Update

Westra derde in proloog Parijs-Nice

Lieuwe Westra is Parijs-Nice vandaag begonnen met de derde plaats in de proloog. De Fries van Vacansoleil-DCM moest net als de Fransman Sylvain Chavanel over 2,9 kilometer in Houillies 1 seconde toegeven op diens landgenoot Damien Gaudin. Blanco-renner Wilco Kelderman werd op 2 seconden vierde.

null Beeld ap
Beeld ap

Westra werd vorig jaar tweede in Parijs-Nice achter Bradley Wiggins. De Brit ontbreekt dit jaar. Robert Gesink, een van de favorieten voor de eindzege, werd 19e op 6 seconden van Europcar-renner Gaudin.

Westra was verrast over zijn klassering. 'Het was een korte, technische proloog. Ik was gestart met het idee om zoveel mogelijk de schade te beperken. Ik heb risico's genomen en vol doorgetrokken op de stukken waar dat kon. Dit resultaat mag er zijn. Het bewijst dat ik meer dan dik in orde ben.' Stef Clement nam iets te veel risico en ging onderuit met wat schaafwonden tot gevolg.

Gaudin boekte in zijn zesde jaar als beroepsrenner pas zijn eerste zege. 'Hier heb ik al die jaren op gewacht. Nu is het eindelijk zo ver', jubelde de 26-jarige Fransman uit de dit seizoen al vaak succesvolle Europcar-ploeg. 'De ploegleiding moest echt keuzes maken omdat heel wat jongens in aanmerking kwamen om hier te rijden. Ze voerden de druk op mij een beetje op omdat ik 2 jaar geleden al eens tweede werd in de proloog van de Ronde van Luxemburg.'

Gaudin benutte in de korte tijdrit zijn ervaring als achtervolger op de baan. 'Ik weet hoe ik me op dit soort inspanningen moet voorbereiden. En ik heb veel risico genomen. Omdat Fabian Cancellara en Lars Boom hier ontbraken, wist ik dat er iets te halen viel.'

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over