Vrouwen present bij Bermuda Bowl

Vanavond schieten we met vuurpijlen en rotjes het nieuwe jaar op gang. Het eerste bridgevuurwerk laat niet lang op zich wachten....

Voor de viering van de vijftigste verjaardag (de 34-ste editie van het WK) keren de kampioenen van de acht zones van de Wereld Bridge Federatie (WBF) terug naar Bermuda. Nederland is er niet bij. Bij het EK-1999 bleef het team ver van de eerste zes plaatsen, die recht gaven op WK-deelname.

Tot 1974 was Dorothy Hayden (VS) de enige vrouw die een keer aan de strijd om de Bermuda Bowl deelnam. Was dit al te sneu? Te weinig aandacht voor de vrouwenbridgers uit de hele wereld? De WBF initieerde een afzonderlijk WK-vrouwen. De eerste keer in Venetië, de beker natuurlijk de Venice Cup. De Nederlandse vrouwen zijn op Bermuda wel van de partij.

Het WK start met een round-robin waarin de twintig teams elkaar ontmoeten in een wedstrijd van twintig spellen. Non playing captain Ed Franken voorspelt de kwartfinale voor Bep Vriend/Marijke van der Pas, Anneke Simons/Jet Pasman en Wietske van Zwol/Martine Verbeek: 'De krachtsverhoudingen zijn bekend. Van het tiental Groot-Brittannië, Oostenrijk, Denemarken, Duitsland en Frankrijk, de twee teams uit de VS, China en Canada en wijzelf vallen er in het eerste stadium twee af. Brazilië, Egypte, Argentinië, Australië en Nieuw Zeeland kunnen een enkele keer verrassend uit de hoek komen maar redden het niet.

'Hongkong, Bermuda, India, Columbia en Indonesië komen met toeristen die bridge als een boeiende tijdspassering beschouwen. Overwinningen met maximale cijfers tegen die teams verwacht ik, en die zijn ook noodzakelijk voor kwalificatie'.

Na de eerste fase volgen lange (96 spellen) knockout-wedstrijden in kwart- en halve finale. Franken: 'Het maakt dan wel degelijk uit tegen welk land je loot. De VS en Frankrijk ontloop ik liever maar tegen de rest geef ik ons zeker vijftig procent overlevingskans. Het bereiken van de halve finale is een prestatie van formaat en wat daarna gebeurt staat in de sterren'.

De titelstrijd op Bermuda is niet de eerste internationale confrontatie van het derde millennium. De landenteams van spelers tot en met vijfentwintig jaar barsten volgende week los tijdens de intensieve krachtmeting in de Hero Junior Internationals in 's-Hertogenbosch (4-8 januari). Dit evenement is in acht jaar uitgegroeid tot een soort mini-WK waaraan 22 Europese landen, de VS, Canada en Australië deelenemen. Voor de jongste internationals een eerste internationale ervaring, voor andere de laatste trede van het opstapje naar het 'echte' WK.

Het team van China heeft zich het afgelopen decennium bij de sterke vrouwenteams uit de nieuwe en oude wereld gevoegd; in 1997 verloor China nipt de WK-finale van de VS. In 1991 (WK, Yokohama) zetten de Chinese vrouwen Schippers/van de der Pas de voet dwars (diagram 1).

Zie diagram 1

westnoordoostzuid ----pas1 dbl1SA2dbl

34pas4 pas55dbl paspaspas--

Zuid, van der Pas, opende 1 (Precisie, zestien of meer punten). De Chinese west doubleerde om een tweekleurenspel harten/schoppen aan te geven. Het 1SA-antwoord van noord, Schippers, betekende een klaverenkleur. Oost begon met 2 rustig maar drong met 5 nog een keer aan. Zuid kreeg geen moment zicht op een slem en nam de veilige plusscore met een doublet op 5. Toen geen van de Nederlandse vrouwen troef speelde (om vijf down en 1100 op te rapen) scharrelde de leider in de crossruff acht slagen bij elkaar. De 500 was een schrale compensatie voor het kleine (1370), of zelfs grote (2140), slem in klaveren.

Drie keer bereikte het Nederlandse vrouwenteam het toernooi om de Venice Cup. Na het zilveren succes (1989, Perth) volgden uitschakeling in de voorronde (1991, Yokohama) en verlies in de kwartfinale tegen Frankrijk (1997, Hammamet). De huidige formatie bezit veel ervaring. Als de paren dit kunnen combineren met een stevige portie ondernemingslust is een medaille niet onmogelijk. In diagram 2 toonde Marijke van der Pas zich uit het goede hout gesneden.

Zie diagram 2

westnoordoostzuid paspaspas1 pas1pas1SA pas2pas2 pas2SApaspas pas------

Het Franse noord-zuid paar bleef in de kwartfinale van het WK-1997 voorzichtig in de deelscore; na de uitkomst van een kleine ruiten tien slagen. Vriend/van der Pas toonden zich een stuk agressiever. westnoordoostzuid paspaspas1 pas1pas3SA pas3SAdblredbl paspaspas--

Noord, Bep Vriend, gooide op grond van de goede vijfkaart ruiten de manche zelf vol. Met het doublet vroeg oost om een uitkomst in de eerstgeboden kleur van de dummy, in dit geval schoppen. Zuid, Marijke van der Pas, begreep dat de AV meer dan goud waard waren. Met een redoublet verhoogde zij de inzet. West kwam trouw aan de wens van haar partner uit met 9, voor de vrouw van zuid. Ruiten naar de vrouw en heer, voor het aas van west die met schoppen persisteerde. Ook tien slagen maar wel 1400 punten en 15 imps voor Nederland.

Aan avontuur is in een juniorentoernooi nooit gebrek. Tijdens het International Youth Bridge Festival 1999 in 's-Hertogenbosch waren regelmatig biedverlopen te registreren waarin jeugdige onbesuisdheid tot duizelingwekkende hoogtes voerde (diagram 3).

Zie diagram 3

westnoordoostzuid pas1pas1 pas2pas2 pas3pas4 paspaspas--

Polen-Oostenrijk. De Poolse captain, die het gigantische troefbezit van oost zag, zonderde zich na het bieden even af van het drama dat zijns inziens voor zijn paar begon.

West kwam uit met V, voor het aas in de dummy. De leider speelde H, A in oost, getroefd in zuid. Schoppen aas en een kleine schoppen getroefd in noord. Opnieuw een troefsnit in klaveren: B, V en een kleine troef in zuid. Een tweede schoppenintroever gevolgd door 10. Een klaveren getroefd in zuid, overgestoken naar H en de laatste klaveren om in zuid H en passant te maken.

De captain kwam, berustend in het verlies, terug aan tafel en telde de slagen van zijn junior. Een klaverenslag, AH, A, twee introevers in de dummy en vier troefslagen in zuid: tien slagen en een bijzonder fraaie 620 voor Polen.

Meer over