Wederopstanding Ullrich en Zülle

Hoewel zijn voorsprong op de naaste belager zeker niet groot is - de nummer twee van het klassement, de Spanjaard Gonzalez Galdeano, staat op slechts 49 seconden - lijkt een 'herboren' Jan Ullrich de Ronde van Spanje in een stevige greep te hebben genomen....

Die rit, van Andorra naar Castellar del Riu, gaf een nieuwe wederopstanding van een toprenner te zien: tweevoudig Vuelta-winnaar Alex Zülle, al in de eerste week van de ronde kansloos geworden voor een nieuwe eindzege, won de etappe. Om het feest voor diens ploeg compleet te maken waren ook de plaatsen drie (Jimenez) en vier (Piepoli) voor Banesto-coureurs, maar de échte winnaar van de dag heette Ullrich.

De Duitser zag zaterdag een van zijn concurrenten op de eindzege, de Rus Pavel Tonkov, minuten verliezen en kon voorts vaststellen dat hij in de slotweek van de ronde geen last meer zal hebben van de man van wie hij de leiderstrui overnam: de door een ribblessure gekwelde Abraham Olano raakte nog verder achterop en verscheen een dag later niet meer aan de start.

Of Olano, de Vuelta-winnaar van vorig jaar, volgende maand een andere titel (wereldkampioen tijdrijden op de weg) wél kan verdedigen is nog maar de vraag. Diens ploegarts Terrados maakte zondag bekend dat de ONCE-kopman een rib heeft gebroken. Olano kwam vorige week zondag in een afdaling ten val, waarna de ribblessure de afgelopen dagen in de bergetappes verergerde.

Lichamelijke klachten heeft Ullrich in het geheel niet. Zondag in Barcelona, na een tumultueus verlopen etappe waarin het peloton protesteerde tegen het routeschema, zei de 25-jarige Duitser: 'Ik voel me sterk. Ik heb nog niet de vorm van de Tour van 1997 maar ik heb in deze Vuelta al meer bereikt dan menigeen dacht.'

De zelfverzekerde manier waarop Ullrich rijdt doet in elk geval wel denken aan zijn winnende Tour van twee jaar geleden. Toen gaf de Duitser geen krimp onder de vele aanvallen van de Festina-ploeg; nu lijkt hij, afgaande op de etappe van zaterdag, heel goed bestand tegen de pogingen van de Spaanse ploegen om hem uit de leiderstrui te rijden.

Met nog een week te gaan moet de Duitser nog op zijn hoede zijn voor drie Spaanse klimmers uit drie verschillende ploegen. Vitalicio-coureur Gonzalez Galdeano heeft een achterstand van 49 seconden, Kelme-renner Heras staat op 2.35 en Banesto-kopman Jimenez staat op 3.35.

Vooral donderdag, in de etappe van Guadalajara naar Alto de Abantos (aankomst bergop, de laatste klim is twaalf kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,3), moet Ullrich attent zijn. Voor zijn naaste belagers zijn voorts bijna geen aanvalskansen meer en bovendien wacht er zaterdag nog een 46 kilometer lange tijdrit, een discipline waarin Ullrich doorgaans uitblinkt.

Zondag, in de veertiende etappe Barcelona-Barcelona, ging het er hoogst chaotisch aan toe. Het zwaar uitgedunde peloton (zaterdag gaf bijvoorbeeld ook de nummer één van de UCI-ranglijst Jalabert er de brui aan) protesteerde in de Catalaanse hoofdstad tegen het parkoers van de dag en de vele, lange verplaatsingen.

Door aanhoudende regenval was dat parkoers, met ondermeer zeven maal de beklimming van de Montjuich, spekglad geworden. De renners eisten dat de wedstrijd werd ingekort en hielden er uit protest een slakkengangetje op na. Viervoudig etappewinnaar Wüst wierp zich op als onderhandelaar met de wedstrijddirectie.

Die ging uiteindelijk door de knieën en besloot de etappe in te korten. Van een echte wedstrijd was echter geen sprake meer. Roscioli en Lelli mochten uit het peloton ontsnappen en eerstgenoemde was zijn landgenoot in de sprint te snel af.

Meer over