Waterpoloërs dicht bij vierde plaats

De Nederlandse waterpoloërs hebben zondag een belangrijke stap gezet richting deelname aan het olympisch kwalificatietoernooi, volgend jaar mei in Hannover....

De ploeg van bondscoach Aantjes staat nu op de vierde plaats in de poule. Deze klassering is aan het einde van het EK voldoende voor een ticket voor Hannover.

Vandaag spelen de Nederlanders de laatste groepswedstrijd tegen Joegoslavië. Duitsland, de naaste concurrent voor de vierde plaats in de poule, ontmoet Rusland.

Nederland startte tegen de Duitsers dramatisch slecht. Na tien minuten keek Nederland al tegen een 5-2 achterstand aan. Bovendien moest Bas de Jong met drie persoonlijke fouten op de tribune plaatsnemen.

Toch vocht Nederland zich terug in de wedstrijd. Dankzij een ontketende Booy kwam het Nederlands team terug tot 5-4. Daarna ging de wedstrijd gelijk op. Het was uiteindelijk Harrie van der Meer die Nederland vlak voor tijd op 8-7 zette.

Dit tot grote vreugde van Aantjes. 'Man, man, wat ben ik blij', stamelde hij na afloop. 'Ik heb de laatste dertien seconden echt niet meer durven te kijken. Ik zat echt helemaal kapot.'

Vrijdag had zijn ploeg ook de tweede wedstrijd in de voorronde verloren, opnieuw met drie doelpunten verschil. Spanje was te sterk: 11-8 (2-2 1-4 3-3 2-2).

De Spanjaarden, olympisch- en wereldkampioen, spelen al jaren met nagenoeg dezelfde ploeg, nog altijd aangevoerd door Manuel Estiarte. Ze sloegen in de tweede zeven minuten zuivere speeltijd het gat. Vooral midvoor Ivan Perez, een genaturaliseerde Cubaan, was een plaag voor de Nederlandse defensie en doelman Arie van de Bunt. Die werd al na 22 seconden voor het eerst gepasseerd.

In de 'tweede helft' krabbelde Nederland terug. De achterstand werd verkleind en bij 7-6 leek zelfs een verrassing mogelijk. Estiarte en zijn maten herstelden de marge van drie treffers echter nog in diezelfde derde periode. Ze drukten in het vierde kwart zelfs door naar 11-6. Eelco Uri, met drie doelpunten topscorer, en Arno Havenga zorgen er vervolgens voor dat de nederlaag draaglijk bleef.

Het resultaat zinde Aantjes misschien niet, de geleverde prestatie wel. 'Als ik het duel vergelijk met dat tegen de Russen dan hebben wel veel meer als een team gespeeld. Individueel kan het hier en daar nog wel wat beter. Zoals het blokken in de zone en het aanvallen van de man met de bal. Zo geef je makkelijk drie doelpunten weg.'

Tegen Roemenië werd het zaterdag 4-4. De cruciale wedstrijd had eigenlijk gewonnen moeten worden, maar de ploeg speelde slecht. Er werd slechts vier keer gescoord uit twaalf overtalsituaties. De Roemenen maakten uit acht overtalsituaties maar één doelpunt. De Nederlandse doelman Arie van de Bunt hield zijn ploeg in de wedstrijd.

De Nederlandse vrouwen wonnen zondag tijdens het Europees kampioenschap in het Italiaanse Prato vrij eenvoudig van Griekenland. Via periodestanden van 3-0, 0-2, 3-1 en 4-2 stond er na het laatste fluitsignaal uiteindelijk een 10-5 score op het bord.

Dankzij de ruime overwinning voert Nederland samen met Italië de poule aan. Het doelsaldo van Italië is echter beter. De Italiaanse waterpolosters wonnen zondag met 19-3 van Frankrijk.

De Nederlandse bondscoach Mensink denkt dat zijn ploeg de score van Italië kan overtreffen. 'We maken tegen de Fransen echt wel meer dan 19 doelpunten. Daar heb ik alle vertrouwen in. We groeien in het toernooi. Dat zag je in de wedstrijd tegen de Grieken.'

Meer over