Wanprestatie deert volleyballers niet

Vreugde over de kwalificatie voor het Europees kampioenschap wisselde zich gisteren af met teleurstelling en grote bezorgdheid over de toekomst van het Nederlandse volleybal....

'Ik wist niet dat we zo verschrikkelijk diep konden zakken', zei Richard Schuil verbitterd. Lusteloos en gedemotiveerd speelde hij de wedstrijd uit. 'Dit verlies blijft wel een paar dagen hangen. Op deze manier is de lol er snel af. Gelukkig hebben we ons gekwalificeerd, dat maakt alles goed.'

Dat Nederland zich in Macedonië ondanks het erbarmelijke optreden toch plaatste bij de laatste zes gekwalificeerde landen was te danken aan de Belgen.

Halverwege de tweede set kwam via de mobiele telefoon van manager Humphry Peter het verlossende bericht de Parkhal binnen dat de resultaten in poule 1 (waarin België met 3-1 won van Hongarije) bijzonder gunstig voor Nederland waren uitgevallen.

Het nieuws verspreidde zich als het spreekwoordelijke lopende vuurtje via de fysiotherapeut, de arts en bondscoach Bert Goedkoop om uiteindelijk ook de spelers ter ore te komen. De wissel van de aan zijn knie geblesseerde passer/loper Guido Görtzen, die alleen ingezet zou worden zolang het echt noodzakelijk was, vatte de ploeg op als het verlossende teken dat de strijd gestaakt kon worden. Met 25-14 in de derde set dropen de spelers af.

De teleurstelling was vooral groot omdat Nederland na twee gewonnen wedstrijden, tegen Slovenië en Macedonië, en een onverwachte nederlaag van Spanje tegen Slovenië vrijdagavond zich dit weekeinde ineens weer kansrijk waande voor de eerste plaats in de poule.

Hoezeer de spelers zich daarin hadden vergist bleek al vanaf de start van het duel tegen de Spanjaarden. Uitblinker Pascual, een dag eerder nog wegens vormgebrek naar de bank verbannen, teisterde de passing van Nederland met zijn verwoestende sprongservice. Geen van de drie passers Klok, Nummerdor en Görtzen, had een antwoord op dat serveergeweld.

Alleen in de eerste set leek Nederland in de slotfase nog in de buurt van de Spanjaarden te komen, maar individuele fouten brachten de ploeg opnieuw in de problemen. Aanvoerder Nummerdor uitte vooral harde kritiek op de spelverdeling die gedurende het hele toernooi tekort was geschoten.

Die taak ligt in handen van de 21-jarige Nico Freriks, die aan zijn derde seizoen bij de nationale selectie is begonnen. Nummerdor noemde het niveau onvoldoende zuiver en betichtte zijn ploeggenoot van gebrek aan overtuiging.

'Je kunt wel blijven zeggen dat hij nog jong is en nog veel moet leren, maar dat houdt een keer op. Hij moet zo langzamerhand zijn verantwoordelijkheid gaan nemen.' Het onbegrensde vertrouwen in de jonge spelverdeler deelde de aanvoerder tot voor kort wel met bondscoach Goedkoop, maar nu Freriks tijdens de competitie een heel seizoen op de bank belandde bij zijn Belgische club Maaseik is het niveau er niet beter op geworden.

'Hij mist ritme', aldus Nummerdor. 'Dat kan zo niet doorgaan.' Freriks is met Maaseik overigens al in gesprek over een mogelijke overgang naar Omniworld. Bij de club uit Almere zou hij meer kansen om te spelen krijgen.

Goedkoop nam het op voor zijn protégé en wees op de moeilijke start die Freriks had gekend. In de voorbereiding blesseerde hij zich aan zijn rug tijdens een oefenwedstrijd tegen Brazilië. 'Als het niet echt nodig was geweest had hij hier niet eens gespeeld, maar ik heb weinig keus. Er is gewoon geen betere spelverdeler.'

De bondscoach is desondanks blij met de aanstaande zomerperiode waarin hij de spelersgroep weer voldoende fit en gemotiveerd hoopt te krijgen voor het EK dat in september in Duitsland wordt gespeeld.

Verbolgen toonde hij zich vooral over de fysieke gesteldheid waarin de spelers verkeerden. 'Ik heb na de WK van alle clubcoaches complimenten gekregen over de vorm waarin de spelers waren teruggekeerd bij de clubs, maar helaas kan ik nu niet hetzelfde zeggen.'

De problemen konden tegen zwakkere tegenstanders als Macedonië en Slovenië nog worden verbloemd, tegen de gemotiveerde Spanjaarden werd de ploeg weggevaagd.

Tot opluchting van de spelers stak de door de Nederlander Appie Krijnsen gecoachte Belgische ploeg de helpende hand toe. Goedkoop wilde echter van geen dankbaarheid weten jegens zijn collega. 'Die man heeft zoveel dingen fout gedaan, die krijgt nooit meer een hand van mij', was het venijnige commentaar van de Nederlandse bondscoach.

Meer over