VVSB: 'Het is altijd nog een beetje amateuristisch'

VVSB speelt woensdag tegen FC Utrecht in de halve finale van de beker. Een topklasser tegen een eredivisionist. In Noordwijkerhout worden ze gek. Een voetbalclub als de spiegel van een hechte gemeenschap.

Bart Jungmann
De selectie van VVSB maakt zich op voor een training. Beeld Klaas Jan van der Weij
De selectie van VVSB maakt zich op voor een training.Beeld Klaas Jan van der Weij

De club

Gezegend zij de voetbalclub met een smeedijzeren toegangshek, liefst in groen, en daarop de naam van de club, liefst in kapitalen. Gezegend is VVSB.

Het hek staat wijd open deze donderdagmiddag, dertien dagen voor De Wedstrijd. Erevoorzitter Gerard Heemskerk loopt met twee bossen bloemen in zijn armen naar de kantine. Vanavond wordt een Spaanse filmploeg verwacht. Wel zo leuk om de boel een beetje op te fleuren.

Wanneer Gerard Heemskerk straks uitgesproken is, en dat zal even duren, zal een busje voorrijden van de firma Broekhof. De merchandising voor de wedstrijd wordt uitgeladen. Arjan Broekhof, voorzitter tevens hoofdsponsor, zal trots een paars-geel shirt tonen met daarop de datum, de tegenstander en de inzet van De Wedstrijd. Een buitenformaat Oscar gaat de komende dagen dienst doen als etalagepop.

Op de vraag wat amateurclub VVSB overkomt, zwijgt Gerard Heemskerk eventjes in zaligheid en zegt dan: 'De wondersloffen van Sjakie.'

In dat stripverhaal stijgt hoofdpersoon Sjakie Meulemans, een matige voetballer, tot grote hoogten dankzij de afgedragen kicksen van Voltreffer Vick. VVSB beschikt er dit seizoen ook over, wondersloffen. Nadat instant-held Maikey Parami daarmee FC Den Bosch uit het bekertoernooi kegelde, weet de rest van Nederland het ook.

Sindsdien is VVSB een 'gekkenhuis', zeggen ze bij VVSB tegen elkaar. Veertig jaar na het succes van IJsselmeervogels is het bekertoernooi weer de voetbalstrip, waarin laagvliegers tot grote hoogten kunnen stijgen.

Na de feestelijke zege in Den Bosch wacht woensdag 2 maart dus de halve finale tegen FC Utrecht. Het is nu al de wedstrijd aller wedstrijden. Sinds de loting leidt elk gesprek in Noordwijkerhout, een dorp van 16 duizend inwoners aan de Zuid-Hollandse kust, onherroepelijk naar vijftig kilometer verderop.

Op weg naar FC Utrecht

1ste ronde: vrij

2de ronde: Rijnsburgse B. - VVSB 3-3 (wns)

3de ronde : VVB - Emmen 3-1

8ste finale: Capelle - VVSB 2-3

Kwartfinale: FC Den Bosch - VVSB 2-3

Oneerbiedig gezegd is VVSB is altijd een gekkenhuis geweest. Dat wil zeggen: daar begon het 85 jaar geleden. In de vorige eeuw bood de congregatie van Broeders van Liefde in Noordwijkerhout onderdak aan psychiatrische patiënten. De inrichting heette Sint Bavo en daaruit vloeide in 1931 een voetbalvereniging voort. Voluit: Voetbal Vereniging Sint Bavo.

Het complex staat er nog steeds, midden in het dorp, een bouwwerk met de allure van een zomerpaleis. Maar 'de Bavo' is niet meer en VVSB werd een willekeurige opeenvolging van medeklinkers. Toch houdt de oudere Noordwijkerhouter de band intact. Heemskerk: 'Mijn oma vroeg op maandag altijd: wat heeft De Bavo gedaan?'

Sinds zijn bemoeienissen met de voetbalclub is het antwoord op die vraag doorgaans goed nieuws. Toen de 56-jarige bloemenhandelaar, een mannetjesputter met bijpassende kuif, ruim twintig jaar geleden aantrad als voorzitter was VVSB een bescheiden derdeklasser in het amateurvoetbal. Omringd door hoogvliegers deed VVSB er eigenlijk niet toe.

Van oudsher is de Duin- en Bollenstreek een voetbalbolwerk. Noordwijk en het Katwijkse Quick Boys zijn al decennia lang toonaangevende clubs in het amateurvoetbal. In de loop der jaren hebben clubs als FC Lisse, Rijnsburgse Boys, Katwijk, Ter Leede en Rijnvogels zich daarbij gevoegd. En dat allemaal in een straal van 10 kilometer.

Het gaf Gerard Heemskerk te denken. Wat daar kon, moest in Noordwijkerhout toch ook kunnen? Het kon. Als in een vijfjarenplan zette VVSB een opmars in naar wat tegenwoordig de topklasse heet. Maar de missie is niet volledig geslaagd, nog niet.

