Wereldrecord Koelizjnikov op 500 meter: 34,00

De Russische schaatser Pavel Koelizjnikov heeft zondag bij de eerste wereldbeker in Calgary het wereldrecord op de 500 meter scherper gesteld. De 21-jarige wereldkampioen op de sprint zegevierde in een tijd van 34,00 seconden. Daarmee was hij iets sneller dan de Canadees Jeremy Wotherspoon, die in november 2007 in Salt Lake City op 34,03 uitkwam.

null Beeld epa
Beeld epa

Volgens tweevoudig wereldkampioen sprint Erben Wennemars zal het niet lang meer duren voordat Koelizjnikov als eerste schaatser op de 500 meter ook onder de magische grens van 34 seconden duikt. 'Dat voel je gewoon aankomen', zei hij in de NOS-studio. 'Hij is nog zó jong. Hij kan nog een hele hap van zijn wereldrecord afhalen. Dit was een mooie race van hem, maar zeker nog niet vlekkeloos. Die 33-er gaat er dus echt een keer komen.'

Koelizjnikov rook vrijdag tijdens de eerste 500 meter op de Olympic Oval al aan een wereldrecord met een winnende tijd van 34,11. De oude eigenaar van het wereldrecord reageerde via Twitter sportief op de prestatie van Koelizjnikov. 'Vaarwel wereldrecord. Ik zal onze tijd samen altijd blijven koesteren, ook al heb je me verlaten voor een andere man', grapte Wotherspoon.

Meer over