Wereldtoppers FBK Games komen nu uit Nederland

Het Nederlandse atletieksucces heeft het karakter van de FBK Games in Hengelo veranderd. Voorheen golden buitenlandse vedetten als Carl Lewis en Haile Gebrselassie als de publiekstrekkers. Zondag zijn dat Dafne Schippers en Churandy Martina.

Dafne Schippers tijdens de FBK Games in 2015.Beeld anp

'Vroeger moesten we onze wereldtoppers uit het buitenland halen, nu in Utrecht en Arnhem', zegt organisator Hans Kloosterman over de wedstrijd die zondag voor de 35ste keer wordt georganiseerd in het stadion dat is vernoemd naar viervoudig olympisch kampioen Fanny Blankers-Koen. 'Nederlandse toppers zijn wereldtoppers.'

Voor de publieke belangstelling lijkt dat gunstig. Vooral Schippers maakt veel enthousiasme los. Ze komt in Hengelo uit op de 4x100 meter en de 200 meter. Dat laatste evenement is deze keer geprogrammeerd als het klapstuk van de vroege zondagavond, na de gebruikelijke uitsmijter: de 100 meter voor mannen.

Op naar tienduizend toeschouwers

'De kaartverkoop plust aan alle kanten', zegt Kloosterman. Het grootste Nederlandse atletiekevenement, dat drie jaar geleden bijna moest wijken voor de plannen die FC Twente ontwikkelde voor vrouwenvoetbal in het Hengelose stadion, hoopt de komende jaren te groeien naar tienduizend betalende toeschouwers. De afgelopen jaren kwamen er tussen de 7.500 tot 8.000 toeschouwers.

Aan het enthousiasme van de topatleten zal het niet liggen. Schippers en Martina, de eerste sprinter die in Hengelo de 100 meter in minder dan 10 seconden aflegde (9,97), zeggen intens te genieten van de kans om voor eigen publiek te lopen. De 31-jarige Martina doet al voor de tiende keer mee, de 23-jarige Schippers voor de vijfde keer.

Dafne Schippers in actie op de 100 meter op de FBK Games in 2015.Beeld anp

In vorm

Martina presteert vaak goed in Hengelo. Hij won zes van de negen keren de 100 of 200 meter. Alleen de afgelopen twee jaar moest hij genoegen nemen met mindere prestaties, vooral vanwege een hardnekkige liesblessure. Dit jaar lijkt hij zijn oude vorm te hebben hervonden. Hij kondigde vorige week aan dat hij de verouderde Europese records op de 100 en 200 meter (9,86 en 19,72) wil verbeteren. In Hengelo waagt Martina een poging op de 100 meter.

Voor Schippers is het FBK-stadion een vertrouwde omgeving, al stond haar deelname in de voorgaande jaren altijd in het teken van de zevenkamp van Götzis. Die wordt meestal een week na Hengelo gehouden. Vorig jaar nam Schippers kort na die wedstrijd afscheid van de zevenkamp, om zich volledig te kunnen richten op de sprint.

Churandy Martina won de 200 meter tijdens de FBK Games in 2013.Beeld anp

Voor eigen publiek lopen

Haar wereldtitel op de 200 meter en tweede plaats op de 100 meter hebben vele deuren voor haar geopend. Veel organisatoren proberen haar aan te trekken, soms voor startgelden die hoger zijn dan in Hengelo. Maar geld is voor haar niet doorslaggevend. Hengelo bood haar al de kans mee te doen toen ze een onbekende 17-jarige zevenkampster was. 'Het is geweldig voor eigen publiek te lopen.'

Met prominente tegenstanders hoeven Martina en Schippers zondag niet af te rekenen. Hengelo beschikt over onvoldoende budget om bijvoorbeeld drievoudig wereldkampioene 200 meter Allyson Felix aan te trekken, of de jonge Jamaicaanse Elaine Thompson. Schippers versloeg haar vorig jaar op de 200 meter nipt bij de WK atletiek.

Rabat als concurrentie

Bovendien ondervindt Hengelo concurrentie van het Marokkaanse Rabat, waar zondag voor het eerst een Diamond League wordt georganiseerd. Het start- en prijzengeld ligt in daar hoger: de winnaars van elke race krijgen bijvoorbeeld 10.000 dollar (8.900 euro), in Hengelo is dat 4.000 dollar.

Kloosterman is er niet rouwig om. Hij erkent dat er geen poging is ondernomen andere wereldtoppers op de 200 meter naar Hengelo te halen. De persoonlijke records van drie Amerikaanse tegenstanders van Schippers zijn ruim een halve seconde langzamer dan haar 21,63. Hij ziet geen reden veel geld uit te geven aan atleten die een vaderlands atletiekfeestje kunnen verstoren. 'We zien Dafne natuurlijk graag winnen. En het publiek ook.'

Meer over