Voorzitter Riemer is nu erevoorzitter Riemer

Riemer gaf de hamer aan Koos. Koos zei dat Riemer de grootste was van allemaal en Foppe vertelde nog wat anekdotes....

Van onze verslaggever

Achternamen waren overbodig bij het afscheidsfeestje van voorzitter Van der Velde van Heerenveen. Wie kent hen niet, Riemer en zijn vrouw Annie, met wie hij een twee-eenheid vormde?

Het voorzittersduo liet zich het ovationele applaus welgevallen. Riemer sprak met die typische, bassende stem dat ‘we met elkaar zuinig moeten zijn op onze club.’

Later, in de catacomben, vertelde Foppe de Haan, de beroemdste trainer uit de clubgeschiedenis, over de voorzitter onder wie hij jaren diende. Ze konden aan elkaars hoofd zien hoe ze zich voelden. En als Foppe ‘in de pijn zat’, kon hij altijd bij Riemer terecht.

Een jaar of vijf geleden zat hij in de pijn, want het ging voor de verandering minder met Heerenveen. In de pers klonken geluiden dat de magie was uitgewerkt. Maar Riemer schreef een persconferentie uit om kond te doen van zijn onverminderde vertrouwen in Foppe.

Riemer bedankt, stond gisteren op de uitgedeelde vlaggetjes in het stadion. Koos, zijn opvolger, heet Formsma, en die kan voorlopig niet meer kapot. Hij zei in de microfoon: ‘Harrie van Raaij was de beste voorzitter van de vorige eeuw. Riemer is de beste voorzitter aller tijden.’

Van der Velde nam afscheid na 23 jaar voorzitterschap van Heerenveen. Vrijdag was hij emotioneel, in klein gezelschap, toen de band Cuby and the Blizzards optrad en hij en Annie werden onderscheiden.

Heerenveen is onder Van der Velde gegroeid van een in de eerste divisie wegkwijnende club, zeg maar formaatje Cambuur, tot een bolwerk dat gisteren tegen PSV 25.400 mensen trok, in een prachtig, bijna voltooid stadion dat de naam draagt van de grootste speler die de provincie voortbracht: Abe Lenstra.

Een club die elke keer weer verraste op de transfermarkt en dat kwam mede door Van der Velde. Allbäck, Huntelaar, Van Nistelrooij, ze spraken in een filmpje tijdens de rust warme woorden. ‘Als je met je boot aanmeert in Amsterdam of Vinkeveen, kom dan eens een visje bij mij eten’, zei Huntelaar. Van Nistelrooij stelde de deuren van zijn huis in Madrid voor hem open.

Van der Velde was liefhebber, een voorzitter die zelf scoutte, het liefst in Scandinavië. De Haan herinnert zich een reis van een dag of tien; beginnen in Denemarken, via de brug over de Sont naar Zweden, Malmö. Wedstrijden kijken, tien in vijftien dagen. En Van der Velde was idolaat van spelhervattingen, van vrije trappen bijvoorbeeld. Dan ging hij achter het doel staan bij een training en gaf hij Arnold Bruggink aan hoe die moest trappen.

Maar Riemer is nog lang niet weg. Hij werd benoemd tot erevoorzitter, met een kaart voor het leven. En bovendien komt ergens in het stadion een sculptuur van zijn gestalte.

Meer over