Warner beloofde ook in 2011 een 'tsunami'

De lawine die fraudeverdachte Jack Warner woensdagavond aankondigde, is niet het eerste natuurgeweld dat hij voorspelde. In 2011 beloofde hij al een tsunami die de wereldvoetbalbond FIFA zou treffen. Vorige week zei Warner dat 'de fluwelen handschoenen uit waren' in de strijd met premier Kamla Persad-Bissessar van Trinidad en Tobago, al bleef de aankondiging van nieuw natuurgeweld toen uit.

null Beeld reuters
Beeld reuters

De beloofde vloedgolf van 2011 zorgde voor weinig schade. Warner dreigde destijds de FIFA te vloeren in bewoordingen die opvallend veel leken op die van woensdagavond. Warner werd toen verdacht van fraude en hij moest in Zürich verschijnen voor de ethische commissie van de FIFA. ,,De tijd is gekomen dat ik moet stoppen met zwijgen en jullie zullen het wel zien", bromde Warner.

Hij trok destijds fel van leer tegen Chuck Blazer, de Amerikaanse kroongetuige van de FBI in het huidige omkoopschandaal. Ook onthulde Warner een e-mail die gestuurd zou zijn door Jérôme Valcke. Daar schreef de rechterhand van FIFA-voorzitter Sepp Blatter dat Qatar het WK van 2022 had gekocht. Ook beschuldigde Warner Blatter ervan FIFA-geld te hebben gebruikt voor zijn eigen campagne in de aanloop naar de FIFA-verkiezingen van 2011. Iedereen ontkende en het wassende water trok zich terug uit de kantoren van de FIFA.

Warner zelf moest wel het veld ruimen. Dat gaf hem alle tijd om zich te richten op zijn politieke carrière in Trinidad en Tobago. De leider van de Onafhankelijk Liberale Partij was minister en hield ook in die hoedanigheid corrupte politici de hand boven het hoofd. Na zijn arrestatie vorige week woensdag opende Warner de aanval op Kamla. ,,Alles wat ik heb tegen Kamla zal ik openbaren. Ik heb het al te lang verzwegen. Ik zal het vertellen, maar niet vanavond", zei hij vorige week donderdag.

In een video, vermoedelijk de toespraak van woensdagavond, zou meer duidelijkheid volgen. Daarin dreigt Warner inderdaad belastend materiaal te openbaren over de top van de FIFA en 'de huidige premier'. Maar de documenten die zijn beschuldigingen moeten staven, zijn nog niet gepubliceerd.

Meer over