Update

Wereldkampioen Márquez wint ook tweede GP

De Spaanse motorcoureur Marc Márquez heeft zondag ook de tweede race in de MotoGP gewonnen. De regerend wereldkampioen snelde op het circuit van Austin naar de overwinning in de Grote Prijs van de Verenigde Staten. Marquéz had een ruime voorsprong op zijn land- en teamgenoot Dani Pedrosa, die op zijn beurt weinig te duchten had van nummer 3 Andrea Dovizioso uit Italië.

null Beeld ap
Beeld ap

Hoewel Márquez van poleposition mocht vertrekken was het Jorge Lorenzo die als eerste de startlijn passeerde. De Spanjaard startte op kolderieke wijze vals vanaf de vijfde positie, voerde het veld eventjes fier aan en moest na een strafbezoek aan de pitstraat vanuit het achterveld beginnen aan een inhaalrace. Met een tiende plaats wist hij de schade nog enigszins te beperken.

Het gebeurde allemaal ver achter Márquez, die de leiding van Lorenzo overnam en ongestoord naar de zege reed. Pedrosa bevond zich eveneens in een soort niemandsland, waardoor alleen de strijd om de laatste podiumplaats spannend werd. De vermaarde Italiaan Valentino Rossi, gestart vanaf de zesde plek, streed mee tot halverwege de race maar zakte toen steeds verder weg.

Zijn landgenoot Dovizioso kwam juist sterk opzetten en hield in de laatste ronden stand, doordat Stefan Bradl en Bradley Smith achter hem elkaar fel bestreden. Dankzij zijn tweede zege kwam Márquez op 50 punten in het WK-klassement. Pedrosa volgt met 40, Dovizioso heeft er 27.

In de tweede race in de klasse Moto3 hebben de Nederlandse coureurs opnieuw geen punten behaald. Op het circuit van Austin in de Verenigde Staten reed de 18-jarige Scott Deroue (RW Racing GP) voor de tweede achtereenvolgende keer naar de 19e plaats, met een achterstand van meer dan een minuut. De 19-jarige Bryan Schouten (CIP) werd met een ronde achterstand 26e. De Australiër Jack Miller boekte zijn tweede overwinning en gaat soeverein aan de leiding in het klassement.

In de Moto2 ging de zege naar de Spanjaard Maverick Viñales. Hij troefde WK-leider en landgenoot Esteve Rabat af en klom naar de tweede plaats in de tussenstand.

Meer over