Vrouwenteam FC Twente verliest nipt van Barcelona

Wie op de tribune van FC Twente heel goed kijkt, ziet daar soms een schim van het tiki-taka voetbal van FC Barcelona. Met voorin zelfs even een vleugje Messi. Daar loopt Jennifer Hermoso, of beter gezegd: daar slofte ze over het veld in Enschede. Op haar oranje schoenen sloft ze net zo mooi als Messi dat kan. Een kwartier voor tijd opeens de versnelling. Een schijnbeweging en ze is haar tegenstander voorbij. Balletje terugleggen. Schot van Garcia Perez. Doelpunt. FC Twente verliest met 0-1.

FC Twente-speelster Maayke Heuver (L) in duel met Barcelona-speelster Serrano Perez (M). Beeld anp
FC Twente-speelster Maayke Heuver (L) in duel met Barcelona-speelster Serrano Perez (M).Beeld anp

Nog nooit hadden zoveel mensen kaartje gekocht voor een vrouwenvoetbalwedstrijd in Nederland. Maar liefst vijftienduizend supporters zitten op de tribune. Twente! Twente! Schreeuwen ze. Het stemgeluid iets hoger dan normaal, vanwege de vele kinderen op de tribune. Veel van de kaartjes werden met groepskorting verkocht aan voetbalteams uit de regio. Het geeft een mooie ambiance. Alleen de bovenste ring is niet gevuld.

Het is dan ook FC Barcelona dat op bezoek komt.

Het team wordt geleid door Xavi LLorens, ooit een weergaloze zaalvoetballer, en nu trainer van de vrouwenploeg van Barcelona. Eerder was hij jeugdtrainer van Xavi, Pique, Iniesta en zelfs de allereerste trainer van Lionel Messi in Barcelona. Zijn bedoeling is duidelijk: veel balbezit en combineren. Liefst één keer raken. De gedachte is goed, de uitvoering minder.

Dan FC Twente. De ploeg staat niet voor niks in de achtste finale van de Champions League voor vrouwen. In de vorige ronde versloeg het knap Bayern München, samen met Barcelona misschien wel de grootste voetbalclub ter wereld.

Gezien de malaise van de mannenploeg kan FC Twente deze wedstrijd wel gebruiken. FC Twente - Barcelona, veel mooier gaat het affiche voorlopig niet worden in Enschede.

Misschien komt het door het hoge toeschouwersaantal (de stadionspeaker benadrukt het tot drie keer toe) of de media-aandacht in de afgelopen week. Maar Twente komt er eigenlijk geen moment aan te pas. Met name in de openingsfase oogt Twente nerveus op deze frisse herfstavond. Later in de eerste helft wordt het wel iets beter, maar Twente kan de bal niet in de ploeg houden. Zuur is het moment in het eerste kwartier. Twente verdient een penalty na een handsbal van Barcelona.

Een paar mooie momenten zijn er ook. Aanvoerster Maayke Heuver doet een hakje door de benen van een Spaanse, en in de twintig minuten na rust kent Twente een goede periode. Ellen Janssen komt een paar centimeter te kort om te scoren. Renate Jansen komt ook nog dichtbij met een schot van afstand.

De vrouwen van Barcelona zijn een klasse apart in het vrouwenvoetbal in Spanje. De laatste vier jaar werden ze kampioen van Spanje, een competitie uit de Europese middenmoot. Om ook Europese successen te behalen pompte Barcelona 500 duizend euro in het vrouwenvoetbal. Het moet de eigen toppers in Barcelona houden. Nu gaan er veel weg naar de Verenigde Staten of naar clubs in Duitsland, Zweden of Engeland. Vicky Losada, de vrouwelijke Xavi, ging afgelopen jaar naar Arsenal Ladies.

Helemaal verkeken is het nog niet voor FC Twente, na het 0-1 verlies. Over een week is de return in Barcelona. De defensie van de Spanjaarden is nog niet echt getest, en daar liggen best mogelijkheden voor Twente. Als Jill Roord en Maayke Heuver op hun heupen hebben, moeten ze het de Spaanse defensie lastig kunnen maken.

Of de vrouwen van Barcelona nu echt het tiki-taka hebben laten zien? Nee dat toch niet. Daarvoor springen er te veel ballen van de voet en ligt het tempo te laag.

Maar traditiegetrouw heeft de ploeg wel een paar mooie aanvallers. Jennifer Hermoso, Alexis Putellas en Olga Perez, dat zijn de namen in de aanvalslinie. Het gaat wat ver om te zeggen dat het lijkt op het trio Neymar, Suarez, Messi. Maar het is leuk om te kijken naar de dribbelaars uit Spanje.

FC Twente-speelster Ellen Jansen (M) in duel met Barcelona-speelster Urdaniz. Beeld anp
FC Twente-speelster Ellen Jansen (M) in duel met Barcelona-speelster Urdaniz.Beeld anp
Meer over