Engels voetbal

Wat krijgt Erik ten Hag voor zijn kiezen bij Manchester United?

De overgang van Erik ten Hag naar Manchester United is nagenoeg rond. Hem wacht de zwaarste baan in het Engelse voetbal.

Patrick van IJzendoorn
Erik ten Hag volgt het spel van Ajax.  Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Erik ten Hag volgt het spel van Ajax.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Mede op aanraden van interim-manager Ralf Rangnick heeft de 52-jarige Ajax-trainer de voorkeur gekregen boven Mauricio Pochettino, die weg wil bij Paris Saint-Germain. Het is een kleine revanche op de Argentijn, die met Tottenham Hotspur drie jaar geleden verantwoordelijk was voor het zwartste moment van Ten Hag bij Ajax. In de slotseconden van de Champions Leagueduel maakten de Londenaren een einde aan de triomftocht van coach en club door Europa.

Toch zette die campagne hem wel op de radar van grote Europese teams. Het meest recente Europese avontuur bevestigde de indruk dat Ten Hag iets speciaals heeft verricht in Amsterdam. En aan iets speciaals bestaat grote behoefte op Old Trafford, waar een van ’s wereld grootste clubs sinds het vertrek van de legendarische manager Sir Alex Ferguson, tien jaar geleden, dolende is en steeds dieper zakt.

De managers David Moyes, Louis van Gaal, José Mourinho, Ole Gunnar Solskjaer en Ralf Rangnick hebben allemaal geprobeerd om de Mancunians terug naar de top te brengen. Dat het gaat om allemaal zeer uiteenlopende leiders geeft aan dat de club zoekende is. Deze speurtocht vond plaats onder leiding van de onlangs vertrokken clubvoorzitter Ed Woodward, een bankier die geliefder was bij de Amerikaanse eigenaren dan bij de fans.

Ultieme uitdaging

Voor Ten Hag is de overstap de ultieme uitdaging. Wie is Frank de Boers lot vergeten, die met Ajax vier titels won en bij Crystal Palace binnen twee maanden op straat stond? Bij Manchester, dat komend seizoen mogelijk in de Conference League zal spelen, krijgt Ten Hag te maken met een bende. In The Times schreef Matt Dickinson zelfs dat ‘een disfunctionerend United een groot risico vormt voor de reputatie van Ten Hag’.

Ook Van Gaal uitte al zijn twijfels met de opmerking dat United meer een commerciële onderneming is dan een voetbalclub. De terugkeer van Cristiano Ronaldo was daar een voorbeeld van: commercieel aantrekkelijk, sportief dubieus. Of de Nederlandse coach de Portugese superster wil houden is een van de eerste vraagstukken waar hij mee te maken zal krijgen. Hetzelfde geldt voor Paul Pogba, de Franse prima donna. Tevens zit er veel dor hout in de enorme selectie.

Ten Hag krijgt naar verluidt een vierjarig contract en zeggenschap over het aan- en verkoopbeleid. Het is zijn taak een team te smeden uit een groep weinig gemotiveerde individuen. En om de juiste spelers aan te trekken. Zijn oog zou al zijn gevallen op Declan Rice, de grote man van West Ham aan wie een prijskaartje van 180 miljoen euro zou hangen. De verwachting is dat Donny van de Beek een nieuwe kans zal krijgen op Old Trafford.

Naast voetbaltechnische uitdagingen krijgt Ten Hag, wiens Engels nog niet vloeiend is, te maken met een cultuurverschil. Manager zijn in Engeland is iets anders dan hoofdtrainer zijn in Nederland. De Engelse manager is het uithangbord van de club. Ten Hag staat niet bekend om zijn charisma. Bovendien krijgt hij te maken met sportjournalisten die dagelijks meerdere pagina’s moeten vullen. Ook op sportgebied geldt de oude wijsheid dat Nederland kranten heeft, en Engeland pers.

Er wordt nu ook gespeculeerd over wie naast hem zal komen te zitten. Zo is de naam genoemd van Steve McClaren, die grote bewondering heeft voor de man die zijn rechterhand was bij FC Twente. Ook de oud-spelers Jaap Stam en Robin van Persie zijn genoemd als mogelijke assistenten. Resteert de rol van Ferguson. De schaduw van deze legende hangt over de club. Maar Sir Alex’ positie is onaantastbaar, anders dan die van zijn opvolgers.

Meer over