Wereldkampioen Martin verbaasd over inhalen Contador

De Duitser Tony Martin heeft bij de WK wielrennen in Limburg de titel veroverd op de individuele tijdrit. De titelverdediger klokte na 45,7 kilometer 58.38 en hield daarmee de Amerikaan Taylor Phinney slechts 5 seconden achter zich. De derde plaats was voor de Wit-Rus Vasili Kirijenka. Vorig jaar in Kopenhagen won Martin het WK ook al.

null Beeld afp
Beeld afp

Olympisch kampioen Bradley Wiggins en de Zwitserse oud-wereldkampioen Fabian Cancellara ontbraken op het WK. Veel aandacht ging daarom ook uit naar Vuelta-winnaar Alberto Contador, maar de Spanjaard speelde geen rol van betekenis. Hij werd na 30 kilometer zelfs al ingehaald door Martin en eindigde als 9de.

De Nederlanders Lieuwe Westra en Wilco Kelderman bleven in eigen land ver weg van het podium. Kelderman was op de 25ste plaats uiteindelijk de best geklasseerde van de twee.

Taylor Phinney. Beeld
Taylor Phinney.

Reactie Martin
Wielrenner Tony Martin reageerde zichtbaar opgelucht na zijn zege. De Duitse titelverdediger hield op de eindstreep uiteindelijk 5 seconden over op de Amerikaan Taylor Phinney. 'Hij heeft echt fantastisch gereden', complimenteerde Martin zijn tegenstander. 'Ik ben superblij met deze zege. Ik wil iedereen bedanken die me gesteund heeft.'

De Duitser haalde na 30 kilometer Alberto Contador in. Dat verbaasde hem enorm. 'Ik had gedacht dat hij hier één van de sterksten zou zijn. Het parcours ging op en af, dat leek me ideaal voor hem.'

null Beeld ap
Beeld ap

Top 10
1. Tony Martin, Duitsland, 58 minuten, 38,76 seconden.
2. Taylor Phinney, Verenigde Staten, 5,37 seconden later.
3. Vasili Kirijenka, Wit-Rusland, 1 minuut 44,99.
4. Tejay van Garderen, Verenigde Staten, 1:49,37.
5. Fredrik Kessiakoff, Zweden, 1:50,56.
6. Dmitry Gruzdev, Kazachstan, 1:56,44.
7. Jan Barta, Tsjechië, 2:12,49.
8. Alex Dowsett, Groot-Brittannië, 2:26,06.
9. Alberto Contador, Spanje, 2:30,00.
10. Adriano Malori, Italië, 2:40,54.

Meer over