Vrijspraak Rusedski is trendbreuk

Tennis verkeert in een crisis nadat de Britse topspeler Greg Rusedski gisteren onverwachts werd vrijgesproken van dopinggebruik....

Een tribunaal van drie door de tennisbond ATP benoemde leden oordeelde gisteren dat Rusedski zelf 'geen dopingovertreding heeft ondergaan'. Het tribunaal suggereerde dat de ATP mogelijk zelf medeschuldig is aan het te hoge nandrolongehalte door het verschaffen van ondeugdelijke voedingssupplementen.

Met de uitspraak onderscheidt tennis zich van andere takken van sport zoals atletiek, voetbal en wielrennen waarbij atleten zelf verantwoordelijk zijn voor wat er in hun lichaam wordt gevonden.

De 30-jarige Rusedski, die het oordeel 'duidelijk en ondubbelzinnig' noemde, heeft altijd volgehouden niets te hebben geslikt.

Rusedski's collega's in Groot-Brittannië zeiden blij voor hem te zijn, maar toonden zich verbaasd over de uitspraak. 'Als je een opiniepeiling had gehouden, had 99 procent hem schuldig verklaard', zei voormalig David Cup-speler Chris Bailey. Andrew Castle - een andere voormalige topspeler - zei dat de tennisbond ATP bij zichzelf te rade moet gaan. 'Tot nu toe was een sporter verantwoordelijk voor wat er in zijn lichaam werd gevonden. Nu is dat niet meer zo. Je kunt zeggen dat het antidopingbeleid een puinhoop is.' Ook het wereldantidoping-bureau WADA sprak zijn ongerustheid uit .

Rusedski is niet de eerste tennisser die vrijuit gaat na positief te zijn getest voor nandrolon. Vorig jaar werd de Tsjechische speler Ulihrach en nog zes andere niet genoemde tennissers vrijgesproken, omdat ATP-trainers hen mogelijk verkeerde tabletten zouden hebben gegeven. In mei 2003 waarschuwde de ATP daarop alle spelers voor de voedingssupplementen. Niettemin werd Rusedski twee maanden later tijdens een toernooi in de VS positief bevonden.

De ATP erkende gisteren een probleem te hebben, dat moet worden onderzocht. 'We hebben de trainers gevraagd de tabletten niet te verstrekken . Dit jaar hebben we al zestien monsters met een verhoogd nandrolongehalte ontdekt die overigens niet de toegestane hoeveelheid overschrijden', aldus ATP-baas Mark Miles.

Meer over