VVSB is geen IJsselmeervogels

De amateurs van VVSB staan vanavond in de halve finale van het bekertoernooi. Niet één speler heeft zich in de kijker gespeeld. Dat was met IJsselmeervogels in 1975 anders.

Spelers van VVSB bedanken de meegereisde supporters na hun spectaculaire overwinning op Den Bosch. Beeld null
Spelers van VVSB bedanken de meegereisde supporters na hun spectaculaire overwinning op Den Bosch.

Als de geschiedenis zich herhaalt, dan verliest VVSB vanavond met 6-0 van FC Utrecht en wordt het elftal aan het eind van dit jaar gekozen tot sportploeg van het jaar. Maar de geschiedenis herhaalt zich niet zo vaak.

Sinds VVSB zich een maand geleden plaatste voor de halve finale van het bekertoernooi, wordt verwezen naar dezelfde prestatie van IJsselmeervogels. In 1975 waren de Spakenburgers de laatsten uit de amateurcategorie die zover kwamen. Vooral de uitschakeling van AZ leeft voort als een huzarenstukje.

Gaat de vergelijking op? 'Nee', zegt Gert Kruys, een man die van wanten moet weten. Kruys is een oud-prof die als trainer op alle niveaus heeft gewerkt.

Het kan vanavond in Utrecht best 6-0 worden, de cijfers waarmee IJsselmeervogels 41 jaar geleden ten onder ging tegen FC Twente. Maar de uitverkiezing tot beste sportploeg moet VVSB vergeten. Zo heroïsch als de halve finale in 1975 was, is het in 2016 bij lange na niet.

Bekende Nederlanders

De spelers van IJsselmeervogels groeiden tijdens hun bekeravontuur uit tot bekende Nederlanders. Hun kwaliteiten als voetballer waren er ook naar. Spits Henk Vedder werd begeerd door Feyenoord, rechtsbuiten Jaan de Graaf had de clubs zelfs voor het uitkiezen. Omwille van hun geloof was voetbal op zondag uitgesloten.

De Graaf tekende in 1978 bij AZ. Een clausule in het contract beperkte zijn optredens tot de rest van de week. Kruys: 'Goeie voetballer, hoor, Jaan.' Tot nu toe heeft geen enkele VVSB'er zich in de kijker gespeeld, terwijl het geloof geen hindernis is.

Ten opzichte van vier decennia geleden is het niveauverschil in het voetbal bovendien afgenomen. Het bekertoernooi is daarvoor een goede graadmeter. Van de negen amateurclubs die tot nu toe de kwartfinale haalden, deed de overgrote meerderheid dat in de laatste acht jaar. Zeker tussen de eerste divisie en de zogenoemde topklasse is het kwaliteitsverschil verwaarloosbaar. VVSB had in dat opzicht een gelukkige loting: FC Utrecht is pas de eerste tegenstander uit de eredivisie.

Volle sterkte

Als trainer van IJsselmeervogels legde Gert Kruys twee seizoenen geleden een vergelijkbaar parcours af. 'We hadden eerst gewonnen van Helmond Sport en Emmen. In de achtste finale kwam Ajax op bezoek. Frank de Boer liet zijn ploeg op volle sterkte spelen. Geen sprake van onderschatting.' Ajax won met 4-0.

Hans Kraay jr is eveneens ervaringsdeskundige. Hij trainde in 2008 FC Lienden en bereikte daarmee de kwartfinale door Vitesse te kloppen. 'Dat was toen nog bijzonder, een ploeg uit de eredivisie verslaan.' Deze jaargang deden Genemuiden en HHC hetzelfde tegen respectievelijk Den Haag en NEC.

Natuurlijk, zegt Kraay, zijn de verschillen 'vele malen minder groot'. Maar hij wil de pret niet bederven. 'Wie ben ik om VVSB dit succes te misgunnen? De cijfers liegen niet, zeggen ze in Amerika. En zo is het. Ze hebben het gehaald. Daar gaat het om.'

null Beeld null
Meer over