Update

Waterpolosters incasseren fikse tik op EK na thriller

Een half jaar voor het begin van de Olympische Spelen hebben de Nederlandse waterpolovrouwen een fikse tegenvaller moeten incasseren. Voor eigen publiek verloor Oranje vanavond de kruiswedstrijd tegen Italië waardoor een plek in de halve finales onbereikbaar werd.

ANP/Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

De waterpolosters hoopten in het Pieter van den Hoogenband-zwemstadion minimaal een medaille te veroveren om zodoende op de juiste koers te geraken voor de Olympische Spelen. De Italiaansen hadden echter het gehele duel een overwicht. Puur op vechtlust wist Oranje er een verlenging uit te slepen. Toen daarin ook niet werd gescoord, maakte Italië het karwei af in de strafworpenserie.

Uitgerekend de twee nederlagen in de poulefase hadden de waterpolovrouwen nog het meeste zelfvertrouwen gegeven. Tegen het sterke Rusland en Hongarije begon Oranje nog met een voorsprong aan de laatste periode, maar werd er uiteindelijk nipt verloren. Laagvlieger Groot-Brittannië wist de olympisch kampioen in het derde duel echter lange tijd in bedwang te houden, waardoor er vragen rezen over de vorm van de thuisploeg.

Na afloop van het duel met de Britse vrouwen benadrukte bondscoach Mauro Maugeri nog eens nadrukkelijk dat dit team niet vergeleken kon worden met de ploeg die in 2008 olympisch kampioen werd. Na 'Peking' namen ervaren krachten als Daniëlle de Bruijn afscheid en werd de equipe verjongd met talenten als Nomi Stomphorst en Vivian Sevenich. Die talenten spelen echter nog te wisselvallig om een constante factor te zijn.

Dat kan wellicht ook niet van die jonkies worden gevraagd. Pijnlijker was echter het feit dat ook ervaren speelsters als Yasemin Smit en Iefke van Belkum dinsdag niet het team bij de hand wisten te nemen. Die feiten, aangevuld met de constatering dat de amper van een schouderblessure herstelde doelvrouw Ilse van der Meijden ook niet haar gebruikelijke niveau haalde, zorgden ervoor dat plaatsing voor de halve finale een zware opdracht werd.

Pas diep in het vierde kwart kwam Oranje voor het eerst op voorsprong: 10-9. Tot afgrijzen van het Eindhovense publiek tekende Giulia Emmolo 19 seconden voor tijd voor de 10-11. Dankzij een ultieme worp van Lieke Klaassen, 3 seconden voor het verstrijken van de reguliere speeltijd, werd een verlenging - en later strafworpen - afgedwongen.

Omdat Sabrina van der Sloot en Mieke Cabout misten, werd Oranje uitgeschakeld.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over