Voor Neeskens herhaalt geschiedenis zich

Johan Neeskens, nu de rechterhand van bondscoach Guus Hiddink, stuit vanavond voor de tweede achtereenvolgende keer op een tegenstander die warme herinneringen aan zijn eigen voetbalcarrière zal losmaken....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Zaterdag trof het Nederlands elftal Argentinië in de kwartfinales van het wereldkampioenschap, dat was een herhaling van de finale van 1978 toen Neeskens zelf nog op het middenveld speelde. Nederland verloor destijds, in de verlenging, met 3-1, maar zaterdag kreeg Neeskens zijn revanche via het opmerkelijke succes van de huidige top-elf.

Vanavond speelt het Nederlands elftal in de halve finale tegen Brazilië. Vierentwintig jaar geleden, bij het WK in West-Duitsland, troffen Nederland en Brazilië elkaar ook in de halve eindstrijd. Toen, op 3 juli 1974 in Dortmund, won Nederland met 2-0. Dat was een granietharde wedstrijd waarin Neeskens zeer verbeten duels uitvocht.

De voldoening school voor Neeskens niet alleen in de overwinning; met zijn treffer had Johan Neeskens een groot aandeel in de zege die voor Nederland de weg vrijmaakte naar de eerste WK-finale-plaats uit de geschiedenis. Daarin verloor de ploeg toen met 2-1 van West-Duitsland.

Meer over