Weemoedig afscheid Twente van Het Diekman

Koning Voetbal was gisteravond in Enschede een stramme man die luisterde naar sprookjesachtige namen als Kalle Oranen, Spitz Kohn en Jan Jeuring....

BART JUNGMANN

Van onze verslaggever

Bart Jungmann

ENSCHEDE

Enschede nam gisteravond afscheid van stadion Het Diekman, 42 jaar lang thuisbasis geweest van betaald voetbal in de stad. Het eredivisieduel tegen Heerenveen (3-1) werd opgeluisterd met allerlei festiviteiten, zoals de wedstrijd tussen veteranen en de C-jeugd.

Enschede was toch een beetje weemoedig gestemd gisteravond. Natuurlijk, een modern stadion lonkt en Het Diekman was een betonnen kolos met een lelijke sintelbaan. Maar met Diekman gaan er toch ook veel herinneringen onder de slopershamer.

Zo praat bejaard Enschede nog graag over 1968 toen het Ajax van Cruijff en Keizer op bezoek kwam aan de J.J.van Deinselaan. Er hing een spandoek over de weg ('Al komen de heren uit het westen, de Twentse boeren zijn de besten') en een bord wees de weg naar de 'Hel van Diekman'. Twente won die dag met 5-1.

Enschede is altijd een voetbalstad geweest en dat maakte in de jaren vijftig ook de bouw van het Diekman nodig. Enschedese Boys en Sportclub Enschede konden hun toeschouwers niet langer kwijt in het Volkspark en het deftige G.J. Van Heekpark. Op een stuk landbouwgrond, luisterend naar de naam Erve Dieckman, verrees een heus stadion dat bij zijn opening in 1956 de C verloor.

Maar liefst 34 wedstrijden voor de Europa Cup werden er in het Diekman gespeeld. In 1975 werd in de finale van de UEFA Cup met 5-1 verloren van Borussia Mönchengldbach, maar er werd in dat jaar ook met 3-1 van Juventus gewonnen en met 5-0 van Dukla Praag. Het Diekman was in die jaren ook internationaal een helletje.

Dat is het allang niet meer. Twente won dit seizoen in de terugkeer op Europees niveau geen van zijn drie wedstrijden en in competitieverband eindigde slechts acht van de vijftien thuiswedstrijden in een zege. Van het team dat vorig seizoen zo keurig derde werd, onderscheidt eigenlijk alleen Jan van Halst zich nog. Trainer Hans Meyer heeft hem uit arren moede maar gekloond. Met nummer zes stond gisteravond een vergelijkbare kaalkop, luisterend naar de naam Pascal de Vries, te kleunen.

Arm Heerenveen liet zich door die twee pestkoppen uit zijn spel halen en dat stelt deze maand al zo weinig voor. Het lijkt al een eeuw geleden dat de Friezen onbedreigd op weg leken naar Europees voetbal. Maar eind februari stond de club nog souverein derde met een verdediging die de op één na beste van de eredivisie was. Vanaf maart gingen zes van de acht ompetitiewedstrijden verloren. En sinds gisteren heeft Heerenveen meer treffers geïncasseerd dan gemaakt.

Nummer 49 viel al na zes minuten toen De Witte doelman Vonk met een lage schuiver passeerde. Dertien minuten gloorde er toch weer even hoop nadat Gusatu geheel vrijstaand een voorzet van Samardzic in het doel kopte.

Hoezeer Heerenveen van slag is, bleek nadat Steinmann Twente opnieuw op voorsprong bracht. Invaller Van Nistelrooy, dertien minuten in het veld, sloeg uit frustratie Karnebeek in zijn nek en kon vertrekken. Daarmee was het pleit beslecht en invaller Abbenhues kon vlak voor tijd het vuurwerk inleiden met een knap doelpunt.

Deelname aan de UEFA Cup wordt daardoor voor Heerenveen steeds onzekerder. Maar mogelijk opent het bekertoernooi nog de weg naar Europa en mogelijk is Twente dan opnieuw tegenstander. Beide ploegen spelen in de halve finale tegen de twee kandidaten voor de Champions League, zodat een beslissingswedstrijd waarschijnlijk is.

Als het alleen om historisch besef gaat, verdienen de Friezen dan de overwinning. In Heerenveen is het stadion tenminste naar een oude voetbalheld vernoemd, terwijl Enschede zijn geschiedenis heeft verkocht aan een reisorganisatie.

(Vraag: wie maakte het eerste doelpunt in het Diekman? Antwoord: Abe Lenstra).

Meer over