Wereldrecordhouders 500 en 1.500 meter definitief geweerd van Spelen, Russische bond woedend

De wereldrecordhouders op de 500 en de 1.500 meter ontbreken volgende maand definitief bij het schaatstoernooi om de olympische medailles. De Russen Pavel Koelizjnikov en Denis Joeskov zijn door het IOC uitgesloten van de Winterspelen in Pyeongchang.

John Volkers
Pavel Koelizjnikov Beeld anp
Pavel KoelizjnikovBeeld anp

Niet dat het de Russen dinsdag leek uit te maken. Bij een olympische bijeenkomst in Moskou zei Koelizjnikov in 'een wonder' te geloven en komende zondag af te wachten. Dan is de officiële bekendmaking van Russen die wel welkom zullen zijn in Zuid-Korea. Joeskov weigerde elk commentaar en wilde slechts toegeven dat hij over enkele dagen naar Japan vertrekt, voor een trainingskamp met zijn in Nederland wonende Oekraïense coach Kosta Poltavets. Beide schaatsers pasten vervolgens hun olympische kostuum aan.

Dopingverleden

Wat eind vorig jaar al werd gedebiteerd, werd gisteren bewaarheid: Russische sporters met een dopingverleden worden geweerd van de Spelen. Pavel Koelizjnikov, in 2015 de eerste schaatser die op de 500 meter door de grens van 34 seconden brak (33,98), werd in 2012 betrapt op het gebruik van methylhexanamine. Dat is een stimulerend middel dat met een neusspray wordt ingebracht. De jonge Rus, twee jaar geschorst, zei het middel tegen een verkoudheid gebruikt te hebben.

Denis Joeskov werd in 2007 als junior betrapt op het gebruik van marihuana. Hij kreeg van de wereldschaatsbond een straf van vier maanden, maar zijn eigen schaatsbond maakte er vier jaar van. In 2013 trad hij toe tot de wereldtop door op de WK afstanden van Sotsji, de generale repetitie van de Spelen, de 1.500 meter te winnen. Hij werd eind vorig jaar, als door velen voorspeld, de nieuwe houder van het wereldrecord op de 1.500 meter. De 1.41,04 van de Amerikaan Shani Davis werd met tweehonderdste aangescherpt.

Koelizjnikov en Joeskov, twee van de voornaamste Russische kandidaten voor olympisch goud, bleken dinsdag op 'de lijst van 111' te staan. Dat zijn Russen die - ook onder de neutrale vlag van Olympische Atleten van Rusland (OAR) - niet mogen verschijnen in Pyeongchang. De Winterspelen beginnen daar op 9 februari.

De schaatsanalisten van de NOS, Erben Wennemars, Mark Tuitert en Martin Hersman, uitten zich dinsdag in verschillende tonen over de uitsluiting. De overeenkomstige conclusie was dat de voornaamste concurrenten van de Nederlandse mannen niet aan de start zullen verschijnen. Wennemars meende dat Nederland serieus kans heeft zes van de zeven gouden medailles in het mannentoernooi te oogsten.

Vorig jaar, bij de WK afstanden op de olympische ijsbaan van Gangneung, was dat ook de oogst. Koelizjnikov ontbrak toen door een blessure. Jan Smeekens werd wereldkampioen op de 500 meter. Joeskov kon niet op tegen de in glanzende vorm stekende Kjeld Nuis, die de 1.000 en 1.500 meter won. Het lijkt erop dat de Neder-Canadees Ted-Jan Bloemen de voornaamste concurrent wordt van de nationale afvaardiging, met als kopmannen Nuis en diens teamgenoot Sven Kramer.

Denis Joeskov Beeld anp
Denis JoeskovBeeld anp

Olympische doelen

De uitsluiting van de Russische schaatsgrootheden zal vooral bij Koelizjnikov veel pijn doen. Drie jaar geleden sprak hij in de Volkskrant van zijn motivatie uit Siberië te verhuizen naar Kolomna, en vol te houden toen hij geschorst was. Russische jongens, sprak hij, willen allemaal de veel verdienende ijshockeyer Alexander Ovetsjkin nadoen. Hij niet, zei de Siberiër. 'Zij kijken naar Ovetsjkins roem en geld. Ik heb andere doelen in mijn leven. Welke? De Olympische Spelen.' Die gaat hij voor de tweede maal op rij missen.

De uitsluiting werd bekendgemaakt door Alexei Kravtsov, hoofd van de Russische schaatsbond. 'Ik ben woedend over de oneerlijke beslissing van het IOC om bijna al onze schaatsers te weren', sprak hij tegen het Russische persbureau Ria Novosti. Slechts vier van de achttien Russen die zich voor de Spelen hadden geplaatst, staan op de voorlopige lijst van schaatsers die wel naar Pyeongchang mogen.

Maandag werd al bekend dat shorttracker Viktor An, de genaturaliseerde Koreaan, niet voor Rusland mag uitkomen bij de Spelen. De zesvoudig olympisch kampioen stond op een zwarte lijst van de Wada, het antidopingagentschap.

Meer over