Waarschuwing NOCNSF aan Anema is volgens IOC 'compliant'

De waarschuwing uit 2014 van NOCNSF aan de manipulerende schaatscoach Jillert Anema was overeenkomstig de regels. Het hoofd van de ethische commissie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), de Francaise Paquerette Girard Zappelli, heeft de handelwijze van de Nederlanders 'compliant' verklaard.

Jillert Anema. Beeld anp
Jillert Anema.Beeld anp

Het Nederlandse NOC heeft deze week na het bekend worden van de overtreding van Anema de zaak uit 2014 alsnog voorgelegd aan het IOC. In een overleg met Girard Zappelli is de gang van zaken toegelicht. NOCNSF-directeur Gerard Dielessen verklaarde zich tevreden met de uitspraak door het IOC. 'Wij zien dit als een bevestiging dat zowel het doorlopen proces als de opgelegde sanctie op een integere wijze tot stand is gekomen.'

De opgelegde straf, een brief met de strekking 'eens maar nooit weer', was bovendien proportioneel geweest, aldus Dielessen. Zijn organisatie zegt net als het IOC het grote belang van het voorkomen van competitiemanipulatie na te streven.

Geen overtreding

Uit de verklaring van het IOC valt op te maken dat manipulatie, zonder connectie met sportweddenschappen, in februari 2014 nog geen overtreding van de olympische regels inhield. In november 2014 ging de Raad van Europa verder door alle manipulatie in de sport strafbaar te stellen. Het IOC nam die regel over in zijn Code of Ethics uit 2015.

Jillert Anema, zo bracht het NOCNSF bij Girard Zappelli naar voren, was bij de Olympische Winterspelen van 2014 in Sotsji betrokken bij de poging de ploegachtervolging tussen zijn Franse drietal en het Nederlandse trio, de latere olympisch kampioen, op een akkoordje te gooien. Hij stelde bij de technisch directeur van Nederland, Arie Koops, voor dat diens team niet voluit zou gaan, om de Fransen een zware nederlaag te besparen. Dat zou financiële consequenties hebben voor de schaatsenrijders uit dat land.

Openbaarmaking

In de verklaring van het IOC, zondag gepubliceerd, staat opvallend genoeg niets over het voorstel van Anema om zijn rijder Alexis Contin te laten inhouden, wanneer Nederland onverhoopt door een valpartij zou worden getroffen. Dat stond in de waarschuwingsbrief van NOCNSF van 11 maart 2014 als ernstigste overtreding tegen de fairplay die olympische sportwedstrijden zouden moeten bevatten. Koops gaf destijds het aanbod van Anema aan bij de chef de mission Maurits Hendriks die de Friese trainer van olympisch kampioen Jorrit Bergsma hoorde en achttien dagen later, door zijn bestuursleden André Bolhuis en Gerard Dielessen, liet bestraffen.

De openbaarmaking van de stilgehouden straf, door een artikel in de Volkskrant, deed de voorbije week in Nederland en Zuid-Korea veel stof opwaaien. NOCNSF besloot de zaak volledig naar buiten te brengen, inclusief de waarschuwingsbrief aan Anema, en aan het IOC voor te leggen. De persdienst van het Nederlands olympisch comité kwam daarop zondagmiddag (Koreaanse tijd) met een verklaring van de vrijspraak.

Over de kwestie zijn intussen Kamervragen gesteld door PvdA-parlementariér Sharon Dijksma. Maandag arriveert sportminister Bruno Bruins in Pyeongchang.

Tijdens de vorige Winterspelen wilde schaatscoach Jillert Anema het op een akkoordje gooien met de Nederlandse ploeg. 'Een schending van olympische waarden,' waarschuwde NOCNSF.

Er kwamen veel boze reacties op de publicatie van de Volkskrant. Vooral de timing stak: de dag dat Jorrit Bergsma de 10 kilometer moest rijden. Moet de journalistiek rekening houden met andere dan puur journalistieke overwegingen?

Meer over