Weer bedroevend spel titelpretendent

Angst regeert deze dagen de Nederlandse hockeyploeg die beweert met titelaspiraties naar het EK te zijn gereisd, maar die pretenties nog geen moment heeft kunnen waarmaken....

`Een Nederlands elftal onwaardig', zo noemde coach Bellaart de bedroevende vertoning op het olympische park van Barcelona. `Europees kampioen worden moet niet alleen een ambitieus plan van het begeleidingsteam zijn, maar dat moet je ook op het veld uitstralen. Met woorden alleen kom je hier niet zo ver.'

De titelkansen indachtig werd naar de mening van de bondscoach teveel naar de beoogde tegenstanders in de halve finale (Spanje en Duitsland) gekeken, voordat zelf de eerste plaats in de poule was veiliggesteld. `Dat hoor ik in de wandelgangen en daar heb ik dan ook direct iets geprobeerd aan te veranderen, maar het lijkt wel alsof de vorm volledig is verdwenen', aldus de coach.

De komst van Johan Cruijff naar het hockeystadion en een daaraan gekoppelde fotosessie hield de spelers echter meer bezig dan een uitgebreide nabespreking van het duel. Met de drie punten op zak en de op papier eenvoudige tegenstanders Schotland en Italië in het vooruitzicht, werd vrij laconiek op de povere uitvoering gereageerd.

Volgens De Nooijer is één goede wedstrijd voldoende om het gedeukte zelfvertrouwen weer op te vijzelen. `Elk toernooi hebben we wel een wedstrijd waarin alles tegenzit. Die hebben we dan maar gehad.'

Fijntjes wees Bellaart zijn sterspeler erop dat het bij Nederland eigenlijk de hele week al tegen had gezeten. Zelfs bij de 8-2 tegen Zwitserland leidden slordigheden in de verdediging tot onnodige tegentreffers. Tegen Polen, vijftiende bij het WK vorig jaar, was het zo mogelijk nog dramatischer.

Een snelle openingstreffer van Karel Klaver had het vertrouwen terug moeten brengen, maar het debacle tegen Engeland bleek diep te zitten bij de ploeg die nog maar twee weken geleden respect afdwong met de winst van de Champions Trophy.

Toen Mikula één minuut later alweer gelijkmaakte, kropen de Nederlanders bibberend van angst in hun schulp. Op knullige wijze lieten aanvallers de bal van de stick afspringen, en slaagden verdedigers er niet in openingen te creëren. Frustraties werden niet op elkaar maar op de scheidsrechters afgereageerd waardoor de ploeg zich nog verder in de malaise stortte.

Onprofessioneel was in dat opzicht de gele kaart die Jazet in ontvangst nam na een tirade tegen de arbiters. Zeer tegen de zin van de ervaren voorstopper keurden zij een Pools doelpunt goed op het moment dat Nederland weer een beetje in de wedstrijd leek te komen. Een fysieke actie van de Poolse aanvoerder werd één minuut later echter met eenzelfde straf beboet waardoor al te grote gevolgen uitbleven.

Op slag van rust zat het Nederland bovendien eindelijk even mee toen Taekema mocht aanleggen voor de tweede strafcorner van de wedstrijd en de stand op 2-1 bracht. Donderdag scoorde Nederland niet één keer uit tien strafcorners, nu werd een percentage van vijftig behaald. Ook Lomans was, na rust, trefzeker.

Toch was zelfs de voorsprong van 4-2 (Reckers scoorde tien minuten na rust) in de 60ste minuut niet voldoende om de rust te bewaren. Er volgden nog tien hectische minuten voor Nederland, waarin de Pool Juszczak scoorde uit de strafcorner en de Nederlandse verdedigers tenauwernood bestand bleken tegen het Poolse slotoffensief.

`Normaal gesproken zouden we hier onze hand niet voor om hoeven om te draaien', zei Bellaart, die zich niet zonder reden zorgen maakte over het vervolg van het toernooi. `Ik had gehoopt dat die nederlaag tegen Engeland een incident zou zijn.'

Meer over