Waarom Nederland vandaag wel/niet de finale haalt

Nu gaan we voor de hoofdprijs, klonk het bij de volleybalsters na het bereiken van de halve finales. Is dat realistisch? Drie redenen waarom Nederland vandaag tegen China wel/niet de finale haalt.

Robert Misset
De Nederlandse volleybalsters reageren euforisch na de winst op Zuid-Korea. Beeld AFP
De Nederlandse volleybalsters reageren euforisch na de winst op Zuid-Korea.Beeld AFP

Wel: De handen van Laura Dijkema

Bij zijn aanstelling als bondscoach rehabiliteerde Giovanni Guidetti spelverdeelster Laura Dijkema, die onder zijn voorganger Gido Vermeulen had plaatsgemaakt voor de fysiek sterke Femke Stoltenborg. Guidetti propageert snel powervolleybal en Dijkema is zijn ideale regisseuse.

De 26-jarige spelverdeelster heeft snelle en fluwelen handen, waarmee ze haar aanvalsters bedient. Kijk hoe ze zich laat souffleren door Guidetti, Dijkema voert elke opdracht perfect uit. En ze weet dat iedereen in het team kan scoren: op snelheid of hoog en hard.

Ze brengt ook veel energie mee: 'rondjes rennen met Laura' werd in 2015 een begrip op het EK in Nederland. Na elk punt danst Dijkema door het veld om te illustreren dat ze onvermoeibaar de lijnen uitzet.

Niet: De tactische keuzes van Dijkema

Technisch kan Dijkema bijna alles perfect uitvoeren, ook na een mindere pass van een ploeggenote. Ze is kwetsbaar als het op creativiteit aankomt. Dijkema denkt vooral in patronen, ze is minder goed in het uit elkaar spelen van het blok van de tegenstander. Vorig jaar zei Dijkema gebaat te zijn bij extra ogentraining om haar 'zijspiegels' te bezorgen.

Ze maakt ook niet altijd de juiste keuzen. Nadat aanvoerder Grothues was uitgevallen in het duel met Amerika, gaf Dijkema diagonaalaanvalster Sloetjes vier van de vijf set-ups in de slotfase van de vierde set. Amerika metselde een muur aan het net en ontsnapte in een vijfsetter. Juist tegen de lange Chinese blokkeerders is tactisch vernuft vandaag een vereiste.

Anne Buijs Beeld AP
Anne BuijsBeeld AP

Wel: De Nederlandse hardhitters

In 1988 behoorde passer/loper Teun Buijs tot de Nederlandse ploeg op de Spelen van Seoel. Zijn dochter Anne lijkt 28 jaar later te vliegen door het Maracanãzinho-stadion. Op linksvoor of in de pipe - op midachter achter de driemeterlijn - ramt Buijs de ballen op de grond.

Lonneke Sloetjes is de andere hardhitter. Ze merkt tijdens de Spelen dat de videoscouts van de concurrentie haar spel hebben geanalyseerd, maar ook zij fladdert als een adelaar boven het net. 'Lonnie' ruimt op de diagonaal ook het vuilnis op: het goed verwerken van mindere set-ups na een mislukte pass is een cruciaal onderdeel in haar takenpakket.

Als het niet loopt, komt Celeste Plak in het veld om met haar 'Plak Power' het blok te slopen. De atlete uit Tuitjenhorn mag haar kracht ook etaleren bij de sprongopslag, een extra wapen.

Op snelheid beschikt Nederland over de 'omloopbal' van middenaanvalster Robin de Kruijf en het 'eerste tempo' van Yvon Beliën.

Laura Dijkema geeft een set-up. Haar passes en energie zijn cruciaal voor Nederland. Beeld AFP
Laura Dijkema geeft een set-up. Haar passes en energie zijn cruciaal voor Nederland.Beeld AFP

Niet: De kwetsbare pass

Soms kraakt de passlijn van het Nederlandse team, zeker zonder de revaliderende aanvoerder Grothues. Met een ironische lach merkte coach Guidetti op dat 'Buijs van de zwakste passer in de sterkste' is veranderd.

Libero Debby Stam speelt een sterk toernooi, de extra 'keeper' Myrthe Schoot stort zich als een hongerig roofdier op de pass als het nodig is. Onder een sterke servicedruk van China, waarvan Nederland in het openingsduel van de Spelen won na een zinderende vijfsetter, kan de pass van het Nederlandse team wegvallen - en daarmee de aanval.

Wel: De teamgeest

Een Nederlands team won van Team Kim, sprak Guidetti fijntjes na de zege op Zuid-Korea, waarmee hij wees op de sterspeelster van de tegenstander. Het fundament van de Nederlandse ploeg is de kracht van het collectief.

Valt Grothues weg? Anderen lossen het op. Judith Pietersen manifesteert zich in Rio als de ideale teamspeelster, op bijna elke positie levert ze een solide bijdrage.

De volleybalsters ervaren de vrijheid onder Guidetti als een verademing. De speelsters mogen doen wat ze willen, hij rekent ze alleen af op wat ze in het veld doen. De homogeniteit is groot. Stralend loopt Quinta Steenbergen voorbij in het Maracanãzinho-stadion, zonder een punt te hebben gespeeld. Ze kent haar rol en staat klaar als het nodig is.

China zal twaalf speelsters moeten verslaan, niet alleen de zeven (inclusief libero) in het veld.

Lonneke Sloetjes Beeld Reuters
Lonneke SloetjesBeeld Reuters

Niet: De smalle basis

De bank bepaalt de kracht van het team. Plak is nog een ruwe diamant, Pietersen is altijd een 7, terwijl op topniveau een hoger cijfer wordt gevraagd. De wissels zouden net te kort kunnen schieten tegen het zo gedrilde leger van Lang Ping. En dan valt een vijfsetter voor Nederland de verkeerde kant op.

Meer over