Waarom lukte het net niet?

De Nederlandse handbalsters beëindigden het EK in Zweden sensationeel door nipt te verliezen van groot macht Noorwegen. Waarom lukt het net niet? Wat zijn de sterke en nu nog iets zwakkere kanten van dit team?

John Volkers
Nycke Cornelia Groot treurt na de verloren finale op het EK Handbal tegen Noorwegen. Beeld anp
Nycke Cornelia Groot treurt na de verloren finale op het EK Handbal tegen Noorwegen.Beeld anp

Nycke groot: beste speelster EK (+)

Nycke Groot was de beste handbalster van deze Europese titelstrijd. Ze werd zondag door een panel van experts gekozen tot de 'MVP' van het toernooi, de waardevolste speelster van Zweden 2016. Ze gaf er natuurlijk geen donder om, na de nederlaag in de finale (29-30), maar ze wist: zo'n uitverkiezing kreeg een Nederlandse handbalster nog nooit. Niet dat Groot dat vanzelfsprekend zou vinden. Haar bescheidenheid is haar aangeboren. Uit het dorpje Koedijk, onder de rook van Alkmaar, worden ingetogen mensen geboren - behalve dan een schaatser met de naam Verweij.

Groot (28) werd aan de vooravond van de halve finales al aangemerkt als de grote vrouw van het EK. Olivier Krumbholz, bondscoach van Frankrijk, was uitgesproken over haar kracht: 'Als je de MVP van een toernooi wilt kiezen, dan moet zij goed zijn in de verdediging én de aanval. Dan komt Nycke Groot wel heel erg sterk naar voren.' Zijn voorkeur werd twee dagen later bevestigd. De Europese handbalfederatie EHF koos Groot. Zij kreeg een gouden bal.

Jasmina Jankovic: tweede keepster

Nederland mist een tweede keepster die een mindere fase van Tess Wester kan oplossen. Coach Thomsen heeft gezien haar wisselbeleid weinig vertrouwen in Jasmina Jankovic. Het is het verschil tussen Nederland en toernooiwinnaar Noorwegen, dat in Solberg en Grimsbo een gelijkwaardig stel doelvrouwen bezit.

Hurtig Midte: snelle middenuitworp (+)

'Hurtig Midte', in het Deens de snelle middenuitworp, is een van de wapens van Nederland. Sinds het aantreden van Helle Thomsen als bondscoach is er nog meer nadruk gekomen op snelheid. 'Hogesnelheidshandbal' was de uitdrukking die het Nederlands Handbal Verbond de afgelopen week hanteerde. Wester zorgt ervoor dat de bal na een treffer zo snel mogelijk in de handen van de dan al klaar staande Groot (bij de middenstip) belandt. Vervolgens stormen twee of drie Nederlandse aanvalsters diep. De speaker is nog niet eens toegekomen aan de afkondiging van het eerste doelpunt, als de tweede treffer al valt. Tijdspanne: vijf seconden.

Linkerhoek matig bezet

De bezetting van de hoeken in het Nederlands team is een achilleshiel. De linkerhoek is matig bezet. De rechterhoek is wisselvallig. Debbie Bont, met haar linkerarm op de rechtervleugel, leek in Zweden stabiel, tot de finale. Haar twee missers in de tweede helft gaven Noorwegen net dat gaatje dat later niet meer te dichten bleek. Goos, de afwezige Smeets en de soms briljante Malestein zijn de andere keuzes.

Yvette Broch: nu ook topaanvalster

Yvette Broch speelde vorig seizoen, haar eerste jaar bij de Hongaarse topclub Audi Györ, vooral verdedigend. De aanvallende rol aan de cirkel was voor de Noorse vedette Heidi Löke. Nu de tweehandige Löke zwanger is en haar contract heeft versnipperd, is Broch in haar tweede seizoen ook in de aanval eerste keus van Györ. Ze is in de voorbije maanden enorm in kracht gegroeid. Haar haast telepathische verbinding met aangever Groot, ook van Györ, brengt enorm veel aanvalskracht. Zij kwam tot een scoringspercentage van 82 procent: van elke vijf kansen benutte zij er vier. Zij schoot 23 ballen raak en kreeg de prijs van beste cirkelloper van het EK handbal. Ook zij zei er, na de verloren finale, niets om te geven. 'Ik speelde hier om kampioen te worden. Zo'n individuele prijs zegt me niks.'

Oranjespeler Yvette Broch tijdens de halve finale van het Europees Kampioenschap handbal tussen Nederland en Denemarken. Beeld anp
Oranjespeler Yvette Broch tijdens de halve finale van het Europees Kampioenschap handbal tussen Nederland en Denemarken.Beeld anp

Beperkte staf: achterstand (-)

Coach Thomsen prees na afloop van de verloren finale 'het team achter het team' van Europees kampioen Noorwegen. Nederland heeft beperkte mogelijkheden. Thomsen had een assistent, Olga Assink, zonder ervaring. Ook voorbereiding en opleiding (van talent dat direct in de A-ploeg kan stappen) zijn in handballand Noorwegen van een hoger niveau dan bij het welwillende Nederland, dat drijft op de passie van een groep fanatieke handbalsters. Met coach Thomsen als de allergedrevenste van het stel.

Ervaring: iedereen in buitenland (+)

De ervaring van het Nederlands team groeit per toernooi. In een goed jaar tijd speelde de nationale ploeg twee grote finales, een bronzen wedstrijd en een emotioneel beladen kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen. Het is als een stoomcursus. De opeens omhooggeschoten ploeg heeft ideale leeftijden, zo rond de 25 jaar. Veel speelsters acteren op hoog Europees clubniveau. Het kost kracht om op vele fronten actief te zijn, maar het leidt tot gelouterde speelsters. Doelvrouw Tess Wester, schutter Estavana Polman en de wereldsterren Groot en Broch vormen de as van een team dat in de jaren tot Tokio 2020 het dominante Noorwegen op de hielen zal zitten.

Helle Thomsen: passie en kennis (+)

Het Deense handbaldier Helle Thomsen (46) volgde in oktober redelijk onverwacht de scheidende bondscoach Henk Groener op. Ze kreeg een contract voor drie maanden. Haar effect op de nationale vrouwenploeg was stevig. Thomsen voerde striktere tactische plannen in. Zij pompte haar speelsters vol informatie. Zij was vuriger dan voorganger Groener, uiteindelijk een kalm mens. In de vijftien dagen van het EK in Zweden bewees Thomsen zich als een meerwaarde. De speelsters zijn haar fans. Haar kennis van het spel wordt geprezen. Dat een coach uit de bakermat van vrouwenhandbal, Denemarken, de Nederlandse ploeg wenst te coachen, zegt alles over de internationale beoordeling van Oranje. Haar volgende contract met het NHV zal snel getekend worden. 'Na Kerstmis', zei hierover de coach, die na de finale 'totaal leeg' was.

Helle Thomsen tijdens de finale tegen Noorwegen. Beeld afp
Helle Thomsen tijdens de finale tegen Noorwegen.Beeld afp
Meer over