Tot ver in de vorige eeuw was het voetbalveld te klein voor twee geloven. Katholieken betraden het veld als aangenaam verzetje op de vrije zondag. De protestanten hadden wel wat beters te doen op de dag des heren. Daarom is het amateurvoetbal nog altijd verdeeld in een zaterdag- en een zondagtak.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Speler Bas Ruigrok, werkzaam in de bloembollenbranche, geeft een interview. Beeld Klaas Jan van der Weij
Speler Bas Ruigrok, werkzaam in de bloembollenbranche, geeft een interview.Beeld Klaas Jan van der Weij
Gerard Heemskerk, de erevoorzitter van VVSB. Beeld Klaas Jan van der Weij
Gerard Heemskerk, de erevoorzitter van VVSB.Beeld Klaas Jan van der Weij

Inmiddels luistert de geloofsopvatting niet meer zo nauw, maar VVSB zit met de gebakken peren. Al die aantrekkelijk derby's, duizenden toeschouwers aan de zijlijn, gaan aan Noordwijkerhout voorbij. Noordwijkerhout is een katholiek eiland in een protestantse zee.

'Maffe Noordwijkerhouters', zegt Gerard Heemskerk. Zo spreken ze in de protestantse Bollenstreek over zijn biotoop. Hij tovert op zijn mobiel een cartoon te voorschijn, gemaakt na de overwinning op Den Bosch. Daarop is Noordwijkerhout het Gallische dorpje uit de strip van Asterix dat als enige stand houdt tegen het Romeinse Rijk.

Die mentaliteit van onverzettelijkheid kleeft aan het sprookje van de wondersloffen. VVSB en Noordwijkerhout zijn wat IJsselmeervogels en Spakenburg in 1975 waren. Een voetbalclub als de spiegel van een kleine maar hechte gemeenschap, een collectief gevoel van onoverwinnelijkheid. Dat is de charme van het bekertoernooi.

2. De aanvoerder

Op het moment dat de familie Jozic in Noordwijkerhout arriveerde, vroeg de tienjarige Vladimir: is hier ook een voetbalclub?

Dat was in 1995. Acht jaar later haalde Vladimir Jozic het eerste elftal van die club. Daarin speelt hij nog steeds, nu als aanvoerder en steunpilaar. Toen VVSB tegen FC Den Bosch tien minuten voor tijd toch een doelpunt maakte, nam Jozic het voortouw. 'Ze doen het in hun broek', zei hij tegen zijn medespelers. Zo werd een 2-0-achterstand in recordtempo omgebogen in een 3-2-overwinning.

De verdedigende middenvelder is geboren in wat destijds Joegoslavië heette en nu Bosnië. De familie Jozic maakte deel uit van een kleine gemeenschap van Kroaten, een katholiek eiland in een islamitische zee. Omdat de onderlinge tegenstellingen het stadium van een cartoon allang gepasseerd waren, vluchtte Franjo Jozic met zijn gezin naar Nederland.

Ze belandden in Noordwijkerhout en zijn nooit meer weggegaan. Vladimir is een van de drie lokale helden in het team van VVSB. Sinds de entree van de topklasse, vijf jaar geleden, is de kern van het elftal onveranderd. De collectiviteit is volgens hem de grote kracht. Wie niet uit Noordwijkerhout komt, moet wel uit soortgelijk hout gesneden zijn.

Om die reden doet VVSB niet gauw een beroep op afgezwaaide profs die in hun nadagen nog een centje willen bijverdienen. De bekendste oud-prof bij VVSB was de vroegere NAC-voetballer Jeffrey van As. Maar dat was een vriendendienst aan een andere voetballer.

Zelf kwam Jozic tien jaar geleden in aanmerking voor een overstap naar ADO Den Haag. Met een bescheiden contract kreeg hij de kans zich in de kijker te spelen. Vladimir Jozic bedankte voor de eer. 'Ik zat in het derde jaar van mijn studie bedrijfseconomie. Dat vond ik belangrijker.'

Spijt heeft Jozic er nooit van gehad. Ook bij VVSB wordt hij betaald om te voetballen. 'Ik zie het vooral als een tegemoetkoming voor alle tijd die je er in steekt.'

Hij is de club trouw gebleven, ook al zijn ze elders in de Bollenstreek scheutiger met geld. 'Bij ons is het altijd nog een beetje amateuristisch. Iedereen kent iedereen, op de club en in het dorp. Dat maakt dit succes ook zo speciaal. Je weet voor wie je het doet.'

Zo lag er twee dagen voor het duel met FC Den Bosch een brief op zijn deurmat. De anonieme schrijver zong de lof van 'de helden van Noordwijkerhout' die op het punt stonden geschiedenis te schrijven. Jozic: 'Vlak voor de warming-up heb ik die brief voorgelezen in de kleedkamer. Het deed de jongens echt wat.'

