VOORBESCHOUWING

Voor het eerst als trainer tegenover elkaar

Als voetballers vierden ze samen successen. Vanavond zijn Barcelona-trainer Luis Enrique en Bayern-coach Pep Guardiola elkaars tegenstander.

Guardiola (L) en Enrique (R). Beeld afp
Guardiola (L) en Enrique (R).Beeld afp

Als Pep Guardiola ergens om bekend staat, is het zijn hang naar absolute controle. Alles wil de 44-jarige Bayern-trainer tot in de kleinste details hebben geregeld. Alleen op die manier kan hij zijn spelers smeden tot het perfecte voetbalelftal. En kan ook hijzelf voldoen aan zijn eigen hoge verwachtingen. Als coach en als persoon.

Het lot laat zich echter niet zomaar controleren. Zoals ware clubliefde zich niet zo makkelijk laat negeren. Guardiola, zoon van Catalonië, succescoach die met Barcelona tussen 2008 en 2012 veertien hoofdprijzen won, zal even wankelen als hij vanavond met Bayern München een bomvol Camp Nou betreedt. 'Mijn huis', sprak Guardiola liefdevol, vlak nadat duidelijk was geworden dat hij met de Duitse Rekordmeister zou terugkeren naar Barcelona, waar hij als voetballer en trainer furore maakte.

Beste start

Even zullen Guardiola's ogen vanavond vertwijfeld dwalen naar de tribune, naar zijn vader Valenti, die net als zijn beroemde zoon verscheurd wordt in zijn loyaliteit. Dan zal Guardiola zijn blik wenden naar de dug-out van Barcelona, waar hij eerst trainers als Johan Cruijff, Sir Bobby Robson en Louis van Gaal observeerde om er later zelf een topcoach te worden. Maar nu zit daar zijn vriend en oud-ploeggenoot Luis Enrique, die in zijn eerste jaar als hoofdtrainer van Messi, Neymar, Luis Suárez en andere Barça-sterren de heidense taak heeft om van Barcelona weer de beste ploeg ter wereld te maken - net als destijds onder Guardiola.

Cijferfetisjisten wisten al te melden dat Luis Enrique de trainer met de beste start als coach van Barcelona is. Onder zijn leiding won Barcelona 42 van zijn eerste 50 duels, meer dan de legendarische Helenio Herrera (40) en zelfs Guardiola (37).

Luis Enrique haalde de schouders op bij deze statistieken. Twee dagen voor zijn 45ste verjaardag is hij vooral doordrongen van het belang van deze halve finale van de Champions League.

Luis Enrique (links) en Josep Guardiola (rechts) vertegenwoordigen hier samen FC Barcelona. Beeld Frank Schall
Luis Enrique (links) en Josep Guardiola (rechts) vertegenwoordigen hier samen FC Barcelona.Beeld Frank Schall
Bayern-coach Pep Guardiola geeft zijn ploeg aanwijzingen tijdens de krachtmeting met Porto in de kwartfinale van de Champions League. Beeld anp
Bayern-coach Pep Guardiola geeft zijn ploeg aanwijzingen tijdens de krachtmeting met Porto in de kwartfinale van de Champions League.Beeld anp

Gezamenlijk succes

Meer nog dan de lonkende Spaanse titel of de Spaanse bekerfinale tegen Athletic Bilbao eind deze maand. 'Het wordt de eerste keer dat ik tegenover Guardiola kom te staan', zei Luis Enrique. Als voetballers troffen ze elkaar ook voor het eerst in Camp Nou. Op woensdag 11 september 1991, tijdens een vriendschappelijke El Clásico die tv-zender Canal+ in het Barcelona-stadion had georganiseerd.

Camp Nou is ook het decor van hun grootste gezamenlijke succes in het shirt van het Spaanse elftal: voetbalgoud op de Olympische Spelen van 1992. Nog altijd een van de mooiste herinneringen van Luis Enrique, als voetballer steevast symbool van Spaanse onverzettelijkheid en bravoure. Misschien wel de laatste exponent van de zogeheten Spaanse furie, die anders dan de latere Spaanse tiki-taka-generatie die WK en EK's zou winnen, o zo vaak tragisch struikelde op grote toernooien.

Voor Guardiola, openlijk een groot voorstander van een onafhankelijk Catalonië, was die gouden plak van La Roja in Barcelona aanleiding voor een nooit meer vertoonde vreugde-explosie voor Spanje. De bittere rivaliteit tussen Barcelona en Madrid is genoegzaam bekend. Of het nou om politiek gaat of de eeuwige voetbalstrijd tussen de Catalaanse trots en De Koninklijke uit de Spaanse hoofdstad.

