Waar ligt de kracht van Leicester City?

Het meest in het oog springen de doelpunten van Jamie Vardy, maar Leicester City is veel meer dan dat.

Lennart Bloemhof
Jamie Vardy (R) viert zijn doelpunt in de Engelse premier League tegen Manchester United. Beeld AFP
Jamie Vardy (R) viert zijn doelpunt in de Engelse premier League tegen Manchester United.Beeld AFP

Vraag voetbalkenners naar de grootste verrassing in de Premier League en er is maar een antwoord mogelijk: Leicester City. De club, sinds vorig jaar pas terug op het hoogste niveau in Engeland, draait al maanden mee in de top. Maandagavond kan met een zege op Chelsea zelfs de koppositie worden heroverd.

Stel vervolgens de vraag wie de spelers zijn achter het succes en dan zal snel de naam Jamie Vardy vallen. De spits scoorde elf duels op rij en verbeterde het Premier League-record van Ruud van Nistelrooij. Dat heeft Vardy ook te danken aan zijn watervlugge collega-aanvallers Riyad Mahrez en Marc Albrighton, samen goed voor elf assists.

(Tekst gaat door onder de foto)

Riyad Mahrez (derde van links) viert zijn doelpunt tegen Swansea City met zijn teamgenoten. Beeld AFP
Riyad Mahrez (derde van links) viert zijn doelpunt tegen Swansea City met zijn teamgenoten.Beeld AFP

Balans

Maar voetbal is meer dan alleen doelpunten maken. Een duik in de statistieken leert dat de club twee zuilen op het middenveld als fundering heeft, die misschien wel belangrijker zijn dan het sterke aanvalstrio: de in de jeugd van Manchester United gerijpte Danny Drinkwater (25) en N'Golo Kanté (24), een Fransman met Malinese wortels.

Zij vormen het centrale middenveld en kwamen in alle vijftien competitieduels in actie. Kanté noteerde een goal en twee assists. Drinkwater was goed voor drie assists en scoorde nog niet. Aan die cijfers is op het eerste oog weinig bijzonders te zien, maar scoren is ook niet hun taak. Ze zorgen voor de balans. Van alle spelers in de Premier League onderschepte Kanté (1,69 meter!) hij het vaakst een bal en met 41 succesvolle tackles staat zijn naam ook hoog op dat lijstje. Verder won de Fransman 57 procent van zijn 145 duels.

Danny Drinkwater is de passmachine. Bij zijn ploeg ontvangt hij dit seizoen de meeste passes en heeft hij verreweg het hoogste aantal succesvolle passes verstuurd; met 634 stuks ruim tweehonderd meer dan Kanté, de nummer twee op dat lijstje. 17,5 procent van de succesvolle passes van Leicester komt van de voet van de Engelsman. Geen speler in de Premier League heeft zo'n groot aandeel .

Danny Drinkwater (R) in gevecht om de bal met Jack Grealish van Aston Villa Beeld AFP
Danny Drinkwater (R) in gevecht om de bal met Jack Grealish van Aston VillaBeeld AFP

Steenrijk

Verder blijken Kanté en Drinkwater balvast. Bij Kanté resulteert 17 procent van zijn balcontacten in balverlies. Bij Drinkwater is dat 22 procent. Alleen centrale verdediger Wes Morgan verloor van de Leicester-spelers met minimaal 400 balcontacten minder vaak de bal, maar hij kan als verdediger een pass vaker risicoloos aannemen.

Hoe lang Leicester nog kan genieten van Kanté en Drinkwater is de vraag. Veel Leicester-spelers staan op de radar bij meer vermogende clubs. Kanté is bezig aan zijn eerste seizoen nadat hij voor negen miljoen euro werd weggekocht bij Caen. Drinkwater werd in 2012 voor nog geen miljoen euro weggeplukt bij Manchester United.

En of Chelsea maandag nou wel of niet wordt verslagen, in de steenrijke Engelse competitie is het een garantie dat de kleine tien miljoen die Leicester in totaal neerlegde voor het duo in de nabije toekomst minimaal verdubbeld zal terugkeren in de clubkas.

Arsenal's middenvelder languit naast N'Golo Kante van Leicester City Beeld AFP
Arsenal's middenvelder languit naast N'Golo Kante van Leicester CityBeeld AFP
Meer over