Voor de fans en Kalmukkië

De crisis rond de WK-tweekamp Kramnik – Topalov in Elista is, voorlopig althans, bezworen. Kramnik schikte zich in een martelaarsrol en ging na lange onderhandelingen akkoord met een voorstel om bij een 3-2 stand in zijn voordeel onder protest de zesde partij te spelen....

Van onze schaakmedewerker Gert Ligterink

Een zucht van opluchting ging door de schaakwereld, toen Kramnik een half uur voor het vastgestelde aanvangstijdstip van de zesde partij met een verlossende verklaring kwam. Daarin hekelde hij het onsportieve gedrag van zijn tegenstander, die hem met ongefundeerde verdachtmakingen diep had beledigd. Daarnaast stelde hij vast dat de wereldschaakbond FIDE Topalov ten onrechte een gratis punt had toegekend voor de niet gespeelde vijfde partij.

Volgens Kramnik had hij niettemin besloten door te gaan, omdat hij de liefhebbers, die hopen op hereniging van de twee wereldtitels niet wilde teleurstellen. Ook had hij gedacht aan de inwoners van Kalmukkië, ‘die hun uiterste best hebben gedaan deze match op het hoogste niveau mogelijk te maken’.

Het is onduidelijk wat achter de schermen is gebeurd. Het is mogelijk dat van hogerhand druk op Kramnik is uitgeoefend en het is ook denkbaar dat juristen hem hebben uitgelegd dat zijn kansen in een eventuele rechtszaak slecht zouden staan. Nadat de vijfde partij verloren voor hem was verklaard wegens niet opkomen, verzuimde Kramnik op tijd protest aan te tekenen tegen die beslissing.

Hoe het ook zij, de affaire heeft Kramniks populariteit geen kwaad gedaan. Op de Chessbase-site verscheen een open brief aan Kramnik, ondertekend door een aantal grootmeesters, onder wie Loek van Wely: ‘Wij zijn van mening dat u groot onrecht is aangedaan en we willen u laten weten dat u onze steun heeft’, schrijven zij. ‘Als het u lukt onder deze moeilijke omstandigheden de match te winnen, zult u een waardig kampioen zijn.’

Topalov lijkt intussen zijn krediet te hebben verspeeld. Voor het begin van de tweekamp werd hij gekoesterd als een dappere kampioen die geen uitdaging uit de weg ging. Nu wordt hij gezien als een onsportieve verliezer, die er met unfaire middelen in is geslaagd een hopeloze achterstand te verkleinen.

Meer over