Wevers brengt gratie op de vloer. Haar vloeroefening, zaterdag goed voor brons, is anders dan die van de rest van de wereld. Haar concurrentes zweren bij sprongseries zonder enige connectie met de muziek die wordt gespeeld. 'Artistieke, choreografische en gymnastische onderdelen tellen zwaarder in de nieuwe puntentelling. Daarmee ben ik creatief omgegaan', vertelde Wevers.

Turnen is vaak een kindersport, maar Wevers maakt er een vrouwensport van. Vader Vincent riep na het succes van zijn andere dochter op de EK in Montpellier uit dat die verandering in de turnwereld hem beviel. 'De uitstraling van onze sport is toch dat prepubers wereldkampioen worden.'

Zo werd Lieke Wevers op een schitterende zaterdag in Bakoe de eerste Nederlandse sinds de Spelen van 1928 die bij een groot toernooi een gouden medaille won. Waar Renske Endel, Verona van de Leur en Suzanne Harmes niet slaagden, lukte het haar wel. 'Ik heb geschiedenis geschreven. Dit had ik niet kunnen dromen', zei ze, nadat de eerste verbijstering slechts verbazing was geworden.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over