Wereldwijd biedlawaai

Bridgepauze in Nederland. Internationaal meer actie: het EK voor junioren-landenteams in Wenen, de Universiade in Skövde, het Tournoi des Champions in Deauville, de Summer Nationals in Chicago, het festival in Brighton, de Grand Prix Warschau....

Het vooral op de electronische snelweg gesurfte rondje langs de speelzalen voerde de afgelopen weken via Leiden en Curaçao naar Tunica, Klekken, Kobe en Nairobi. Tijdens de World Wide Simultaneous Bridge Contest (60.000 deelnemers in 2000 steden) begaf schaakgrootmeester John van der Wiel zich op het pad van een andere denksport en zette met Christine van der Ven de beste Nederlandse prestatie neer, met 70,17 procent de 31ste plaats in het wereldklassement. Bob van Hellenberg Hubar, in 1976 captain van het Nederlandse Olympiade-team, rapporteerde over de zinderende fotofinish van de finale van het viertallenkampioenschap op Curaçao. Zweden was de sterkste bij het jaarlijkse loodzware Scandinavische (met IJsland en de Faeröer) onderonsje om de Nordic Cup. China won zowel in de open afdeling als bij de vrouwen de Pasific Asiatic. De mondialisering van bridge gaat door; bij het Pan Africa Bridge Tournament 1998 ging verrassend het team van Ivoorkust met de eer strijken.

Een gesprek met Zia Mahmood gaat altijd en uitsluitend over bridge. Amusant en leerzaam als de virtuoos vol sarcasme zijn eigen falen aan de kaak stelt. Tijdens de USA International Team Trials in Mississipi, kwalificatie voor de Bermuda Bowl 1999, sneuvelde het viertal rondom Zia in de halve finale. Een decennium lang streeft de Pakistaan een plaats in het nationale team van de VS na, nog altijd is een van de succesvolste bridgers niet geslaagd in die missie.

Zie diagram 1

westnoordoostzuid

1pas11

dbl22SA3

pas4paspas

pas------

Een biedverloop waarin oost-west twee moderne snufjes etaleren. Het doublet van west na 1 was een support double, om een driekaart steun in de kleur van partner aan te geven. Oost bood na 2 een opmerkelijke 2SA, klaarblijkelijk zonder een natuurlijke betekenis. Deze interpretatie van de good-bad two notrump wordt gebruikt om in een contract op driehoogte af te passen. Een direct 3-bod toont voor de manche inviterende waardes.

Noord-zuid trokken zich van dit biedlawaai niets aan en bereikten het goede 4-contract. West kwam uit met A en vervolgde H getroefd met B door zuid, Zia. Deze speelde ruiten naar de heer en liet 10 doorlopen voor A in west. De volgende klaveren, 10, werd ook in zuid getroefd. Hoe de leider het verder wendde of keerde, meer dan negen slagen was onmogelijk. Met een omineuze glimlach vroeg Zia zijn gesprekspartner of deze de fout in het afspel had opgemerkt. Terug naar de situatie in de zesde slag.

Zie diagram 2

West speelde 10. Hoe kon de leider op dit moment het contract veilig stellen? De oplossing is even sierlijk als effectief en in de praktijk zeker te vinden. Als zuid op 10 in de dummy B speelt moet oost dekken met V. Zuid troeft niet maar gooit een harten af. Als oost troef naspeelt is de leider niet troefkort, hij wint A, troeft een kleine ruiten en trekt de troeven voor tien slagen. Speelt oost een vierde keer klaveren dan troeft zuid en maakt na A en heen en weer troevend de rest van de slagen. Het afgooien van een harten op V is voor deze speelwijze van vitaal belang.

Bob van Hellenberg Hubar, hij plaatste als directeur van de Nederlandse bank zijn handtekening onder het eerste briefje van tweehonderdenvijftig, prefereert al jaren het signeren van bridgecontracten. Met echtgenote Fien verruilde hij tien jaar geleden Nederland voor Curaçao waar bridge tot de belangrijkste bijzaak uitgroeide. In de slotzitting van de finale van het viertallenkampioenschap van het eiland gaf een combinatie van beheersing en enthousiasme de doorslag.

Zie diagram 3

westnoordoostzuid

----1SA2

2paspas3

paspaspas--

Oost hield zich wijselijk muisstil. Natuurlijk maken oost-west wel 3 maar de defensieve waarde van de oosthand was door het 2-bod van west aanzienlijk gedaald. Dat de noord-zuid handen inderdaad groot potentieel bevatten bewezen Bob en Fien van Hellenberg Hubar.

westnoordoostzuid

----1SApas

pas2pas3

pas4paspas

pas------

Zuid, Bob, zag met zijn dichte klaverenkleur het tegenspelen van 1SA wel zitten en koos voor pas. Noord, Fien, introduceerde met een Landy-2 de beide hoge kleuren. Opnieuw een kalme aanpak, een inviterend 3 door zuid. Noord rook goud en gooide de manche vol. West kwam uit met ruiten voor A en de leider troefde V. De snit op V werd opgegeven: A en H met als plan V over te nemen en met een troef als entree naar zuid de klaveren te spelen. Het vallen van V betekende twaalf slagen, elf imps en met 176-174 na 64 spellen de titel.

In de World Wide Contest raakten veel noord-zuid paren na een lichte 1-opening van zuid in diagram 4 in moeilijkheden; veel noordspelers kregen slemaspiraties. Klein slem schoppen was kansloos: A en een troefslag. Ook 5 ging vaak down: A, een troefslag en V.

westnoordoostzuid

------1

3dblpas3

pas3SApas4

pas5paspas

pas------

Het spel stelde de leiders in de gelegenheid hun technische vaardigheid te tonen, in 4 voor een overslag en in 5 om het vege lijf te redden. West kwam uit met ruiten, duidelijk een singleton. De leiders die hun geld op de V-snit plaatsten kozen verkeerd. Een eindspel tegen west was noodzakelijk voor elf slagen: Ruiten voor V en direct klaveren voor A en klaveren voor H in de dummy, uit zuid een harten weg. Twee keer troef met A en H. Harten aas en een kleine harten uit zuid voor H in noord. Alle rode kaarten van west zijn dan gestript. De leider speelt ruiten, west weigert te troeven. Uitstel van executie. De leider gaat met troef van slag en west moet klaveren in de dubbele renonce spelen waarop de laatste hartenverliezer in rook opgaat.

Meer over