Waar Señor Dollar regeert, verandert veel in meer

Niet bekend..

TEAM hielp de Europese voetbalfederatie UEFA in 1991 bij de geboorte van de Champions League en waakt nog steeds over het welzijn van de prestigieuze Europese clubcompetitie. Lenz kan gerust zijn: de Champions League is na zes jaar niet meer weg te denken van de internationale sportkalender.

Iedere ronde werd dit seizoen bekeken door 310 miljoen televisiekijkers, hetgeen het totaal op 3,1 miljard bracht. Naar schatting 500 miljoen mensen kijken morgenavond naar de finale in München tussen Juventus en Borussia Dortmund. Multinationals staan in de rij om één van de acht sponsors te mogen worden.

In maart liet Lenz in een nieuwsbrief van een van de sponsors weten dat TEAM en de UEFA nog lang niet tevreden zijn. Het project, zei hij, moet worden geglobaliseerd. De rek is nog lang niet uit de Champions League, aldus Lenz, dromend van al die potentiële televisiekijkers in Japan, Zuid-Korea en de Verenigde Staten.

Meer wedstrijden, meer kijkers, meer inkomsten, meer, meer, meer. Dus een verrassing was het niet dat de UEFA vorig jaar besloot dat de Champions League in het seizoen 1997-1998 uit zes groepen van vier clubs zal bestaan. In 1991 werd de eindronde nog door acht clubs gespeeld, dit seizoen door zestien.

Nieuw is voorts dat álle landskampioenen volgens de nieuwe opzet toegang kunnen krijgen tot de Champions League - die geen kampioenenliga meer zal zijn omdat ook de nummers twee uit acht verschillende competities tot luilekkerland worden toegelaten. De bal rolt komend seizoen weer vanaf 23 juli. De agenda:

I: Het minst te benijden zijn de kampioenen van de landen die pas in juni de competitie afsluiten en in het landenklassement van de UEFA lager staan dan de zestiende plaats. De eerste voorronde, met een thuis- en een uitwedstrijd, heeft plaats op 23 en 30 juli. 32 clubs, waaronder de kampioenen van landen als Bulgarije, Schotland, Joegoslavië, Tsjechië, Kroatië en Polen, zijn er bij betrokken. Blijven over: zestien clubs.

II: Die zestien winnaars uit de eerste voorronde plaatsen zich voor de volgende groep, die onder meer bestaat uit de nummers twee uit de landen die op de UEFA-ranglijst de plaatsen een tot en met acht bezetten. Dat zijn Italië (Parma of Internazionale), Spanje (Real Madrid of Barcelona), Frankrijk (Paris St Germain), Duitsland (Bayer Leverkusen), Nederland (Feyenoord), Portugal (Sporting Lissabon), Engeland (Newcastle United) en Turkije of Griekenland. Maakt samen: 24.

In totaal zijn 32 clubs betrokken bij de tweede voorronde die wordt afgewerkt op 13 en 27 augustus. De laatste acht ploegen zijn de kampioenen van België, Noorwegen, Zweden, Rusland, Griekenland, Oostenrijk, Denemarken en Turkije. Levert op: zestien winnaars. De verliezers van deze voorronde, mogelijk Feyenoord, krijgen toegang tot het UEFA Cup-toernooi.

III: De zestien winnaars plus de acht rechtstreeks geplaatste kampioenen, Juventus, Real Madrid (of Barcelona), AS Monaco, Bayern München, PSV, FC Porto, Manchester United en Galatasaray, brengen het totaal op het vereiste aantal van 24. De ploegen worden verdeeld over zes groepen, de definitieve Champions League die op 17 september van start gaat.

TEAM tevreden, UEFA tevreden, sponsors tevreden, iedereen tevreden? Lenz is nu al dik tevreden: de gouden driehoek, voetbal, televisie en sponsors, zal volgens de Duitser topkwaliteit garanderen. Met de televisie en de sponsors zit het wel goed, maar zegeviert ook het voetbal in dit vercommercialiseerde circus dat zonder twijfel ooit zal leiden tot een Europese competitie?

Als TEAM en de UEFA hun zin hadden gekregen, zou komend seizoen de Champions League uit vier groepen van zes ploegen hebben bestaan. Iedere club zou in dat geval verzekerd zijn geweest van tien wedstrijden. Uit vrees dat hun eigen competitie zou worden bedreigd, voerden landen als Duitsland, Frankrijk en Engeland oppositie.

De belangen van de nationale ploegen en nationale competities komen steeds meer in het gedrang. De beste spelers uit een land zullen zwaar worden beproefd. Voor velen zal de zomervakantie er bij inschieten.

Het is alweer een tijd geleden dat Louis van Gaal de Champions League omschreef als een gedrocht. Kort geleden maakte zich een medestander bekend, Radomir Antic, de trainer van Atletico Madrid. Hij keerde zich tegen de expansie en beschuldigde de UEFA er van meer oog te hebben voor de economische dan voor de sportieve belangen.

Of de Europese voetbalfederatie en de machtige bondgenoot, Jürgen Lenz van TEAM, hem en andere critici serieus nemen, betwijfelt Antic echter. Volgens hem luisteren ze maar naar één man, Seénor Dollar.

Paul Onkenhout

Meer over