Wedergeboorte topvolleybal in Bankrashal

Hij speelde met Harry Brokking in het eerste team van Brother Martinus en trok, als trainer van de vrouwen, Vera Koenen aan als veelbelovende spelverdeelster....

De roemrijke volleybaljaren van de Amstelveense club die aan de basis stond van het professionele volleybal in Nederland en de olympische titel van 1996, leken al welhaast vergeten. Het mannenteam daalde af naar de eerste divisie en slaagde er maar niet in te promoveren. De vrouwen, ooit een zekere titelkandidaat, eindigden de afgelopen jaren niet meer op een plek bij de beste vier. De Stichting Topvolleybal Martinus houdt zich al tien jaar slapende.

Daaraan lijkt met een basisbedrag van 500.000 euro (voor drie jaar) van de sponsor, de aanstelling van Brokking en Koenen als coach, en de toetreding van onder anderen Frits Suér (voormalig TVN-bestuurslid) in de topstichting plots een einde te komen. De ambities van het voormalige Brother Martinus moeten onder de naam HCCnet/Martinus opnieuw gestalte krijgen.

Brokking, oud-bondscoach, voormalig speler en trainer van Martinus en ruim tien jaar als coach in het buitenland werkzaam, keert daarvoor terug naar zijn oude huis. 'Dat heb ik al die jaren aangehouden voor het geval ik ooit bij Martinus zou terugkeren', zo liet hij via een videoboodschap weten. Hij was zelf verhinderd tijdens de presentatie van de ambitieuze plannen, hij zat middenin de verhuizing.

Maandag al starten in de Bankrashal de eerste selectietrainingen voor het eerste mannenteam. 'Ik ben er zo lang uit geweest dat ik de huidige lichting spelers nauwelijks ken. Bovendien heb ik me nooit zo verdiept in de eerste divisie', aldus Brokking op video.

Dat de coach die met Franse en Belgische clubs om landstitels streed een flinke stap terug wil doen zegt veel over de plannen van de nieuwe stichting. Brokking heeft als eerste opdracht de titel en directe promotie naar de eredivisie. Binnen zeer korte tijd moeten de mannen weer een rol van betekenis spelen in de top van de eredivisie en zelfs op Europees niveau.

Voor succes is veel geld beschikbaar, zo merkte Vera Koenen al. De oud-international, vorig jaar trainster van het tweede vrouwenteam, is in onderhandeling met enkele internationals over een mogelijke komst naar Amstelveen. De plannen van vrouwenbondscoach Frigoni, die uit woede over de slechte prestaties alle internationals in het voor-olympische traject naar de Nederlandse competitie wil halen, komen voor Koenen op een gunstig moment.

'Van Ruth Heerschap hebben we al de toezegging. De rest laat de keuze afhangen van de komst van een Duitse spelverdeelster. Lodewijk Severein is daar zelf nauw bij betrokken. Als er geld nodig is voor dit soort zaken, komt dat er ook', aldus Koenen.

Koenen heeft bovendien met assistent Te Winkel, krachttrainster Kramer (voorheen verbonden aan de Sanex-ploeg van Rintje Ritsma), een fysiotherapeut en een manager de beschikking over een omvangrijk begeleidingsteam. 'De prestaties zijn de afgelopen jaren niet geweldig geweest. Maar ik hoop met mijn naam en dit plan toch goede speelsters hier naartoe te halen', aldus Koenen.

Naast aandacht voor de eerste teams is er bovendien overeenstemming met ProVolley over de komst van het vrouwen Talented Team. Die zullen onder de vlag van Martinus in de eerste divisie spelen. Severein hoopt in de toekomst ook de jongens naar Amstelveen te halen. Die hebben net een overeenkomst met Capelle gesloten.

Severein: 'We waren net te laat, maar die halen we dan volgend jaar naar binnen. Het klinkt misschien banaal, maar als je geld hebt kun je de hele volleybalbond kopen.'

Meer over