Voorspelling van de Dag: James Vardy voor even King

Als voetballiefhebber komt u vandaag niets te kort. In een burenruzie gaan Duitsland en Polen uitmaken welk land zich vrijwel zeker plaatst voor de volgende ronde. Ook strijden Wales en Engeland om de eer van het eiland. Onze voorspelling: James Vardy wordt de King vandaag.

Guus Peters
James Vardy (rechts) moet Engeland vandaag aan de overwinning helpen. Beeld ap
James Vardy (rechts) moet Engeland vandaag aan de overwinning helpen.Beeld ap

Kijk jij ook zo uit naar de wedstrijden van vandaag?
Je bedoelt Oekraïne - Noord-Ierland? Ik weet het niet. Beide landen verloren hun eerste wedstrijd en gescoord hebben ze ook nog niet dit toernooi. Dat belooft wat.

Niet zo pessimistisch...
Oké, laten we positief blijven. Zowel Oekraïne als Noord-Ierland heeft nul punten. Dat betekent: erop of eronder voor beide landen. Wie verliest kan zijn koffers alweer pakken, terwijl we pas net zijn begonnen.

Trouwens, Oekraïne verloor het eerste duel van wereldkampioen Duitsland. Dat is absoluut geen schande. De ploeg van Bondscoach Mykhailo Fomenko speelde bovendien aardig mee. Het is dat die Duitsers met Manuel Neuer een geweldige keeper hebben, anders had ik het nog wel willen zien.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Ja, prima doelman inderdaad. Maar waar ik op doelde met mijn vraag: Engeland - Wales en Duitsland - Polen. Wat een affiches.
Klopt, vanmiddag eerst maar eens genieten van Wales tegen Engeland. Beide supportersgroepen zorgen over het algemeen voor een geweldige sfeer in het stadion. De ambiance moet straks machtig zijn op de tribunes. Hopelijk maken de spelers er op het veld net zo'n feest van.

Wales heeft een psychologisch voordeel. Het won de eerste wedstrijd van Slowakije en zal met minder stress aan het duel beginnen dan 'grote broer' Engeland, dat de eerste wedstrijd gelijkspeelde tegen Rusland.

Gareth Bale heeft het vuurtje in ieder geval al opgestookt. De ster van Wales denkt dat zij meer passie en trots hebben dan de Engelsen.

Mooi toch, dat hij zoiets zegt in aanloop naar de wedstrijd.
Natuurlijk, dat hoort erbij. Die Engelsen moeten het ook maar een keer laten zien op een eindtoernooi. Ze hebben een degelijk team met veel goede aanvallers. De vraag is of bondscoach Hodgson vandaag wel een beroep doet op James Vardy. De spits van Leicester City liep afgelopen seizoen iedereen het snot voor de ogen, maar zat tegen Rusland op de bank te verpieteren.

En dan spelen Duitsland en Polen ook nog tegen elkaar.
Opnieuw een burenruzie. En eentje om naar uit te kijken inderdaad. Duitsland heeft zijn favorietenrol de eerste wedstrijd waargemaakt. Ze hebben echt een geweldig team met spelers als Kroos, Özil en Müller. Polen daarentegen moeten we ook niet onderschatten. Met Lewandowski, nota bene de spits van Bayern München, en Ajacied Milik hebben ze een gevreesd koppel voorin.

Duitsland en Polen hebben trouwens weinig geheimen voor elkaar. De landen zaten ook bij elkaar in de kwalificatiepoule. Thuis won Polen met 2-0, terwijl het in Duitsland met 3-1 onderuit ging.

Milik schoot Polen in de eerste wedstrijd voorbij Noord-Ierland. Beeld afp
Milik schoot Polen in de eerste wedstrijd voorbij Noord-Ierland.Beeld afp

Dat belooft een mooie voetbaldag te worden. De uitslagen?
Engeland en Wales vechten om de eer van het eiland. Strijd zal de boventoon voeren. Dat ligt James Vardy wel. Als invaller helpt hij Engeland aan de overwinning: 3-2.

Bij Duitsland - Polen wordt het meer een tactisch steekspel, waarbij Duitsland de bovenliggende partij zal zijn. Toch gaan zij er niet met de overwinning vandoor. Milik helpt Polen aan een punt: 1-1.

Meer over