Welke Nederlander wordt de nieuwe coach van Barcelona?

Barcelona heeft de laatste 45 jaar de helft van de tijd een Nederlandse trainer gehad. Ook benoemt de club vaak oud-spelers tot coach. Kortom: maakt een Nederlander kans Luis Enrique op te volgen?

Iwan Tol
Giovanni van Bronckhorst in het shirt van Barcelona Beeld epa
Giovanni van Bronckhorst in het shirt van BarcelonaBeeld epa

Giovanni van Bronckhorst

42 jaar

Vier jaar Barcelona (2003- 2007)

Toen Giovanni van Bronckhorst in 2005, in een vol Camp Nou, werd gehuldigd vanwege de titel van Barcelona, verzuchtte hij: 'Het is toch nauwelijks te bevatten dat ik in de voetsporen treed van grootheden als Cruijff en Neeskens.' Als kind droomde hij er al van om ooit het paars-blauwe shirt te dragen.

Van Bronckhorst ging in 2003 voor Barcelona spelen, toen Frank Rijkaard er coach was. Hij won met de club de Champions League en bleef na de grote schoonmaak onder leiding van voorzitter Laporta als enige Nederlandse speler achter. Bij de fans, die hem altijd 'Gio' noemden, omdat zijn achternaam voor Catalanen onuitspreekbaar is, was hij populair. Niet alleen vanwege zijn aanvallende acties, maar ook vanwege zijn bescheiden karakter.

Mocht het Van Bronckhorst lukken deze competitie met Feyenoord op de Coolsingel te eindigen, dan is zijn erelijst groter dan die van Luis Enrique, Pep Guardiola of Frank Rijkaard bij hun benoeming. Geen van drieën had als trainer een hoofdprijs veroverd. Stel dat Barcelona hem vraagt? 'Pfff, het is nog een beetje vroeg, maar ik zou zeker geen nee zeggen', zei hij onlangs tegen de NOS.

Van Bronckhorst ziet evenwel een andere Nederlander als de ideale opvolger van Luis Enrique. 'Ronald Koeman zou niet misstaan bij Barcelona. Het is niet voor niets dat hij zo vaak wordt genoemd.'

Kandidaten in Spaanse pers

Jorge Luis Sampaoli (57) Argentinië, coach Sevilla, geen landstitels, in 2015 winst Copa America als bondscoach van Chili

Ernesto Valverde (53), Spanje, coach Athletic Bilbao, landkampioen met Olympiakos (Griekenland) in 2008

Laurent Blanc (51), Frankrijk, oud-speler Barcelona (1996-1997), geen club, driemaal landskampioen met Paris Saint-German

Juan Carlos Unzué (49), Spanje, oud-keeperstrainer Barcelona, sinds 2014 rechterhand van vertrekkende coach Luis Enrique.

Ronald Koeman

53 jaar

Zes jaar Barcelona (1989-1995)

Meeste allure, meeste bagage. Van alle Nederlanders met een Catalaans voetbalverleden zou Ronald Koeman de meest logische kandidaat zijn. Of hij wil, is geen vraag. Van Koeman is algemeen bekend dat hij twee ambities heeft als trainer: nog een keer bondscoach van het Nederlands elftal worden en als trainer in Camp Nou werken.

Vanwege zijn doelpunt in de Europa Cup 1-finale op Wembley tegen Sampdoria, in 1992, staat zijn naam nog altijd in hoofdletters in de geschiedenisboeken geschreven. Draagvlak genoeg voor de man die liefkozend Sneeuwvlokje werd genoemd naar de albino gorilla in de dierentuin van Barcelona. Hij speelde onder Johan Cruijff en werkte ook als assistent-trainer bij Barcelona onder Louis van Gaal; als geen andere kent Koeman de dynamiek van de club.

Bij zijn afscheid schreef een Spaanse krant: 'Het verleden is Cruijff, het heden is Van Gaal en de toekomst is Koeman.' Gaat het ook zo ver komen? Eén ding spreekt niet voor huidige coach van Everton. Als trainer heeft hij zich ontwikkeld als een realist. Wie trainer van Barcelona wil zijn, moet ook een beetje een dromer zijn.

Ronald 'sneeuwvlokje' Koeman Beeld Hollandse Hoogte
Ronald 'sneeuwvlokje' KoemanBeeld Hollandse Hoogte

Frank de Boer

46 jaar

4 jaar Barcelona (1999-2003)

Misschien wel de mooiste wedstrijd onder leiding van Frank de Boer speelde Ajax uitgerekend tegen Barcelona, in 2013. Met Barcelona-voetbal (en met tien man) versloeg Ajax de Catalanen met 2-1. Na afloop kreeg De Boer de vraag of hij zichzelf ooit nog weleens zag terugkeren bij Barcelona, als trainer. 'Dat zou een droom zijn', antwoordde hij.