Overstap

Het weerhield 33 voetballers er in de loop der jaren niet van zowel voor Barcelona als Real Madrid te spelen. Bernd Schuster, Michael Laudrup, Luis Figo en Ronaldo schitterden eerst in het blaugrana en tergden vervolgens in het koninklijk wit Barça-fans. Een mooie uitzondering? De overstap van middenvelder Luis Milla naar Real.

Milla's vertrek uit Camp Nou in 1990 leidde ertoe dat coach Cruijff wel een plek in zijn Dream Team moest inruimen voor de strategische en stijlvolle Guardiola. Een beslissing die bepalend was voor Barcelona's succes en het door Cruijff en Guardiola geschonken hemelse combinatievoetbal.

Luis Enrique bewandelde de omgekeerde weg. Gefrustreerd om gebrek aan speeltijd vertrok hij na vijf seizoenen bij Real. En nog altijd vertelt Luis Enrique wat hij in 1996 bij zijn presentatie als nieuwe Barça-speler onthulde: dat hij nooit graag naar foto's van hem in een shirt van Real Madrid kijkt. 'Ik voel me beter in het blaugrana.'

Voetsporen

Door die teksten heeft Luis Enrique zich onder Madrileense supporters haast net zo gehaat gemaakt als Guardiola. En daarmee geliefd bij de Catalaanse club, waar hij net als Guardiola zich liet inspireren door Van Gaal ('De trainer met wie ik het vaakst ruzie heb gemaakt, maar ook het meest van heb geleerd'). Eveneens trad hij er in de voetsporen van Guardiola in het Mini Estadi, het kleine stadion tegenover Camp Nou, waar hij mocht beginnen aan zijn trainersloopbaan.

Sindsdien weet Luis Enrique, 'Lucho' voor vrienden, naar de Mexicaanse voetballer Lucho Flores die net als hij ooit schitterde bij Sporting Gijón, zich altijd weer vergeleken met Guardiola. Wie goed kijkt, ziet altijd parallellen. Zowel Luis Enrique als Guardiola trouwde een veeleisende Catalaanse textieldochter ('Mijn vrouw is gecompliceerder dan Arjen Robben', liet Guardiola zich in München eens ontvallen over echtgenote Cristina). Beiden vinden hun broodnodige rust bij hun drie kinderen, twee dochters en een zoon, die ze angstvallig uit de media proberen te houden.

Beiden beleefden ook een moeilijke periode bij AS Roma. Guardiola, destijds net terug van zijn dopingschorsing bij Brescia wegens het gebruik van nandrolon, omdat trainer Fabio Capello hem slechts 229 minuten speeltijd gunde. Luis Enrique omdat hij als Roma-trainer de 'kapitale fout' maakte de woede te wekken van de Romeinse harde kern. Een huis zoeken in de als Lazio-bolwerk bekende gemeente Formello, Roma-icoon Francesco Totti aanpakken en tegenvallende resultaten leidden ertoe dat hooligans Luis Enrique's kinderen op school bedreigden. Luis Enrique koos voor een vroegtijdige aftocht.

Barcelona- trainer Luis Enrique moedigt zijn ploeg aan in de Champions League. Op de achtergrond PSG- trainer Laurent Blanc. Beeld anp
Barcelona- trainer Luis Enrique moedigt zijn ploeg aan in de Champions League. Op de achtergrond PSG- trainer Laurent Blanc.Beeld anp

Afstand

Ook niet onbelangrijk: zowel Luis Enrique en Guardiola nam tijdelijk afstand van het voetbal. Maar waar Guardiola tijdens zijn sabbatical in New York zijn intellect voedde door musea te bezoeken, poëzie te lezen en op te trekken met artiesten en kunstenaars, zocht Luis Enrique in Australië, Frankrijk en Marokko de grenzen op van zijn lichaam. Marathons, triatlons, bergop met de fiets, hij liep zelfs de Marathon des Sables, de zesdaagse ultraloop in de Marokkaanse woestijn, door velen beschouwd als de zwaarste voettocht ter wereld.

Daarmee is gelijk het grootste verschil tussen Luis Enrique en Guardiola gevonden. De huidige Barcelona-trainer is de soms onbehouwen, fanatieke sportman, die op zijn felblauwe Suunto Ambit 3 Sport-horloge zijn hartslag, hardlooptijden en contact met echtgenote Elena monitort.

Guardiola is de diplomatieke, modieuze man - geliefd model van de Spaanse modeontwerper Antonio Miro - die na een wedstrijd eerst zijn vrouw Cristina belt om beheerst te vertellen hoe het is gegaan en hoe hij zich voelt. Vanavond zal blijken wat de Bayern-trainer bij zijn terugkeer in zijn geliefde Camp Nou heeft te vertellen.

Meer over