Wereldrecord en veel medailles voor EK-zwemmers

De Nederlandse zwemsters hebben vrijdagavond in Istanbul hun wereldrecord op de 4x50 meter vrije slag (kortebaan) verbeterd tot 1 minuut en 33,25 seconden.

ANP

Robin van Aggele heeft de titel veroverd op de 100 meter schoolslag. De Nederlander finishte vrijdag na 56,29 seconden, een verbetering van het Europees record van Daniel Gyurta met een halve tel. De Hongaar, die in de series 56,79 nodig had, werd met 56,72 tweede. Het brons was voor de Oekraïner Igor Borisik (56,97).

Het wereldrecord staat sinds een maand met 55,61 op naam van de Zuid-Afrikaan Cameron van den Burgh.

Op de 100 meter vrije slag bij de dames was Inge Dekker de snelste. Zij bleef met een nieuw Nederlands record van 51,35 seconden Ranomi Kromowidjojo net voor.

50 meter vlinderslag

Op de vijftig meter vlinderslag deelden Inge Dekker en Hinkelien Schreuder het goud. Het snelle Nederlandse duo legde de twee baantjes af in precies 25 seconden. De Noorse Ingvild Snildal pakte met 25,10 het brons.

Dekker en Schreuder worden ook samen ingeschreven als Nederlands recordhoudster op deze afstand. Dekker had sinds vorige maand in Singapore 25,09 staan. Deze tijd evenaarde ze in Turkije in de halve finale. ‘s Ochtends in de series was Schreuder de snelste met 25,13.

Robin van Aggele op weg naar zijn Europese titel (AP) Beeld
Robin van Aggele op weg naar zijn Europese titel (AP)
Meer over