Vrouwenacht heeft wereldtop in vizier

Bondscoach René Mijnders is tevreden over het debuut van zijn vrouwenacht. Die werd zondag in Oostenrijk bij de eerste wereldbekerwedstrijd van dit seizoen direct derde....

Van onze roeimedewerker Anne de Lange

Mijnders is niet alleen tevreden, hij is ook optimistisch. Hij meent dat zijn vrouwen volgend jaar kans kunnen maken op goud. Olympisch goud welteverstaan.

Volgens Mijnders draait het om drie dingen bij het roeien: ‘ritme, power en het moet lopen’. In de voorwedstrijd liep het zaterdag als een trein, in de eindstrijd gisteren wat minder. ‘Vooral de eerste kilometer van de finale was wat stroever dan in de voorwedstrijd. Dat zal met wedstrijdspanning te maken hebben. Maar in de eindsprint ging het weer prima’, zegt Mijnders.

De Nederlandse boot kwam een ‘tafje’ te kort voor het zilver. Dat ging naar een verrassend sterke Britse ploeg. Duitsland bleef gisteren buiten bereik en won met een halve bootlengte voorsprong.

Niet dat Mijnders zich meteen al rijk rekent. Hij weet dat de beste boot van vorig jaar nu niet meedeed. De Amerikaanse vrouwenploeg – regerend wereldkampioen – koos ervoor om in verschillende tweeën over de Oostenrijkse baan te gaan. ‘De Australische vrouwen deden dat ook, maar kwamen daarnaast ook in de Acht uit. Dus die waren extra moe en daardoor gemakkelijker te verslaan.’

Mijnders was als coach van de Holland Acht verantwoordelijk voor het laatste Nederlandse roeigoud bij de Olympische Spelen. Dat dateert alweer van 1996. De kans op een herhaling in 2008 lijkt voor Nederland klein. De huidige vier zonder stuurman doet zijn uiterste best, maar heeft de pech te moeten opboksen tegen de vrijwel onverslaanbare Britten.

In Oostenrijk was het dit weekeinde niet anders. Het werd voor de Nederlandse mannen weer geen goud, maar zilver. De Nederlanders mochten tot een halve bootlengte naderen, terwijl de ongenaakbare Britten naar hun achtentwintigste overwinning op rij gleden. De roeibond ziet dit proces al tijden aan, maar bundelt de krachten van de Hollandse mannen nog niet in de acht met stuurman.

De vrouwen van Mijnders lijken daardoor de enige Nederlandse ploeg te vormen die zicht op olympisch succes heeft. ‘Goud? Gewoon een kwestie van nog een stuk harder roeien’, lacht Mijnders. ‘Maar ik zie mogelijkheden. Zowel op individueel niveau als wat het collectief betreft, hebben we nog wel een eind te gaan’, voegt hij er meteen aan toe.

Mijnders beschikt over een brede selectie. Er zit geen slapjanus tussen. Krachtpaters als Hurnet Dekkers en de nog jonge Roline Repelaer van Driel hees hij voor deze gelegenheid aan boord. Maar hij gaf ook de wat meer fragiele Jacobine Veenhoven een kans. Daarnaast beschikt hij over routiniers die het ritme in zijn boot moeten brengen.

In vergelijking met 2004 ziet hij dat het achtenveld bij de vrouwen in de breedte is gegroeid en het niveau allerminst is gedaald. Dat ziet Annemiek de Haan ook. Zij nam de slagpositie van Helen Tanger over, en bepaalt nu het ritme van de boot. De Haan: ‘Ik baalde ervan dat we die Britse vrouwen net niet konden pakken. Maar we zitten pas twee weken in deze formatie bij elkaar. Het kan dus nog beter.’

De Haan was er samen met Annemarieke van Rumpt debet aan aan dat er vorig jaar geen Nederlandse acht bij de WK op het water lag. Beiden kozen toen voor de twee, waardoor de bond de acht door hun absentie te zwak achtte. Maar met de komst van Mijnders en na het vertrek van coach Josy Verdonkschot hebben beiden toch weer voor de acht gekozen.

Daar heeft De Haan vooralsnog geen spijt van. ‘Met de acht hebben we nu eenmaal de grootste kans om een olympische medaille te pakken. Maar als ik het tweeënveld over de baan zie gaan, dan begint het toch wel weer een beetje te jeuken.’

Meer over