Vrouwen roeien weg terug naar de top

Zonder één finaleplaats. Daarmee sloten de zware vrouwen negen maanden geleden de WK roeien op de Amsterdamse Bosbaan af. Gisteren hielden diezelfde roeisters de Nederlandse eer hoog op de EK in het Poolse Poznan door drie zilveren medailles te veroveren.

Lennart Bloemhof
Olivia van Rooijen en Ellen Hogerwerf na hun zilveren finalerace in de twee-zonder. Beeld EPA
Olivia van Rooijen en Ellen Hogerwerf na hun zilveren finalerace in de twee-zonder.Beeld EPA

En zo waren niet de mannen van de Holland Acht - zij eindigden zondagmiddag op een laatste plek in de finale - maar de vrouwen van de twee-zonder, dubbelvier en de damesacht blikvangers tijdens de EK. Na het teleurstellende WK en een winter vol selecties zijn de Nederlandse vrouwenboten op de weg terug.

Josy Verdonkschot, bondscoach van de vrouwen, husselde na het toernooi in eigen land flink met zijn boten en roeisters. Zo schrapte hij de dubbeltwee, riep een twee-zonder in het leven en via selectieraces gaf hij de vrouwen kans zich in boten te knokken.

In het voorjaar waren de selecties afgerond. Verdonkschot stelde wel één eis aan de nieuw samengestelde boten: hij wilde medailles zien op de EK. Zonder tegenstand van sterke roeilanden als de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland en China was een plek bij de eerste twee op de EK een must met oog op de medaillekansen op de Spelen van Rio de Janeiro.

Net zo helder als de eis van Verdonkschot was daarom de missie van Ellen Hogerwerf (26) en Olivia van Rooijen (26) zondag, voorafgaand aan de finale van de twee-zonder. Op het Malta-meer moest het duo zo lang mogelijk in de buurt blijven van de regerend olympisch kampioenen Helen Glover en Heather Stanning.

Dat lukte niet; het gat op de finish was een kleine 7 seconden. Wel kwam hun boot als eerste na het Britse duo over de finish. Het gat met nummer drie Roemenië was zelfs meer dan 7 seconden.

Portret van Josy Verdonkschot, bondscoach. Beeld anp
Portret van Josy Verdonkschot, bondscoach.Beeld anp

Hogerwerf kon leven met het zilver achter Glover en Stanning, zegt ze over de telefoon vanuit Poznán. Drie weken geleden wonnen Hogerwerf en Van Rooijen ook al goud op de wereldbeker in het Sloveense Bled. Het succes is een contrast met de schaarste van vorig seizoen, toen Hogerwerf nog in de dubbelvier zat. Ze heeft er wel een verklaring voor. 'Het is dit jaar allemaal wat overzichtelijker dan een jaar geleden', stelt ze. 'Aan het begin van dit seizoen werden we in verschillende groepen opgedeeld. Daarna moesten we strijden voor een plek in een boot. Je werkt dan met een duidelijk doel. Dat geeft mij in ieder geval wat meer rust.'

Het selectiesysteem van Verdonkschot en de noodzaak te presteren op de EK legden geen extra druk op de schouders van de roeisters, zegt Hogerwerf. 'We hebben gedaan wat we altijd doen: op onszelf focussen en zo hard mogelijk roeien. We gingen het gehele weekeinde al harder dan de rest en wisten dat die tweede plek mogelijk was.'

Hogerwerf en Van Rooijen roeiden zich in de twee-zonder al eens naar een vijfde plek op de WK in 2013. Of ze zich dit jaar met het zilver op de EK voor een tweede WK met Van Rooijen mag gaan opmaken? De Delftse roeister houdt zich op de vlakte. 'We horen komende week of we door mogen gaan in de twee-zonder. Maar ik heb nu wel goede hoop', zegt ze lachend.

In de dubbelvier eindigden Nicole Beukers, Chantal Achterberg, Inge Janssen en Carline Bouw achter Duitsland en voor Polen. Bij de damesacht moest Nederland Rusland voor laten gaan. Roemenië werd daar derde.

Meer over