'Wacht maar, het is mijn beurt weer'

Herovering van de roze trui lag aanvankelijk niet in de bedoeling. 'Maar onderweg bleek dat er toch nog wel wat mogelijk was', aldus ploegleider Marc Reef met gevoel voor understatement.

Tom Dumoulin nadat hij weer in het roze was gehesen. Beeld EPA
Tom Dumoulin nadat hij weer in het roze was gehesen.Beeld EPA

Bij terugkeer op Italiaanse bodem heeft Tom Dumoulin de leiding in de Ronde van Italië heroverd. Zijn marge is, vergeleken met twee dagen geleden, zelfs riant te noemen. Bob Jungels en Diego Ulissi, de eerstvolgende concurrenten, moeten 20 seconden goedmaken. In Nederland had hij afgelopen weekeinde binnen dat tijdsbestek al met twintig tegenstanders te maken.

Dumoulin bleek de lange reis naar het zuidelijkste puntje van Italië, een dag eerder, goed verteerd te hebben. 'Ik voelde me goed bij de start, maar we wisten niet of de rit zwaar genoeg was om een gooi naar het roze te doen.'

Ter plekke, in de oude vestingstad Catanzaro, besefte hij wat een leven zonder roze trui waard is. 'Toen ik alle belangstelling voor Marcel Kittel zag, dacht ik bij mezelf: wacht maar, morgen is het mijn beurt weer.' Zondag had de Duitser dankzij de bonificaties Dumoulin onttroond met een dubbele sprintzege.

De daad werd bij het woord gevoegd op de San Pietro, een klim van de derde categorie op ruim 50 kilometer voor de finish. Dat wil zeggen: daar begon het steekspel.

De ploeg van Giant Alpecin zette zich op kop van het peloton in een vlot voltooide achtervolging op vier vroege vluchters. Daarbij bleek dat niet iedereen de enorme verplaatsing goed was bekomen. Onder de geloste coureurs: Marcel Kittel.

Weliswaar kon Kittel tijdens een adempauze aan het front weer aansluiten. Maar er bleek, in de woorden van Reef, wel wat mogelijk. De kracht werd in het collectief gezocht. Dankzij de tijdrit had hij, behalve kopman Dumoulin, nog drie ijzers in het vuur.

De Oostenrijker Georg Preidler, voor de start als tiende geklasseerd, maakte de beste indruk. Hij mengde zich in de vele ontsnappingspogingen richting Praia a Mare. Maar het peloton gaf nooit meer dan een handvol seconden prijs. Favoriet Valverde liet zijn ploeggenoten daarvoor het werk opknappen.

De Via Fortino, een lastig klimmetje met een maximale stijging van 18 procent, luidde de beslissing in. Diego Ulissi, een 26-jarige Italiaan wiens talent door een dopinggeval lange tijd is gefnuikt, bleek daarin de sterkste. Als enige vluchter hield hij op bewonderenswaardige wijze stand tot het einde.

Daarachter vonden alle favorieten elkaar terug in de achtervolging. Alleen de Spanjaard Mikel Landa leek een moment van zwakte te kennen. Tom Dumoulin en zeker Steven Kruijswijk waren voortdurend voorin te vinden.

Marcel Kittel tijdens een persconferentie in Lamezia Terme. Beeld AP
Marcel Kittel tijdens een persconferentie in Lamezia Terme.Beeld AP

Op anderhalve kilometer voor het einde vonden ze elkaar in een knappe versnelling, in gang gezet door Dumoulin. Kruijswijk: 'Ik zag Tom gaan en kon gelukkig bij hem aanhaken.' Het leverde hem de derde plaats op, Tom Dumoulin eindigde als tweede.

Voor Steven Kruijswijk is die ereplaats niet meer dan een bevestiging van zijn goede gevoel. Zijn Nederlandse collega-kopman mocht dankzij zijn tweede plaats wat bonificatieseconden aan het verschil met de concurrentie toevoegen. Kruijswijk volgt nu als nummer vier op bijna een halve minuut, Vincenzo Nibali is de eerste grote naam in de achtervolging.

Tom Dumoulin gelooft nog steeds niet dat hij zich op de lange termijn met die twee kan meten. In de aanloop naar zijn Giro was geen plek voor een hoogtestage. Dat wordt beschouwd als een voorwaarde voor een goed klassement.

Reef: 'We moeten gewoon in het moment leven. Het klassement in een grote ronde is iets voor volgend jaar. Misschien moeten we dan wel genoegen nemen met een plek in de toptien. Maar ik denk dat er meer in zit, gezien de stormachtige ontwikkeling van Tom in de afgelopen seizoenen.'

Meer over