Voetbalbekerfinale

Vrouwen verlichten met bekerzege (zij wel) zielepijn Ajax, maar: ‘Als we de titel niet winnen, betekent dit niets’

Ook nu werd het 2-1, maar dan in het voordeel van Ajax, in de bekerfinale van de vrouwen tegen PSV. De Amsterdamse ploeg had de beste speelster van de middag in de gelederen: Victoria Pelova.

Bart Vlietstra
De Ajax-vrouwen vieren de bekerzege op PSV. Beeld ANP
De Ajax-vrouwen vieren de bekerzege op PSV.Beeld ANP

Ze moet vrij zijn in haar hoofd, intuïtief spelen. Zoals ze dat bij Ajax kan, maar bij Oranje volgens haarzelf minder goed lukt. Victoria Pelova toverde af en toe maandagmiddag in de bekerfinale tussen Ajax en PSV in de Goffert. Niet toevallig stond de middenvelder (22) aan de basis van beide treffers van Ajax. Het was genoeg om PSV met 2-1 te vellen, en zo wat Amsterdamse zielepijn te verlichten, een dag nadat de mannentak van Ajax met dezelfde cijfers van PSV had verloren.

Gelijkenissen waren er in het wedstrijdverloop. Met een sterker Ajax voor rust en een explosie van PSV kort erna. Maar daarna nam Pelova de touwtjes weer strak in handen. Perfect op maat was haar voorzet op Romée Leuchter die met een kopbal voor het winnende doelpunt tekende een kwartier voor tijd.

Nieuwe generatie

Het was de nieuwe generatie die de meeste indruk maakte. Pelova, Leuchter en de speersnelle, hard schietende rechtsbuiten Chasity Grant voorop. Bij PSV springt Esmee Brugts in het oog. De routiniers Spitse, Van der Gragt (Ajax), Van Lunteren en Van den Berg (PSV) stonden in hun schaduw.

Van den Berg was niet fit, ze had in de ochtend overgegeven. Indrukwekkend was alsnog haar peptalk in het Engels kort voor de aftrap, alsof ze in de huid kroop van een spoken-wordartiest. Vrij vertaald: ‘Je weet waarom je bent gaan voetballen, dat is waarom je hier nu bent, dat ga je vandaag laten zien. Speel met je hart, hoe je je voelde als klein meisje toen je leerde voetballen. Doe het voor jezelf, voor iedereen in deze cirkel en voor de mensen waar je van houdt. Give it all you got and let’s fucking beat them, come on!

De ervaren aanvoerder wist dat PSV het van de strijdlust en teamgeest moest hebben. Ajax heeft de betere voetballers. Met de zondag wat slordig spelende strateeg Spitse als controleur op het middenveld, met de vaardige Ashley Bakker daarvoor en de gedrongen Pelova ertussen.

Dribbelaar

Pelova is van nature een begenadigd dribbelaar, maar heeft met een techniektrainer bij Ajax aan haar passing en schot gewerkt. De jeugdkampioen schaken en student technische wiskunde aan de TU in Delft heeft daarbij het overzicht om uit bijna elke situatie het beste te halen. Hoogtepunt was hoe ze vlak voor tijd soepel wegdraaide op het middenveld om daarna met een heerlijke, lage wreeftrap Grant te lanceren.

Pelova speelt met rugnummer 23, als eerbetoon aan haar idool Christian Eriksen, ook een spelverdeler pur sang. Bij Oranje wordt ze vanwege de grote concurrentie soms op de linkerflank geposteerd en speelt ze naar eigen zeggen ‘te snel naar de grote namen’ in plaats van te vertrouwen op haar eigen creativiteit.

Victoria Pelova in duel met Jeslynn Kuijpers van PSV. Beeld ANP
Victoria Pelova in duel met Jeslynn Kuijpers van PSV.Beeld ANP

Voor de ogen van de aandachtig toekijkende bondscoach Parsons brak ze de wedstrijd open met een pass vanuit het middenveld perfect in de voeten van Leuchter, die vervolgens slim meegaf aan de bekwaam afrondende Nadine Noordam. Dat was in de 39ste minuut, nadat Ajax zich al een aantal keer gevaarlijk had gemeld voor Lisa Alkemade, die in het bekertoernooi keepte bij PSV, waardoor Oranje-doelvrouw Van Veenendaal vanaf de bank toekeek.

Leuchter is al even ambitieus als Pelova. Ze kwam afgelopen zomer over van PSV, scoort als spits doorlopend, terwijl ze eigenlijk rechtsbuiten is. De Limburgse hoopt ooit bij FC Barcelona te spelen, net als haar grote voorbeeld en provinciegenoot Lieke Martens. Liefst voor meer dan 90.000 toeschouwers zoals recentelijk het geval tijdens Barcelona-Real Madrid. Een doorbraak. In de eredivisie voor vrouwen wordt Feyenoord-Ajax straks in de Kuip gespeeld.

Record toeschouwers

In de Goffert waren er 5.001 toeschouwers, een record voor een bekerfinale bij de vrouwen. Veel kinderstemmen klonken, PSV- en Ajax-shirts zaten naast elkaar over de lange zijde in de zon. De muziek voor en na de wedstrijd reikte tot aan de randen van het omringende Goffertpark.

In die ambiance begonnen beide ploegen matig, wellicht was het de spanning. Voor PSV, dat vorig jaar de beker won, was het de laatste kans op een prijs. Ajax heeft met nog vijf duels te gaan drie punten achterstand op kampioen FC Twente dat ook een beter doelsaldo heeft, maar nog naar Amsterdam komt.

Volgens Ajax-coach Danny Schenkel zorgt de bekerwinst voor ontspanning richting die apotheose, ook al moest hij de stembanden uit zijn keel schreeuwen na de knappe 1-1 van PSV, waarbij rechtsbuiten Anika Rodriguez de naar de eerste paal gesprinte spits Amalie Thestrup bediende.

Schenkel zwaait in de zomer na drie jaar af bij het ambitieuze Ajax en had nog geen prijs gewonnen. Maar de dubbel is het doel. Pelova ferm, voordat ze zich in het feestgedruis stortte: ‘Als we de titel niet winnen, betekent dit niets.’

Meer over