Voormalig IAAF-voorzitter Diack levert erelidmaatschap IOC in

De oud-voorzitter van de internationale atletiekfederatie (IAAF), Lamine Diack, heeft zich teruggetrokken als erelid van het Internationaal Olympisch Comité. De 82-jarige Senegalees reageerde daarmee op de schorsing, die het IOC hem al had opgelegd.

Lamine Diack (L) en Thomas Bach van het IOC Beeld ap
Lamine Diack (L) en Thomas Bach van het IOCBeeld ap

Diack gaf de afgelopen zestien jaar leiding aan de mondiale atletiekbond, die zijn hoofdkantoor in Monaco heeft. De Brit Sebastian Coe werd in augustus tot zijn opvolger gekozen. Diack legde dinsdag ook zijn voorzitterschap neer van de Internationale Atletiek Stichting (IAF), een fonds voor de ontwikkeling en promotie van atletiek.

Justitie in Frankrijk is een strafrechtelijk onderzoek begonnen tegen hem wegens corruptie en witwassen. Hij wordt ervan verdacht een bedrag van rond de 1 miljoen euro te hebben aangenomen om positieve dopingtests van Russische atleten te verdoezelen.

IOC wil Russische medailles afpakken om dopingschandaal

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) wil na de onthullingen over systematische dopingpraktijken in de Russische atletiek alles in het werk stellen om olympische medailles van schuldige sporters af te nemen en alsnog toe te kennen aan de rechtmatige winnaars.

Meer over