VVD-Kamerlid Rijpstra hekelt dopingonderzoek Franse autoriteiten

De Franse politie en justitie zijn volgens VVD-Kamerlid Rijpstra op schandalige wijze omgegaan met de renners van de Nederlandse wielerformatie TVM....

ANP

DEN HAAG

De zes overgebleven renners werden dinsdag in Albertville na een zware bergrit voor dopingonderzoek meegenomen naar een ziekenhuis. Een aantal had nog niet gegeten en was nog niet verzorgd. Rijpstra vraagt zich af of dat niet in strijd is met afspraken die zijn gemaakt in de Raad van Europa. Hij heeft hier woensdag schriftelijke vragen over gesteld aan staatssecretaris Terpstra van VWS.

Het is aan de Internationale Wielrenunie (UCI) om renners op doping te controleren en hen te straffen, aldus Rijpstra. 'Pas als vast staat dat zij de wet hebben overtreden, zijn politie en justitie aan de beurt.'

Rijpstra begrijpt dat het Tourpeloton woensdag uit woede diverse malen is afgestapt. Hij vindt echter dat de overgebleven TVM-renners de etappekoers moeten proberen uit te rijden, al was het maar om de Franse justitie te trotseren.

Rijpstra wil dat de Kamercommissie voor Volksgezondheid en Sport direct na het reces, in augustus, een ontmoeting organiseert met internationale dopingdeskundigen om het dopingprobleem te bespreken. Die discussie moet niet alleen over wielrennen gaan, maar over alle takken van sport.

Volgens staatssecretaris Terpstra (Sport) lijkt de actie van de Franse justitie en politie sterk op een heksenjacht. 'Er kunnen vragen gesteld worden of dit nu zo moet. Onze wetgeving in Nederland laat dit soort handelingen in elk geval niet toe', zei Terpstra.

De behandeling van de TVM-renners zei zij niet te kunnen zien als een normale controle. Terpstra meent dat het dopingprobleem in Europees, liever nog, mondiaal verband moet worden aangepakt.

Meer over