'Voorzitter Duitse voetbalbond wist van omstreden transactie'

Het weekblad Der Spiegel publiceerde zaterdag een kopie van een brief die het Duitse organisatiecomité van het WK 2006 jaren geleden aan wereldvoetbalbond FIFA stuurde. De brief uit november 2004 zou aantonen dat de huidige voorzitter van de Duitse voetbalbond, Wolfgang Niersbach, wel degelijk wist wat allemaal is gebeurd met het omstreden bedrag van 6,7 miljoen euro.

Wolfgang Niersbach bij Mainz - Wolfsburg dit weekend. Beeld ap
Wolfgang Niersbach bij Mainz - Wolfsburg dit weekend.Beeld ap

De bondsvoorzitter zelf beweert pas sinds kort op de hoogte te zijn.
De geruchten gaan dat de Duitsers het geld hebben gebruikt om stemmen te kopen, om zo de WK-organisatie binnen te halen. Volgens de DFB is dat geld destijds echter alleen betaald aan de FIFA als voorwaarde om bij een eventuele toewijzing 250 miljoen euro te krijgen voor de organisatie.

Inval DFB

Eerder deze week liet Niersbach weten dat hij zich niet meer herinnert hoe het met die 6,7 miljoen nou precies zat. Lees hier het bericht van Duitsland-correspondent Sterre Lindhout.

Niersbach, toen lid van het organisatiecomité, verklaarde dat het bedrag niet door de DFB is overgemaakt. Volgens hem deed de inmiddels overleden Adidas-baas Robert Louis-Dreyfus de betaling aan de FIFA. Toen Duitsland de organisatie daadwerkelijk toebedeeld kreeg, heeft het organisatiecomité de miljoenen laten terugboeken. Het bedrag kwam uiteindelijk onder de noemer 'cultuurprogramma' terecht op de rekening van Louis-Dreyfus.

De 64-jarige Niersbach ontkent destijds weet te hebben gehad van die constructie. Der Spiegel publiceerde zaterdag echter een kopietje van een brief uit november 2004 aan de FIFA, met een handgeschreven toevoeging die van de huidige bondsvoorzitter zou komen en waarin staat dat een bepaald bedrag moet worden overgeboekt op een rekening die zou behoren aan Louis-Dreyfus.

Fragment uit de brief met aantekeningen van Niersbach. Beeld Der Spiegel
Fragment uit de brief met aantekeningen van Niersbach.Beeld Der Spiegel
Meer over