Wedstrijd '2e Divisie' afgelast wegens risico vechtpartijen

Het leek zo'n leuk en onschuldig initiatief: een nostalgische mini-competitie tussen vier verdwenen clubs (Haarlem, FC Wageningen, SVV en Veendam) uit het betaalde voetbal. Maar maandag besloot de organisatie de stekker uit de '2e Divisie' te trekken. De politie vreest dat het net als vorige week in Haarlem tot ongeregeldheden komt. Daarop trok de gemeente Wageningen de vergunning voor het reünietoernooi in.

Fans van Wageningen tijdens aftrap van de Tweede Divisie, vorige week in Haarlem. Beeld null
Fans van Wageningen tijdens aftrap van de Tweede Divisie, vorige week in Haarlem.

'Negen maanden voorbereiding zo door het afvoerputje', stelt medeorganisator Edwin Struis. Verslagen stond hij er vorige week bij, toen de wedstrijd tussen de oud-profs van Haarlem en FC Wageningen tijdelijk werd stilgelegd. Fans van die clubs, duidelijk onder invloed, gingen elkaar met kettingen en riemen te lijf op de hoofdtribune. De rellen van vorige week zijn opmerkelijk, aangezien FC Wageningen al in 1992 failliet ging. De jongeren hebben de club dus nooit met eigen ogen zien spelen. Haarlem verdween in 2010 uit het betaalde voetbal. Het heeft er zodoende alle schijn van dat ze het toernooi bewust hebben uitgekozen om flink huis te houden.

'Er is in de aanloop naar het evenement behoorlijk wat publiciteit geweest', zegt Struis. 'Onbedoeld hebben we daarmee een podium gecreëerd voor een stel onverlaten die zich in de zomer kennelijk vervelen.'

Veiligheidsmaatregelen

Op last van de politie had de organisatie van de '2e Divisie' al extra veiligheidsmaatregelen voor de tweede speelavond genomen. Er zou extra worden gefouilleerd en de fans van Haarlem hadden een reisverbod gekregen. Maar nadat de politie aanwijzingen kreeg dat mogelijk ook leden van de harde kern van Feyenoord en Ajax naar de Wageningse Berg zouden komen, kon de gemeente niet meer instaan voor de veiligheid van de toeschouwers.

Met een 'bloedend hart' stuurde organisator Struis gistermiddag een persbericht met het besluit rond.

'Misschien zijn we te naïef geweest', stelt hij. 'We jaagden een sprookje na door te denken dat het kon, gezellig met z'n allen een ouderwetse voetbalavond beleven. Maar in werkelijkheid creëerden we een monster.'

Meer over