Vorm van de dag

Een tafeltennistoernooi zie je van verre aankomen. Kleine meisjes die door de stad slenteren. Glimmend trainingspak, enorme tas over de schouders....

It's fast, it's furious, it's fun, heeft de organisatie van het WK wervend op posters geschreven, maar Manchester heeft zich nog niet laten overtuigen. Snooker is snel noch furieus, maar kennelijk zo leuk dat Manchester lekker thuis blijft voor de tv-beelden van dat wereldkampioenschap.

Tafeltennis bestaat niet voor de BBC en de Britse kranten schrijven er pas over als een meisje achter de tafel verschijnt dat net zo groot is als haar tas. Katy Parker is haar naam, ze is de dochter van oud-kampioene Jill Hammersley en ze verdient een fotootje op de sportpagina omdat Engeland nooit eerder een twaalfjarige naar het WK pingpong afvaardigde. Topsport als curiosum.

It's expensive, had eerlijkheidshalve ook nog op de posters moeten staan. Manchester maakt zich nu al zorgen over de kosten die de slenterende meisjes met zich meebrengen.

In 1998 zijn ze te bezichtigen in Eindhoven dat dan het EK organiseert. Dit jaar werd in het Indoor Sportcentrum al de Top-12 gehouden. Slechts 24 deelnemers en maar net uit de kosten gekomen. Volgend jaar moeten er een dikke vijfhonderd deelnemers met al hun begeleiders worden gehuisvest en getransporteerd. Dat is andere koek. Bratislava, vorig jaar EK-organisator, is er behoorlijk bij ingeschoten.

Het risico ligt in Eindhoven overigens bij een commerciële organisatie en die nam deze week een kijkje in Manchester. Ze is tot de conclusie gekomen dat haar begroting omlaag moet en dat er snel een geïnteresseerde tv-zender moet worden gevonden. Jammer dat er nog geen kleine Vriesekoop is om het tafeltennisbat hoog te houden.

Bart Jungmann

Meer over