De Boer speelde ruim vier seizoenen voor Barcelona, maar liet er nooit echt zijn beste voetbal zien. Een smet op zijn Spaanse periode was een schorsing van twee maanden, nadat hij in 2001 op het verboden middel nandrolon was betrapt. In 2003 besloot Barcelona het contract van de verdediger niet te verlengen en nam hij de wijk naar Galatasaray.

Frank de Boer in 2002 Beeld
Frank de Boer in 2002Beeld

Terug als trainer in Barcelona? Waarom niet? Tegen Giovanni van Bronckhorst en Phillip Cocu zou je nog kunnen inbrengen dat ze geen internationale ervaring hebben als trainer. Voor Frank de Boer, die met Ajax vier landstitels op rij won, geldt dat niet. Zijn periode bij Inter Milaan mag dan zijn uitgelopen op een fiasco (ontslag na elf competitieduels), hij weet nu wel hoe de krachtenvelden werken bij een grote buitenlandse club.

Daar staat tegenover: de warme gevoelens die de socios koesteren voor Cocu, Koeman en Van Bronkhorst, hebben ze niet voor Frank de Boer. Aan hem kleeft iets te nadrukkelijk het Van Gaal-stempel. De Boer was een van de in totaal negen Nederlandse spelers die onder de weinig geliefde Amsterdamse coach werden aangetrokken. Dat waren er veel te veel, vonden de fans.

Jordi Cruijff

43 jaar

Acht jaar Barcelona (1988-1996)

Als trainer heeft Jordi Cruijff vrijwel geen ervaring, al zat hij na het ontslag van Shota Arveladze wel eventjes op de bank bij Maccabi Tel Aviv, de club waar hij al vijf jaar als technisch directeur werkzaam is. Hij behaalde begin dit jaar zeven zeges en een gelijkspel in acht wedstrijden en maakte daarna plaats voor een coach die hij zelf aanstelde.

Van alle Nederlandse oud-spelers van Barcelona kent Jordi Cruijff de club het best. Hij heeft acht jaar (waarvan zes bij de jeugd) voor de club gespeeld, langer dan alle andere landgenoten, zelfs zijn vader. Hij voldoet daarmee aan twee belangrijke criteria. Bara benoemt graag Nederlanders: met Michels, Cruijf, Van Gaal en Rijkaard had de club 23 van de afgelopen 45 jaar een Nederlander aan het roer. En de club ziet graag oud-spelers als trainer.

Jordi is niet de meest logische kandidaat voor de vacature van trainer bij Barcelona, maar aan conventies heeft de club wel vaker lak gehad: Frank Rijkaard werd in 2003 op voorspraak van Jordi's vader benoemd, nadat hij als hoofdtrainer van Sparta was gedegradeerd.

Het is volgende week een jaar geleden dat Johan Cruijff overleed. Zijn zoon op de bank om diens denkbeelden levend te houden. Is het te mooi om waar te zijn?

Jordi Cruijff in 1993 in het shirt van de Catalanen Beeld anp
Jordi Cruijff in 1993 in het shirt van de CatalanenBeeld anp

Phillip Cocu

46 jaar

Zes jaar Barcelona (1998-2004)

Journalist Edwin Winkels, sinds jaar en dag volger van Barcelona, schreef eens hoe Phillip Cocu door zijn ploeggenoten naar een beroemd visrestaurant werd gestuurd waar hij vervolgens kip met patat bestelde. De maître had hem liefdevol, maar dwingend aangekeken en gezegd: 'Hier eet u vis, meneer, u zult het heerlijk vinden.'

En zie Cocu nu eens langs de kant van het veld staan. Goed gesoigneerd, prettig voorkomen, man van de wereld. Qua stijl doet hij ergens in de verte zelfs een beetje denken aan zijn leeftijdsgenoot Pep Guardiola.

Philip Cocu in 2002 Beeld ANP Pro Shots
Philip Cocu in 2002Beeld ANP Pro Shots

Van Barcelona is bekend dat ze graag oud-spelers in de technische staf hebben. Ervaring is fijn, maar geen pre. Zie Guardiola (gepromoveerd van Barcelona B) en zie Enrique (twee jaar trainerervaring: ontslagen na een zevende plaats met AS Roma en bij Celta de Vigo opgestapt na een negende plek).

Maar zou iemand denken aan de coach die met PSV tweemaal landskampioen werd en die van 1998 tot 2004 meer dan tweehonderd competitieduels speelde voor Barcelona en op het einde zelfs de aanvoerdersband droeg? Cocu mocht dan een wat stille, onzichtbare kracht zijn als middenvelder, betrouwbaar was hij wel.

Onlangs werd Cocu gevraagd of hij nog had genoten van het mirakel van Barcelona tegen Paris Saint Germain (6-1). Zijn ogen begonnen te glinsteren. Ja, dat had hij zeker. Op de vraag of hij het een interessante vacature vond, trainer van Barcelona, reageerde hij een stukje terughoudender. 'Iedere trainer heeft ambities. Ik ook. Maar ik richt me nu op PSV.'

Meer over