Voor de Ryder Cup is golfer graag Europeaan

Het is een bizarre plek voor Europese eensgezindheid. Maar in de noordelijke Amerikaanse staat Minnesota vlakbij Eden Prairie klopt het Europese hart en wapperen meer Europese vlaggen dan aan de Wetstraat in Brussel. Hier vindt vanaf vandaag het grootste spektakelstuk in het golf plaats: de tweejaarlijkse strijd om de Ryder Cup.

Peter de Waard
Team USA met Dustin Johnson (L) en Jordan Spieth. Beeld anp
Team USA met Dustin Johnson (L) en Jordan Spieth.Beeld anp

Het Europese team, dat het tegen twaalf Amerikanen opneemt, telt één Belg, één Duitser, twee Spanjaarden, één Zweed en liefst zeven Britten. Samen hopen ze dezelfde teamspirit te bewerkstelligen als vier jaar geleden, toen de equipe de Amerikanen in het hol van de leeuw versloegen ondanks een hopeloos lijkende achterstand: het zogenoemde Wonder van Medinah.

Drie dagen is daarom het woord Brexit taboe. Drie dagen zijn de Union Jack en die andere vlaggen ingewisseld voor een blauwe vlag met 12 sterren.

Europa waant zich graag de underdog. En dat is niet onterecht. De Amerikaanse captain Davis Love III klopte zich deze week op de borst met spelers als Dustin Johnson (winnaar van het US Open), Phil Mickelson en Jordan Spieth het 'beste Amerikaanse team ooit te hebben'.

De gemiddelde stand op de wereldranglijst van de twaalf Amerikanen is 16,3, vergeleken met 27,8 voor de Europeanen. De VS hebben zeven spelers in de top-20, Europa vijf. De Amerikanen komen uit met twee debutanten en tien spelers met Ryder Cup-ervaring. De Europese captain Darren Clarke heeft zes debutanten.

Europa is echter telkens de underdog. Niettemin won de ploeg zes van de zeven laatste ontmoetingen en acht van de laatste tien. 'We zijn toch altijd de underdog. Is dat niet zo?', zei Darren Clarke deze week glimlachend.

'Als we tegen het beste Amerikaanse team spelen dat ooit bij elkaar is geweest, dan is dat de goede motivatie om te zeggen hoe mooi het zou zijn om die te verslaan op hun grond', voegde Rory McIlroy daaraan toe. Europa kan ook dit keer boven zichzelf uit stijgen.

In het team zit de Zweed Hendrik Stenson die dit jaar het Britse Open won, de Engelsman David Willett die het groene jasje na The Masters mocht aantrekken, olympisch kampioen Justin Rose en uiteraard Rory McIlroy, de Noord-Ier die zondag nog de grootste sportprijs ter wereld won: 10 miljoen euro als winnaar van de Fedex Cup.

De meest verrassende keuze van Darren Clarke is de Belg Thomas Pieters die vlak voor de selectie bekend werd gemaakt het Deense Open won. De KLM Open miste hij vanwege een wespensteek. Joost Luiten won het toernooi, maar het team was al samengesteld.

Het geheim van de Ryder Cup

De Ryder Cup geldt als de meest beladen strijd in het golf. De tweejaarlijkse teamwedstrijd werd voor het eerst in 1927 gehouden tussen de spelers van de VS en van Groot-Brittannië. Later zouden ook de Ieren deelnemen en sinds 1979 is het team samengesteld uit spelers van het Europese continent. Tot dat jaar wonnen de Amerikaanse spelers 26 van de 23 ontmoetingen. Maar sinds 1985 zijn de rollen omgedraaid. Van de vijftien ontmoetingen sindsdien werden er liefst elf edities door de Europeanen gewonnen, waarvan de laatste drie. Dat gaf steevast opmerkelijke uitbarstingen van Europees nationalisme en vreugde. Elk team telt twaalf spelers die in totaal 28 zogenoemde matchplay-wedstrijden spelen: 8 dubbels op zowel vrijdag als zaterdag en 12 singles op zondag. Voor een overwinning krijgt een team een vol punt, bij een remise ieder een punt. Wie op 14 punt of meer komt wint de wedstrijd. Bij een eindstand van 14-14 houdt de vorige winnaar de cup, in dit geval Europa. De dubbels op zaterdag vinden plaats volgens het fourballs- en foursomes-systeem. Bij het eerste speltype speelt het duo van elk team met een eigen bal en telt de score van de beste speler, in het andere geval spelen de twee teamspelers de bal om en om.

En ook als de VS de betere spelers had, beschikte Europa over het sterkste team, hoewel golf een puur individuele sport is en de spelers uit meerdere landen komen. De Europese teamleiders smeedden steeds een eenheid.

De VS hebben een joker ingezet om een Wonder van Hazeltine te voorkomen. Tiger Woods is als non-playing vicecaptain toegevoegd aan het Amerikaanse team. Als speler kon hij zelden op de Ryder Cup excelleren. Iedereen in de VS hoopt dat het als coach wel lukt.

Rory Mcllroy. Beeld anp
Rory Mcllroy.Beeld anp
Meer over