Update

VS vragen Zwitserland uitlevering zeven FIFA-verdachten

De Verenigde Staten hebben Zwitserland om uitlevering verzocht van zeven functionarissen van de wereldvoetbalbond FIFA die in mei werden opgepakt. De verzoeken zijn volgens het ministerie van justitie op 1 juli ontvangen. Dit is binnen de termijn die in een bilateraal verdrag is vastgelegd. Ze zijn gebaseerd op een groot Amerikaans onderzoek naar omkoping.

Redactie
Vanaf boven vlnr: Rafael Esquivel, Nicolas Leoz, Jeffrey Webb, Jack Warner, Eduardo Li, Eugenio Figueredo en Jose Maria Marin Beeld afp
Vanaf boven vlnr: Rafael Esquivel, Nicolas Leoz, Jeffrey Webb, Jack Warner, Eduardo Li, Eugenio Figueredo en Jose Maria MarinBeeld afp

De FIFA-officials werden op de vooravond van de voorzittersverkiezing bij de wereldvoetbalbond opgepakt in de Zwitserse stad Zürich. Daar zitten ze vast, in afwachting van hun uitlevering. Ze worden verdacht van grootschalige omkoping en fraude.

De verdachten zouden vanaf de jaren negentig voor meer dan 150 miljoen dollar aan steekpenningen hebben aangenomen in ruil voor toewijzing van toernooien en voor het verkrijgen van uitzendrechten en sponsordeals.

Het zevental zal voor de rechter verschijnen om daar gehoord te worden. Vanaf donderdag hebben ze veertien dagen om te reageren op het uitleveringsverzoek. Die termijn kan met twee weken worden verlengd, daarna bepalen de Zwitsers 'binnen enkele weken' of de officials naar de VS worden gestuurd.

Spionnenwerk tegen officials

Voormalig FIFIA bestuurslid Chuck Blazer heeft tegen de Amerikaanse justitie gezegd dat bestuurders smeergeld accepteerden voor toewijzing van de WK's van 1998 en 2010. Hij hielp de FBI om andere FIFA-officials aan te pakken. Lees hier hoe hij te werk ging.

Beroep

Het zevental bestaat uit Jeffrey Webb, een van de vicevoorzitters van de wereldvoetbalbond, José Maria Marin (voorzitter van de Braziliaanse voetbalbond) en de FIFA-leden Eduardo Li (Costa Rica), Eugenio Figueredo (Uruguay), Julio Rocha (Nicaragua), Costas Takkas (Kaaimaneilanden) en Rafael Esquivel (Venezuela).

Ze kunnen in beroep gaan tegen het eerste besluit van de Zwitserse justitie bij een hogere rechter. Mocht ook het besluit van die rechter hen niet zinnen, dan kunnen ze nogmaals beroep aantekenen bij de hoogste federale rechtbank van Zwitserland. Die uitspraak is definitief.

Dossier FIFA-schandaal

Het FIFA-schandaal duurt nu ruim een maand. Lees in dit dossier de beste interviews, analyses en reportages.

Meer over