Voor het eerst in 24 jaar weer Nederlandse bokser naar Olympische Spelen

Bokser Peter Müllenberg gaat naar de Olympische Spelen. De 28-jarige Almeloër verzekerde zich vrijdag van een ticket naar Rio de Janeiro, door op het olympisch kwalificatietoernooi in de Turkse stad Samsun de finale te halen. Müllenberg is de eerste Nederlandse bokser in 24 jaar die naar de Spelen gaat.

Peter Müllenberg Beeld Pro Shots
Peter MüllenbergBeeld Pro Shots

Op de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona was Nederland voor het laatst van de partij in het bokstoernooi, toen met liefst zes deelnemers. Orhan Delibas blonk destijds uit met zilver. Arnold Vanderlyde won in Barcelona brons (net als eerder op de Spelen van Los Angeles en Seoul).

Müllenberg, die naar eigen zeggen 'te graag vecht en meer met de hersens moet boksen' hoopt niks liever dan in Rio in de voetsporen van Delibas en Vanderlyde te treden. Volgens Hennie van Bemmel, bondscoach van de Nederlandse boksers, behoort dat zeker tot de mogelijkheden. 'Peter Müllenberg kan een medaille winnen in Rio. Ook goud', zei Van Bemmel al diverse keren over de 28-jarige kopman van Nederland.

Plaatselijke favoriet

In Samsun zette Müllenberg alvast een eerste belangrijke stap door de finale te halen. Hij was in de halve finale van de klasse tot 81 kilogram te sterk voor de plaatselijke favoriet Mehmet Unal: 3-0 (30-27 30-27 29-28).

De Nederlandse halfzwaargewicht, tweevoudig winnaar van EK-zilver, had in de eerste ronde een vrijstelling en won in de tweede ronde van Ainar Karlson uit Estland met 3-0. Vervolgens versloeg hij met dezelfde cijfers de Noorse bokser Surkho Shamilov. Vrijdag volgde dus de overwinning op de Turkse kampioen Mehmet Unal.

Müllenberg is de enige Nederlander die nog in het toernooi zit. Max van der Pas (-75kg), Nouchka Fontijn (-75kg), Alicia Holzken (-51kg), Enrico LaCruz (-60kg) en Roy Korving (-91kg) werden eerder uitgeschakeld.

LaCruz, Van der Pas en Korving krijgen bij het olympisch kwalificatietoernooi in Bakoe, waarschijnlijk ergens in juni, nog een herkansing. Europees kampioene Fontijn en Holzken moeten bij de WK in Astana (16-28 mei) bij de eerste vier eindigen om een ticket voor Rio te kunnen bemachtigen.

Ohran Delibas in 1995. Beeld anp
Ohran Delibas in 1995.Beeld anp
Meer over