Aanvoerder Vladimir Jozic laat zijn enkel intapen. Beeld Klaas Jan van der Weij
Aanvoerder Vladimir Jozic laat zijn enkel intapen.Beeld Klaas Jan van der Weij

3. Tweede divisie

Het Betuwse Lienden is een dorp van zesduizend inwoners en een voetbalveld. De wordingsgeschiedenis van de plaatselijke club is nog wonderbaarlijker dan die van VVSB. In ruim twintig jaar tijd groeide FC Lienden van afdelingsclub tot landskampioen. Op de vraag hoe dat kan, wijst Gerard Heemskerk op de reclameborden langs het veld. Daarop is 'Hallo Jumbo Timmer' de repeterende boodschap.

Om het succes van VVSB te bestendigen maakte hij juist heel ondernemend Noordwijkerhout warm voor zijn vereniging. Wie het dorp binnenrijdt, ziet wat dat betekent. Het bedrijventerrein getuigt van een gezond ondernemingsklimaat.

Het duel tegen FC Lienden is van cruciaal belang. Volgend seizoen begint de KNVB met de tweede divisie. Daarmee wordt niet alleen een brug tussen amateurs en profs geslagen, maar ook de muur tussen zaterdag en zondag gesloopt.

De beste zeven clubs uit de beide topklassen komen volgend jaar uit in de tweede divisie. Heel VVSB wrijft zich nu al vergenoegd in de handen. Zodra het weekeinde eenmaal één is, liggen de derby's in het verschiet.

In Lienden treffen de nummers zeven en acht van de zondagse topklasse elkaar. In competitieverband laten de wondersloffen het nogal eens afweten.

Toch heeft paars-geel in de blauw-witte kantine het hoogste woord en zo zal het ook op het veld zijn. Doelpunten levert dat niet op, althans niet officieel. De vrije trap die aanvoerder Vladimir Jozic in blessuretijd tegen het net krult, telt niet.

Een kwartier later kookt trainer Wilfred van Leeuwen nog van woede omdat de grensrechter daarin buitenspel had gezien. 'Ze zei dat ze dacht dat-ie nog was aangeraakt.' Hij herhaalt haar woorden vol minachting.

Het gezicht van de trainer staat strak van teleurstelling. VVSB is niet alleen bestolen, maar heeft zichzelf ook te kort gedaan en dat vindt Van Leeuwen onverteerbaar. De beker is een mooie droom, maar de tweede divisie is een doel dat werkelijkheid moet worden. 'De jongens moeten wel hun koppie erbij houden.' Nog tien dagen tot De Wedstrijd.

4. De laatste loodjes

Sportpark De Boekhorst ligt aan de rand van Noordwijkerhout. Ten noorden van het complex strekken de bloembollenvelden zich uit, nu nog een grauwe vlakte.

Zes dagen voor De Wedstrijd, het is de laatste avond dat de bestelde kaartjes kunnen worden opgehaald. Ruim tweeduizend plaatsen heeft VVSB toegewezen gekregen. Ze zijn gekoppeld aan een de busreis, want niemand mag op eigen gelegenheid naar Utrecht. 'Alsof er ook maar één VVSB'er rotzooi zou willen trappen', zegt Gerard Heemskerk.

35 bussen zullen de afstand overbruggen. In drie colonnes vertrekken ze woensdagmiddag vanaf half zes uit het dorp. Op de zijkanten zullen afbeeldingen staan van de Utrechtse Domtoren en het Witte Kerkje van Noordwijkerhout.

In de jeugdkamer zitten de spelers van de D 1 aan de patat. Voor een tv-programma hebben zij die middag in stadion Galgenwaard een generale repetitie gehad tegen hun leeftijdgenoten van FC Utrecht. Het werd een 5-0-nederlaag.

Het eerste ondergaat vanavond de laatste training voor de wedstrijd tegen WKE. Maar daarover gaat het niet in de kleedkamer. Hier hangt de opwinding van een naderend schoolreisje.

Een hotel in Noordwijk heeft de publiciteit gezocht met een 'Nederlands elftal treatment'. Dinsdagavond mag de selectie van VVSB inchecken om woensdag in alle rust naar De Wedstrijd toe te leven.

Feest in de kantine van de amateurs van VVSB na de 3-2 overwinning op FC Den Bosch in de beker. Beeld anp
Feest in de kantine van de amateurs van VVSB na de 3-2 overwinning op FC Den Bosch in de beker.Beeld anp

Bas Ruigrok zegt dat het voor hem niet hoeft. 'Nee, serieus. Ik was liever gewoon naar het werk gegaan 's morgens, net als altijd.' Zijn ogen glimmen. Ruigrok is de enige VVSB'er die in de bloembollenbranche werkt.

Voor de training sluit hij aan in de rij om kaartjes voor vrienden en familie op te halen. Er worden grappen gemaakt. Over winnen van FC Utrecht, over de finale in De Kuip, over een uitwedstrijd in Oekraïne. 'Oekraïne uit, altijd lastig', zegt Bas Ruigrok.

Meer over