Update

Waterpoloërs Oranje ongeslagen in EKT

De Nederlandse waterpoloërs zijn ongeslagen gebleven in het eerste kwalificatietoernooi voor het EK. Oranje versloeg vandaag in Utrecht ook Frankrijk, de sterkste tegenstander in de poule. Een bliksemstart in de eerste periode zorgde voor een grote voorsprong, die daarna zorgvuldig werd verdedigd: 12-9 (7-2 3-3 1-2 1-2).

Robin Lindhout, die als prof in de Franse competitie actief is bij Lille, was opnieuw topscorer. Hij maakte er vijf, maar miste ook een strafworp. Jesse Koopman droeg drie goals bij aan het totaal. Eelco Wagenaar maakte in het Nederlandse doel een uitstekende indruk.

Bondscoach Robin van Galen liet zijn ploeg beginnen met een zonedefensie in M-vorm. Yoran Frauenfelder onderscheidde zich daarin op de midachter-positie. ,,Frankrijk is niet gewend om daar tegen te spelen,'' lichtte Van Galen toe. ,,Het pakte goed uit. Verdedigend stond het als een huis. Hun sterke midvoor was niet aanspeelbaar en afstandsschoten werden geblokt. Vervolgens konden wij snel uitbreken.''

Lof was er na afloop ook voor de grote discipline en gretigheid die de spelers meteen na de start toonden. Die kwaliteiten leverden al in het eerste kwart een veilige marge op. In de tweede helft kwamen de Fransen door provocaties nog wel wat terug. ,,We bleven rustig, daar zijn we goed mee omgegaan,'' oordeelde Van Galen.

Nederland had eerder al gewonnen van Letland (52-0) en Malta (19-11). In oktober is het tweede EKT, waarvoor nog een loting volgt. De huidige poulewinnaars zijn geplaatst en ontlopen elkaar. Het Europees kampioenschap is begin januari 2016 in Belgrado en moet nu haalbaar zijn voor Oranje.

Meer over