Voor Ajax is mooi, nog niet mooi genoeg

Het was alsof Ajax een kunstje opvoerde waarop nog weinig is geoefend en dat eigenlijk nog niet geschikt was voor het grote publiek....

Van onze verslaggever

Willem Vissers

AMSTERDAM

De uit alle windstreken afkomstige PSV'ers vielen elkaar in de armen alsof ze een belangrijke overwinning hadden behaald. Voor trainer Robson was de zege vooral belangrijk om het enkele dagen eerder geschonden zelfvertrouwen op te vijzelen.

De strijd tussen de landskampioen en de bekerwinnaar - omdat Ajax vorig seizoen beide prijzen won ging het nu tussen de landskampioen en de bekerfinalist -, verliep gezapig, saai en was bepaald geen reclame voor de competitie die donderdag begint.

De winnaar was ten slotte dezelfde als in de voorgaande twee seizoenen. Sinds de Super Cup is vernoemd naar de Amsterdammer Johan Cruijff en vervangen door een schaal, is de zege steeds naar PSV uit Eindhoven gegaan.

Met één zinnetje vatte trainer Morten Olsen van Ajax het zo af en toe irritante spel van zijn eigen elftal samen: 'Sommige spelers denken dat een mooi doelpunt voor twee telt.' Hij doelde daarmee vooral op de acties van de nieuwe vleugelspitsen, Babangida's vervanger Wamberto en Kinkladze, van wie nu al zeker is dat hij de grootste pingelaar op de Nederlandse velden zal zijn.

Olsens opmerking kon ook slaan op invaller Witschge, die vijf minuten voor tijd een strafschop onbenut liet. Het leek of Witschge wilde bewijzen dat Nederlanders wel degelijk van elf meter kunnen scoren. Hij schoot hard, halfhoog en stuurde ook doelman Waterreus de verkeerde kant op, doch de bal vloog ver naast het doel.

Ajax had meer balbezit, wat dat betreft is er niets veranderd in Amsterdam, en werd na afloop door Robson bedolven onder complimenten. 'Wij wilden wel meer doen, maar kregen de bal simpel niet in ons bezit.'

PSV herstelde zich nochtans knap van de wanprestatie in Slovenië, waar het woensdag in de voorronde van de Champions League met 2-1 verloor van Maribor. Robson had, deels gedwongen, zijn opstelling gewijzigd.

De sterke Rus Nikiforov bezette de plaats van de geschorste aanvoerder Ooijer op het middenveld, kreeg tevens diens aanvoerdersband om de bovenarm en bekommerde zich om de bewaking van Litmanen. Xavier vervulde naast Marcos de vacature in het verdedigingscentrum; de jonge Lucius maakte zijn entree als rechtsachter. Bruggink, in plaats van De Bilde, was voorin de partner van Van Nistelrooy.

Terwijl de volledig nieuwe verdedigingslinie van PSV overeind bleef tegen de Amsterdamse individualisten, bleek eens te meer dat Ajax, zeker nu Frank de Boer op het Zandvoortse strand voetbalt in plaats van in de Arena, niet al te ruim in zijn verdedigers zit.

Melchiot en Tobiasen waren verantwoordelijk voor het afstoppen van Kolkka en Bruggink en vooral Melchiot dekte geregeld verkeerd. Hoekstra schermde de linkerzone af.

Ajax-trainer Olsen legde de nadruk op de stugge, moeilijk te slechten defensie van PSV, maar hij had beter over de minpunten van zijn eigen ploeg kunnen praten; geen tempo, slordige passing, besluiteloosheid.

Bovendien was het logisch dat PSV zich vooral bekommerde om het sluiten van de rijen. Voor een elftal dat zoekende is, naar vorm, naar vertrouwen en naar elkaar, is het op orde brengen van de defensie een eerste vereiste.

Kinkladze, Ajax' duurste van drie aankopen, leek de aangewezen persoon om de verdedigingslinie van PSV te slopen. Hij is een dribbelaar van allure, die vrijwel meteen na de aftrap aanzette voor een weergaloze solo. Die prestatie kon hij geen enkele keer meer herhalen. In het daaropvolgende half uur was PSV, dat zich richtte op de tegenaanval, gevaarlijker en de openingstreffer na 32 minuten was niet eens verrassend.

Blind en Dani, op de rechtshalf-positie omdat ook Ronald de Boer in onmin leeft met Ajax, knoeiden bij het uitverdedigen, waarna Khokhlov al slalommend doorzette en met een schuiver scoorde. Blind bleef in de rust ziek achter in de kleedkamer. Rudy kwam als zijn vervanger in het veld.

Ajax drong na rust meer aan dan in de eerste helft, maar Waterreus hoefde slechts naar een paar schoten te duiken. De beslissing viel in de 53ste minuut toen Bruggink van dichtbij scoorde na goed voorbereidend werk van Van Nistelrooy en Kolkka.

Olsen zei zich voor de competitie geen zorgen te maken. 'Ik ben er voor honderd procent van overtuigd dat Ajax een goede ploeg krijgt dit seizoen, met veel mogelijkheden.' Robson complimenteerde Olsen met zijn Nederlands en voegde er aan toe dat hij er niets van had verstaan.

AMSTERDAM: Johan Cruijff-schaal

Ajax - PSV 0-2. 32. Khokhlov 0-1, 53. Bruggink 0-2. Scheidsrechter: Van der Ende. Toeschouwers: 39.500. Gele kaart: Blind (Ajax), Waterreus, Bruggink (PSV).

Ajax: Van der Sar; Melchiot, Blind (46. Rudy), Oliseh en Tobiasen; Dani, Litmanen (74. Witschge) en Hoekstra; Wamberto, Arveladze en Kinkladze.

PSV: Waterreus; Lucius (82. Valckx), Xavier, Dos Santos en Jorginho; Iwan, Nikiforov, Khokhlov (90. Van der Doelen) en Kolkka; Van Nistelrooy en Bruggink (76. De Bilde).

Meer over